//banners section

Uzgoj koza u Srbiji uzima sve više maha. Čvrste strukture i dobrog rasporeda masti, kozje meso je veoma zdravo, a neke današnje rase koza daju i do 6 l mleka. No, kvalitet mesa i visoka proizvodnja mleka nisu jedini razlozi zbog kojih se sve više srpskih poljoprivrednika opredeljuje za držanje koza u svom gazdinstvu.

Naime, u poređenju sa držanjem drugih vrsta domaćih životinja, stepen rizika kada su koze u pitanju, sveden je potpuno na minimum.

Koja rasa koza je prava za vas?

Mlečne rase: nubijska, lamančanska, alpska (u narodu poznata kao alpina) togenburška, sanska, oberhasli;
Planinske rase: kašmirska, angorska;
Ostale rase: burska, pigmejska, padajuća koza;

Da li znate?
Tokom pedesetih godina prošlog veka u bivšoj Jugoslaviji, držanje koza na otvorenom bilo je zabranjeno, te se domaća rasa koza izgubila. U prošlosti, koze su nazivane kravama za siromahe, a danas se kozji sir i mleko smatraju vrhunskim specijalitetom.

U Srbiji su naročito značajne mlečne rase koza. No, ukoliko se opredelite za njihov uzgoj, najpre razmislite da li vam je bitnija količina ili kvalitet kozjeg mleka. Ukoliko želite visoku proizvodnju, dobar izbor bila bi sanska koza. U štalskim uslovima, ova rasa postiže najbolju proizvodnju mleka sa relativno niskim sadržajem proteina. Alpina koza takođe daje vrhunske rezultate u proizvodnji mleka, i to u uslovima gde ima ispaše i brsta.

Srbija uzgoj koza

Sa druge strane, ukoliko želite da se usredsredite na proizvodnju sira, potrebna vam je nubijska koza. Ova rasa izrazito dugih, klopavih ušiju proizvodi mleko sa većim sadržajem proteina i mlečnih masti, a što pogoduje proizvodnji sira. Manje poznata togenburška rasa koza odlikuje se visokim kvalitetom mleka, a to je nešto što ih preporučuje za uzgoj na našim prostorima.

Kada je reč o proizvodnji mesa, nesumnjivo prednjači burska mesnata rasa, plodna i otporna. Kašmirska koza veoma se ceni u tekstilnoj industriji. Naime, odrastao jarac daje 2,5 funti runa koje se se sastoji od kvalitetne kašmirske dlake. Angorska koza daje moher, jedan od najstarijih tekstilnih materijala, a koji je po svom sastavu sličan vuni. Još o tome koju rasu odabrati možete pročitati ovde.

Kako nabaviti kozu?

Ne zaboravite da se domaće životinje susreću sa brojnim preprekama na putu od farme do stočne pijace. Manipulacija i kontakt sa čovekom, te drugačija sredina u kojoj se životinja zatekla, a na koju se nije privikla, zatim uskraćivanje hrane i vode, kao i odvajanje ili mešanje životinja mogu prouzrokovati strah, dehidraciju, glad, zamor, ali i povrede. Ne želite da umesto zdrave koze, na vašu farmu donesete mnoštvo problema, zar ne?

Dakle, budite obrazrivi ukoliko se odlučite da kozu kupite na stočnoj pijaci. Razmotrite mogućnost da je nabavite direktno od farmera, bez odlaska na stočnu pijacu.

kako kupiti kozu u Srbiji

Takođe, vodite računa da okruženje na kojem je vaša nova koza uzgajana naliči na sredinu u koju je dovodite kako bi period privikavanja bio što kraći. Na primer, ukoliko je koza koju ste kupili navikla na boravak u staji, a vi nameravate da je držite napolju, biće joj potrebno postepeno privikavanje na boravak na otvorenom. Isto tako, kako su koze izrazito društvene životinje, poželjno je da koze kupujete u paru.

Ukoliko ste se opredelili za uzgoj koza na organski način, imajte na umu da se u zdravstvenoj zaštiti životinja u organskoj proizvodnji koriste homeopatski kao i fitoterapeutski proizvodi, odnosno ekstrakti biljaka, esencije, itd. Velika je verovatnoća da koze pri čijoj su se zdravstvenoj zaštiti koristili sintetičko-hemijski preparati i antibiotici neće moći da se priviknu na organski način proizvodnje.

Koraci koje ne smete propustiti…

Ukoliko nameravate da se bavite kozarstvom, najpre istražite sve vaše opcije. Potražite savet od veterinara. Povežite se sa drugim uzgajivačima. Ne zaboravite da vam Farmia nudi mogućnost umrežavanja sa uzgajivačima širom zemlje, te zatražite savet i od njih. Imajte na umu da stočari vole da dele svoja iskustva, kao i da su bogat izvor informacija kada je uzgoj koza u Srbiji u pitanju.

 1. Zatražite od prodavca dokumentaciju o proizvodnji mleka i jarenju te koze, a u slučaju da ona nije dostupna, zatražite dokumentaciju njene majke;
 2. Uverite se da će vam dokumentacija o zdravlju grla biti na raspolaganju u trenutku prodaje, tj. neka vam prodavac pošalje neophodne kopije putem elektronske pošte;
 3. Obratite naročitu pažnju na fizički izgled grla, te zatražite od prodavca savet da iz svih uglova fotografiše svoje koze;
 4. Dobro se raspitajte o načinima na koje su koze koje biste kupili držane, te hranjene, itd.

Nekoliko stvari koje niste znali o kozama

 • Koze su veoma radoznale, inteligentne, spretne, društvene domaće životinje; ne dopustite im da se dosađuju. Kako nije poželjno da imate samo jednu kozu, nabavite bar dve;
 • One skakuću, penju se, idu kuda žele, pa je zato neophodno da obezbedite adekvatne zaštitne ograde ukoliko ih držite na otvorenom;
 • Ove domaće životinje kreću se u stadima, a najstarije ženke imaju ulogu predvodnika;
 • Ove ljubopitive životinje ponajviše vole da se penju i hodaju po uskim planinskim liticama; uspon bi trebalo da bude postepen.
 • Koze imaju istančano čulo sluha. Reagovaće dobro na vaš glas ukoliko im se svidite.
 • Koze su radoznale. Žvakaće sve što im se nađe na putu, uključujući i vašu kosu, ili neke otrovne biljke. Mislili ste da je vaš pas najpametnija životinja? Grešite. Koze će posmatrati svaku vašu aktivnost, pa će je oponašati. Ne otvarajte kapiju pred vašim kozama, naučiće da je otvore. Ne zaboravite da je čupanje svega što im se nađe na putu njihov omiljeni hobi.
 • Mlečne koze imaju svoje dnevne rituale, a ne vole kada se ti rituali prekidaju.
 • Kozama je potrebna neprestana zdravstvena pažnja. Posmatrajte ih dovoljno dugo kako biste mogli da uočite nepravilnosti u pogledu njihovog zdravstvenog stanja.
 • Kako se koze ne bi međusobno povredile, otklanjaju im se rogovi. Nemojte ovo raditi sami. Potražite stručnu pomoć. Veterinar će vam dati precizna uputstva kao i savet u vezi sa vremenom kada bi ovo trebalo da se obavi.
 • Nasuprot uvreženom mišljenju, koze ne jedu baš sve. One brste žbunje, lišće sa drveća, a seno vole više nego travu. Ne brinite se. One vam neće obrstiti vaš ružičnjak. Ipak, ogladnela koza ješće i ono što ne bi trebalo, pa ćete imati problem.
 • Uzgred, od ishrane koza zavisi i kvalitet njenog mleka. Upravo zbog toga, različiti regioni, imaju i drugačiji kvalitet kozjeg mleka.

Kakva su vaša iskustva kada je uzgoj koza u Srbiji u pitanju? Da li ste već kupili kozu? Imate li koze na prodaju?Ostavite komentar u nastavku teksta.  Za više informacija posetite našu rubriku Farmia Novosti.

Farmia

Farmia je specijalizovani sajt za trgovinu domaćim životinjama, tj. stokom.

Comments
 • zeleo bih da se bavim gajenjem koza i proizvodnjom mesa,mleka i sira pa vam stoga i saljem mejl da mi date neke osnovne smernice jer sam totalni autsajder

 • gde kupiti najkvalitetnija grla sanske koze i alpino i koje su cene

 • Još samo da napišete kome prodati vaš proizvod, najlakše je nešto proizveti jer bi u tom slučaju svako manje domaćinstvo držalo po 50 koza…

 • Poštovani, možda bi bilo dobro obezbediti takst sa ekonomskom računicom isplativosti gajenja koza. Od koliko koza bi mogla da živi jedna četvoročlana porodica? U voćarstvu se zna da recimo zasad jabuke od 50 ari ima ekonomsku isplativost.
  Verovatno je to moguće i u oblasti gajenja koza. Hvala.

 • Postoji li elaborat za uzgoj koza Alpina u Srbiji i kome se obratiti za detalje nabavke, ishrana itd. kontakt tel: 062/803-03-40 Petar ??

  • Ne koliko mi znamo, ali možete da pogledate ovaj dokument o kozama uopšte – http://www.academia.edu/9894957/Prakti{6cd17b10ab34226cae1d1fa77a729b0353f498ccbe1164c19971cd8f5cb7e905}C4{6cd17b10ab34226cae1d1fa77a729b0353f498ccbe1164c19971cd8f5cb7e905}8Dno_kozarstvo_Manual_of_goats_Breeding_and_Husbandry_In_memoriam_-_prof._dr_{6cd17b10ab34226cae1d1fa77a729b0353f498ccbe1164c19971cd8f5cb7e905}C4{6cd17b10ab34226cae1d1fa77a729b0353f498ccbe1164c19971cd8f5cb7e905}90or{6cd17b10ab34226cae1d1fa77a729b0353f498ccbe1164c19971cd8f5cb7e905}C4{6cd17b10ab34226cae1d1fa77a729b0353f498ccbe1164c19971cd8f5cb7e905}91e_Bugarski

 • Za 50grla u domacinstvu je veliki posao,od ranih jutarnjih sati do kasno uvece i tako svaki dan,A prodati proizvod je jako tesko

 • pozdrav za sadasnje i buduce kozare,zanima me dali postoji neki otkup kozjeg mleka ili neka slicna saradna,unapred hvala

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *