//banners section

Da li je potrebno dodatno objašnjenje posle ovakvog naslova? Uživajte!

1. Goveda Teksas Longhorn – drevna vrsta Novog sveta

neverovatna longhorn goveda farmia

Vodi poreklo od mešavine dve drevne rase iz Iberije – Taurin i Indije- Indicine, jedna je od prvih krava koju su u Severnu Ameriku doveli Evropljani, tačnije Španci. Teksas Longhorn je direktan potomak prve stoke u Novom svetu. Veoma je poznata po dugim rogovima, koji mogu da narastu od 1,8 do 2,1 metra, u rasponu, računajući od vrha do vrha. Iako zastrašujućih rogova, veoma su nežne i pametne (za krave).
Rasa se vremenom smanjivala, ali je 1927. godine sačuvana od izumiranja zahvaljujući entuzijastima, koji su sakupili manje stado i odgajali ga na planinama SAD-a. Zbog svoje pitome naravi i inteligencije, junad se obučavaju za jahanje na rodeima i sličnim događajima. Boja krzna im može biti u nijansama crne, smeđe, crvene, žute, bež i raznih drugih nijansi ovih boja.
Meso im je dobrog ukusa sa manje masnoće. Longohorni su veoma otporni na sušu i bolesti, imaju dobar materinski instinkt i dugovečan i plodan život, što ovu rasu svrstava u veoma ekonomičnu i praktičnu rasu za gajenje.
Uprkos svojoj problematičnoj reputaciji, spadaju među najbolja goveda za gajenje. Osim toga krave ostaju plodne čak i sa 15 do 20 godina starosti, što takođe važi i za bikove koji mogu biti produktivni i u starijem dobu.
Ova bi se vrsta mogla gajiti i kod nas, ovome ide u prilog sve do sada navedeno, kao i to da se osim trave, hrane i mnogim drugim zeljastim biljkama.

2. Goveda Ankole Vatusi – Ginisov rekorder

neverovatna goveda ankole vatusi farmia

Sledeća vrsta je takođe poznata po svojim impozantnim rogovima,vodi poreklo iz Afrike. Rogovi dostižu veličinu u rasponu do 2,4m i izgledaju vrlo zastrašujuće grabljivcima.
Krave mogu dostići težinu od 430 do 540kg, a bikovi od 540 do 730kg. Krzno im je upadljivih boja, a tamnocrvena je najistaknutija. Izuzetnih su atletskih spodobnosti, zbog svojih dugih nogu.
Rogovi Vatusija iako proporcionalno gledajući izgledaju preveliko, oni imaju svoju svrhu, odlični su rashladni uređaj, jer krv cirkuliše kroz njih i zatim se rashlađena vraća u telo, što ovu rasu čini veoma otpornom na teške vremenske uslove, bilo topli ili hladni. Mogu da opstanu i sa ograničenom količinom hrane i vode.
Veoma su društvena goveda, vole da se odmaraju u grupi gde se osećaju sigurno. Uglavnom se gaje zbog kvalitetnih rogova.
Zanimljivost je da je Ankole Vatusi sa čak dva svoja predstavnika ušla u Ginisovu knjigu rekorda, bik Ct Vudi, čiji je rogni luk iznosio 103cm, i vo Lurč, sa rognim lukom od 95cm.

3. Highland goveda – Škotski gorštak

Hajlend krava neverovatna goveda Farmia

Vrsta koja dolazi iz hladne Škotske sa čupavim šiškama, rundavim debelim kaputom koji je štiti od hladnog i kišovitog vremena, te ih možemo naći od Aljaske, pa sve do toplog Teksasa, gde im rogovi pomažu da rashlade.
Highland govedo ima dvojnu namenu i mleko im je visokog kvaliteta, kao i meso, koje pri tom sadrži i manje masnoće. Možemo reći da je ovo idealna krava za manju farmu, jer obezbeđuje dovoljno mleka za farmera i njegovu porodicu. Spada među “najčistije” rase na svetu, jer se nije menjala već 200 godina.
Krave dostižu težinu do 500kg, a bikovi oko 800 kg. Iako deluju pomalo zastrašujuće zbog svog praistorijskog izgleda, blage su naravi, poslušne i lake za “rukovanje”, ali sa bikovima ipak oprezno uz dužno poštovanje. Ne treba im mnogo po pitanju skloništa i najviše im odgovara ispaša.
Highland ima dug i produktivan život, krave se lako se tele i imaju jake materinske instinkte.

4. Belgijsko plavo goveče – Plavokosi snagator

belgijsko plavo neverovatna goveda farmia

Ova vrsta definitivno spada u jednu od najbizarnijih po svom izgledu, a proizvod je eksperimentisanja sa rasama. Prirodna genetska osobina, stvaranje većeg broj mišićnih vlakana, im je dala ovaj “duplo-mišićni” izgled. U pitanju je prirodna mutacija u miostatinu koji je zadužen za razvoj mišića. Naziv Belgijsko plavo je dobila zbog “kose” koja ima sivo plavu nijansu, međutim boja može da se kreće od bele do crne. Izuzetno velika životinja, zaobljenog okvira i sa istaknutim mišićima, na slabinama, leđima, ramenima i sapima. Boja krzna može biti od bele, plave, crne ili njihovih kombinacija.
Težina bikova se kreće od 1100 do 1250kg, visina grebena od 1,45m do 1,50m, ali nije retkost videti bika težine od 1300kg. Krava dostiže težinu od 850kg do 900kg i može preći 1,40 metara u grebenu.
Rasa je poznata po mirnom temperamentu. Ne uspeva u teškim uslovima i mogu da imaju teško teljenje, zbog uskog porođajnog kanala.
Imaju istu koštanu konstituciju kao i normalna krava, iako drže veću količinu mišića (20{6cd17b10ab34226cae1d1fa77a729b0353f498ccbe1164c19971cd8f5cb7e905} više) što logično dovodi do toga da imaju više mesa u odnosu na kosti, te se pretežno zbog toga gaje.

5. Zebu goveda – Sveta krava

Neverovatna goveda zebu krava farmia

Zebu (Bos indicus) je poreklom iz Južne Azije, vodi poreklo od domaće Azijske krave, inače postoji 75 vrsta, u Aziji i Africi. Zebu (tibetanski “cebu” – grba) je prepoznatljiva je po istaknutoj grbi na leđima, “podbradku” iliti visećoj koži ispod vrata i velikim ušima. Obično su crvene, braon i sive boje.
Ova vrsta zebu krave (Bos Primigenius Indicus) spada u red minijaturnih vrsta, krave dostižu težinu od 135kg do 180kg, bikovi od 180 do 280kg, a visinu od 86cm do 106cm. Osim gore navedenih boja, mogu biti potpuno bele, a kod zrelih bikova vrat, ramena i grba mogu biti skoro crne boje. Ukoliko se gaje sa pažnjom mogu da žive do 25 godina. U Indiji ih smatraju svetim bićima te se gaje samo zbog mleka, izmeta za đubrivo i gorivo, kosti za drške za noževe i sl. Dobro su prilagođene teškim uslovima i visokim temperaturama i gaje se pretežno u tropskim krajevima, ali se i ukrštaju sa drugim rasama, taurin i domaćim kravama. Otporne na tropske bolesti i parazite.
Zebu je danas prisutna u mnogim zemljama, ali pretežno u Indiji i Brazilu, zemljama koje imaju najveću populaciju goveda na svetu. U Indiji postoji 300, a u Brazilu 200 miliona goveda. Ovu rasu uglavnom gaje i zbog mleka, ali pre svega mesa, jer je bolji izbor u odnosu na rase iz polutropskih krajeva.

6. Goveda American Brahman – i kamila, i koza, i krava

farmia neverovatna goveda braman krava

Poseban soj zebu krave je američki Brahman, nastao u Americi od uveženih goveda iz Indije, koje pripradaju zebu rasi. Prepoznatljiva je po ramenoj grbi, istaknutom podbratku, opuštenim dugim ušima i koži. Grba ima funkciju kao i kod kamile, za skladištenje hrane i vode, a duge uši joj daju pomalo kozji izgled. Bramani mogu biti od svetlo sive ili crvene do skoro crne boje. Kolorit većine rase se kreće od svetlo sive do srednje sive. Bikovi su tamniji od krava i imaju tamne delove na vratu, ramenima i potkolenicama. Bikovi mogu težiti od 725kg do 1000kg, a krave od 450kg do 650kg.
Bramani su inteligentna, radoznala, ali stidljiva goveda, izdržljiva i prilagodljiva na razne klimatske uslove, a imaju i širok spektar namirnica koje koriste u ishrani. Otporne su na insekte zbog debele kože. Mogu biti veoma poslušne ukoliko im se posveti pažnja, te u tom smislu zahtevaju pažljivije gajenje. Žive duže od mnogih drugih rasa, krave od 15 godina i starije mogu i dalje da se tele.
Rase se koristi pretežno za uzgoj i u mesnoj industriji. Što se mleka tiče, mleko je homogenije u odnosu na druga mleka, zbog manje masnih grudvica.

7. Dexter goveče – Mala domaća krava

neverovatna goveda dekster krava farmia

Dekster je najmanja Evropska rasa, poreklom iz Irske, sa visinom od 90 do 120cm, pravi je predstavnik minijaturnih goveda. Mogu se videti u tri boje: crnoj, crvenoj i braon.
Krave su težine od 270kg do 320kg, a odrasli bikovi mogu težiti oko 450kg. Zbog svoje veličine su idealne za male farme, te možemo reći da je Dexter savršena domaća mala krava. Ukoliko se gaje zbog mleka, koje je “bogato” može se očekivati da daju od 7,5 do 9,5 litara dnevno. Što se mesa tiče, može se dobiti oko 400kg, pritom meso je kvaliteno i nešto tamnije.
Ove osobine je čine podesnom za lako upravljanje na farmi, a pride mogu imati trostruku namenu, jer se izmet može koristiti kao đubrivo.
Deksteri su veoma izdržljivi, odlični za pašu i mogu da napreduju i na oskudnijem zemljištu. Ova rasa je veoma isplativa, jer ne zahteva mnogo prostora, prilagodljiva je i neodoljiva. Tako da i njoj možemo dati pozitivnu ocenu što se tiče ganjenja kod nas.

8. Minijaturno belted Galloway govedo – Krava sa opasačem

Neverovatna goveda mini galovej krava Farmia

Još jedna malena i neobična rasa, ali veoma izdržljiva, potiče iz Galoveja, jugozapadne Škotske, sa istorijom dugom 4 veka, najstarija su vrsta goveda bez rogova. Galoveji imau duplo krzno, spoljno je grubo i odlična je odbrana od vode, a ispod je više kao vuna nego “kosa” i odličan je štit od hladnoće, što im omogućava da zimu provedu napolju.
Ova malena goveda osim što nemaju rogove, specifična su i po boji krzna – crni “kaputić” sa belim širokim kaišem po sredini i izgledaju veoma umiljato. Mini Galovej je vrsta u fazi oporavka, po brojnosti, jer im je pretilo izumiranje, sada je situacija znatno bolja.
Bikovi mogu biti teški od 770kg do 850kg, prosek je oko 820kg. Krave od 450kg do 675kg, sa prosekom od 565kg.
Galoveja odlikuje dugovečnost, prilagodljivost, poslušnost i dobra konverzija hrane. ”Proizvode” meso visokog kvaliteta, iako se hrane samo travom i biljkama. Pri tom nisu zahtevni po pitanju ispaše, mogu da opstanu i na oskudnijem pašnjaku.

9. Minijaturna Jersey goveda – Mini Džersi

mini derzej krava neverovatna goveda Farmia

Ovo je minijatirna verzija Jersey krave, vodi poreklo iz Džersija sa Kanalskih ostrva, severna obala. Nastala kao rezultat mutacije, visine su od 92 cm do 107cm. Kao i druge manje rase predviđene su za male farme kojima ne treba velika količina mleka ili mesa, idealna za farmere koji ne žele da investiraju u stočarstvo.
Malena Jersey obično daje 3,8 do 5,8 litara mleka dnevno. Međutim može u proseku da dosegne i 7,6 do 9,5 litara.
Bikovi su teški oko 363 kg, a krave imaju težinu od 270kg do 295kg. Mleko im je izuzetnog ukusa, zbog velikog udela mlečne masti, koje je teško nadmašiti.
Ovo je izdržljiva rasa, koja može da se gaji u različitim klimatskim uslovima. Idealne su za polu farmere, kojima farma nije primarni izvor novca, kao i za ljubitelje egzotičnih životinja ili jednostavno ljubitelje životinja. Divan kućni ljubimac koji pri tom daje mleko. Ako želite dodatnu “aktivnost” posle posla, možda je ova kravica baš idealna za vas.

10. Minijaturno panda goveče – Panda kravica

Neverovatna goveda Farmia mini panda krava

I za kraj, evo jedne posebno retke vrste, koja je poznata po svojim panda karakteristikama. Ovo goveče liči na pandu samo po boji krzna i dezenu – belom pojasu na crnom “kaputiću” i crnim naočarima  tzv. zakpama oko očiju.
Prvi od svoje vrste vodi poreklo od minijaturnog bika koji je 75{6cd17b10ab34226cae1d1fa77a729b0353f498ccbe1164c19971cd8f5cb7e905} od Irskog Deskstera i 25{6cd17b10ab34226cae1d1fa77a729b0353f498ccbe1164c19971cd8f5cb7e905} Belted Galloweja-a. Na svetu ih ima samo oko 30.
Mini Panda zbog svoje minimalnosti ne zahteva mnogo prostora ni napolju ni u štali, što važi i za hranu, jer im je potrebno upola manje u odnosu na njihove veće “rođake”.
Uglavnom se gaje kao ljubimci, kao čista “egzotika” ili se bikovi koriste u junior rodeima. Mini panda je toliko retka, te kada se rodi predstavlja pravu senzaciju. Zato je dosta medijske pažnje privukla pandica rođena 31.12.2013. u Koloradu, SAD. Inače cena im je oko 30.000 dolara, ali ovo je samo za prave “kolekcionare” željne slave i određenog statusa.

Svete krave, gorštaci, ginisovci, drevnog porekla, mišićave, sa grbom, dugim ušima, snagatori … ko bi se tome nadao od krave! A šta vi mislite? Možda neke možete gajiti i na svojoj farmi?

Ceca Stankovic Avakumovic

Svetlana veruje da vreme poljoprivrede tek dolazi i pravi je zaljubljenik u selo.

Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *