//banners section

Domaći balkanski magarac je kopitar koji se gaji u brdsko-planinskom području balkanskog poluostrva, planinskim predelima Srbije i Crne Gore.

Domaći balkanski magarac se pojavljuje u još nekim zemljama južne Evrope kao što je Rumunija, Mađarska i dr. Poznata kao otporna i snažna životinja, još u antičko vreme se smatralo da ne postoji bolja radna životinja od magarca, jer može da nosi ili vuče teret nesrazmerno veliki u odnosu na svoju veličinu.

Magareće mleko i sir su izuzetnog kvaliteta i smatraju se pravom poslasticom u gurmanskim krugovima.

Uloga magarca

balkanski magarac eksterijerZahvaljujući poslušnosti u radu i izdržljivosti, magarci sa područja Balkana su cenjeni još od davnih vremena. Na mestima gde nije moguća primena mehanizacije do izražaja dolazi privredni značaj uzgoja magaraca. Na područjima sa oskudnim hranivima, neravnim terenima i strmim terenima magarci služe kao zaprežne, odnosno vučne životinje, jer jedino oni u takvim uslovima mogu prenositi teret. Balkanski magarac ima veoma skromne zahteve u ishrani, retko oboleva pa su gajeni kao radne životinje širom mediteranskog područja.

Usled napuštanja ruralnih područja i gubitka interesovanja za uzgoj ovih kopitara njihov broj se smanjuje. U savremenom svetu upotrebna vrednost magarca je sve manja samim tim je i interes odgajivača ovih životinja manji pa je i opstanak ove domaće životinje ugrožen. U uzgoju magaraca posebnu pažnju bi trebalo posvetiti nabavci dobrih muških priplodnih grla.

Eksterijer balkanskog magarca

Balkanskog magarca odlikuje miran temperament i plemenitost. Brzo reaguje na komande kao i na nadražaje iz ambijenta. Odlično podnosi zimske temperature i do -30°C i letnje iznad 35°C. Boja dlake balkanskog magarca je uglavnom siva, retko sivodmeđa. Kod pojedinih grla mogu se uočiti tigraste pruge duž ekstremiteta. Koža je tanka i elastična, a dlaka meka i kratka.

Niskog je rasta i prilagođen kamenitim stazama jer ima vrlo čvrsta i tvrda kopita. Domaći balkanski magarac na području Stare planine je relativno malih dimenzija prosečne visine oko 105cm, dužine 112cm, a grla su blago izduženog pravougaonog oblika. Telesna masa odraslih mužjaka se kreće do 250 kg, a ženki do 200 kg. Prosečan obim grudnog koša je oko 115 cm. Rep je dugačak, nisko nasađen sa kićankom na kraju. Ekstremiteti su čvrsti, sa dovoljno izraženim zglobovima, čvrstim malim kopitima i energičnim i sigurnim pokretima. Glava može biti gruba, ali harmoničnih proporcija sa visokim ravnim čelom i krupnim očima. Uši su duge i uspravne.

Proizvodne karakteristike

balkanski magarac karakteristikePolnu zrelost dostižu između 2 i 2,5 godine. Vreme gestacije kod magarca u proseku traje 365 do 370 dana, nakon čega se obično rađa jedno mladunče, ali se ponekad mogu javiti i blizanci. Period dojenja traje od 6 do 9 meseci. Magarci su po pravilu dugovečniji od konja i mogu živeti i do 40 godina.
Meso i mleko ovih životinja su odličnog kvaliteta. Magarica daje od 35 do 40 l u jednoj laktaciji odnosno dnevno do 100 ml mleka. Magareće mleko sadrži 1{6cd17b10ab34226cae1d1fa77a729b0353f498ccbe1164c19971cd8f5cb7e905} mlečne masti, isto koliko i ljudsko pa je najsličnije majčinom mleku.

Sadrži i do 60 puta više C vitamina nego kravlje mleko, a zahvaljujući odličnom svojstvima litar magarećeg mleka se može naći po ceni između 40 i 50 evra. S obzirom da ih karakteriše miran temperament, poslušnost i sitan rast, imaju važnu ulogu i u razvoju planinskog i seoskog turizma u Srbiji: jahanje, vuča saonica ili vozila za obilazak prirodnih znamenitosti i sl.

A da li i vi gajite balkanskog magarca? Imate li i vi neki savet? Ostavite komentar u nastavku teksta. Za više informacija posetite našu rubriku Blog Farmia Novosti.

Tanja Sarić

Tanja Sarić, doktorant Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu. Svoju kreativnost usmerava ka poboljšanju ruralnog razvoja.

Comments
  • Where can I buy donkey milk I am in Macedonia and I need it for my son who has autism

  • Postovanje,imam oko 10 hektara svoje zemlje.kako i koliko mogu tu da uzdgajam b.magarca.da li je to isplativ posao.mesto je na fantasticnoj lokaciji u Sumadiji-izmedju tri grada

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *