//banners section

svinja berkšir eksterijerBerkšir rasa razvijena je u 19. veku, između 1800. i 1856. godine. Potiče iz engleske grofovine po kojoj je dobila i ime. Berkšir spada u veoma retke rase svinja, a nastala je od više rasa. U stvaranju su učestvovale domaća engleska keltska svinja, kineska, sijamska i sufolk rasa, kao i napolitanska, portugalska i eseks svinja.

Ovakvim ukrštanjem stvorena je rasa srednje veličine, proporcionalne građe, snažne konstitucije, ranog stasavanja i osrednje plodnosti, čije je meso osrednjeg kvaliteta.

Eksterijer

Berkšir je manjeg formata. Profil glave je jako ugnut, odnosno prelomljen. Uši su kratke i uspravne. Noge su slabe u odnosu na telo. Koža je pigmentirana, a čekinje su ravne i crne. Ima karakteristične bele šare na vrhu njuške, repu i donjim delovima nogu.

Proizvodne sposobnosti

Berkšir rasa je ranostasna i osrednje plodnosti. Krmače su dobre majke i dobre su mlečnosti ukoliko se pravilno hrane. Prase 8-9 prasadi po leglu.
Prvih sedam meseci prasad su slaba, a zatim se dobro razvijaju. Sa sedam meseci postižu 90 do 100 kg težine.

svinja berkšir proizvodne sposobnostiOdrasla ženska grla u priplodnoj kondiciji su teška oko 200, a muška oko 250 kg. Randman mesa je dobar. Kod mlađih grla iznosi oko 77{6cd17b10ab34226cae1d1fa77a729b0353f498ccbe1164c19971cd8f5cb7e905} , a sa starošću povećava se na 85{6cd17b10ab34226cae1d1fa77a729b0353f498ccbe1164c19971cd8f5cb7e905}. Meso je dobrog kvaliteta, ukusno i sočno. Sadrži više masti, tako da se meso duže kuva na visokoj temperaturi. Berkšir se odlikuje dobrom otpornošću.

U Srbiji, berkšir rasa imala je veliku ulogu pri unapređivanju svinjarstva. Najviše je bio rasprostranjen u Vojvodini, a naročito u Bačkoj. Kada su stvarane slavonska svinja i moravka, a koje su služile za proizvodnju mesa, berkšir je imao takođe značajnu ulogu.

Jelena Stanojlovic

Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *