//banners section

Bolest kvrgave kože je virusno oboljenje koje napada goveda, koze i ovce, a karakteriše ga povišenje telesne temperature i pojava tipičnih, tvrdih čvorova po koži koji vremenom nekrotiziraju. Po toku, oboljenje može biti akutno, subakutno i bez ikakvih vidljivih znakova bolesti. Slične promene mogu da se nađu i po sluzokoži respiratornog i digestivnog trakta. Bolest se ne prenosi na ljude. Uzročnik je virus koji spada u rod Capripoxvirus.

Širenje bolesti kvrgave kože

kvrgava koza izgledNa infekciju su osetljive isključivo divlje (bizon, antilopa, gazela) i domaće (goveda, ovce, koze) vrste bovida, a rezervoar u prirodi su inficirane životinje bez kliničkih simptoma. Preboleli bikovi mogu na primer izlučivati virus u ejakulatu i preko 150 dana. Virus se iz inficiranog organizma izlučuje kroz kožne lezije, pljuvačkom i spermom, a u prirodi se prenosi insektima. Jedan od osnovnih načina širenja virusa je transportovanje i kretanje životinja, naročito nomadski način stočarenja.

Primarni čvorić se javlja kao posledica umnožavanja virusa u unutrašnjem sloju kože, dermisu, odnosno na ulaznim vratima 10-20 dana od početka infekcije. Zatim dolazi do infekcije cirkulišuće krvi virusom i povišenja telesne temperature. Virus se može izolovati iz regionalnih limfnih čvorova, slezine, mišića i nepromenjene kože, ali ga nema u mokraći i izmetu.

Simptomi bolesti kvrgave kože

Period koji protekne od inficiranja do ispoljavanja kliničkih simptoma je 2-4 nedelje. Prvo se javlja povišenje telesne temperature na nekih 41⁰C, zapaljenje limfnih žlezda, anoreksija, edemi po nogama, abdomenu i lateralno po grudima. U slučaju da je životinja gravidna dolazi do abortusa, verovatno kao posledica povišenja telesne temperature.

48 sati od povišenja temperature javljaju se prvi čvorići, prečnika 1-3cm i pružaju se u dubinu 1-2cm. Broj može varirati od nekoliko do više stotina. Čvorići su jasno ograničenih ivica i pokretni u odnosu na tkiva koja se nalaze ispod kože.

Kod rasa goveda sa dužom dlakom čvorovi mogu biti neprimetni. Sa povećanjem broja čvorića, klinička slika postaje sve teža. Međutim, najteža klinička slika javlja se u slučaju kada su zahvaćene sluzokože i unutrašnji organi.

kvrgava koza cvor nekrozaNedelju dana od pojavljivanja čvorića javlja se nekrotična ivica, nekrotiziraju i centralni deo otpadne. Na tom mestu ostaje granulaciono tkivo, sveže stvoreno tkivo sastavljeno od kapilara i vezivnog tkiva, koje zahvata sve slojeve kože.

Gnojni iscedak iz ulceracija (čir) po nogama rezultat je zagnojavanja regionalnih limfnih čvorova. Čvorići koji se jave po koži mlečne žlezde uzrok su zapaljenja mlečne žlezde i izrazitog pada mečnosti. Iscedak iz nosa i oka rezultat je nekrotičnih lezija na sluzokožama i može biti gnojan i obilan, a osušen može da zatvori nosne otvore.

Prevencija

U regionima gde se bolest ne javlja najvažnije je sprečiti uvoz životinja, proizvoda i sperme za veštačko osemenjavanje iz zemalja u kojima se bolest javlja. U slučaju da to nije izvodljivo, potrebno je sprovoditi karantin i životinje ne transportovati 30 dana od vakcinacije. Obolele životinje se šalju na klanje.

U većini zemalja u kojima se bolest pojavljuje, sprovodi se redovna vakcinacija atenuiranim, živim vakcinama (Nethling soj i poksvirus ovaca).

Related Post

TOPICS: Bolesti

Ana Simić

Ana Simić je doktor veterinarske medicine, a donosi vredne savete u vezi sa prevencijom i kontrolom bolesti domaćih životinja.

Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *