//banners section

Evo kako su se ovih dana kretale cene žitarica u Srbiji i ostalim delovima sveta.

Početak juna okarakterisan je realtivno stabilnim cenama merkantilne robe, pre svega kukuruza. Ove nedelje cena kukurza iznosi 16,70 din/kg sa PDV-om i pala je za 1 dinara, dok je suncokretova sačma 20, 44 din/kg sa PDV-om.

Što se tiče cene pšenice  ona i dalje iznosi  17,00 din/kg, a cena soje je 48,10 din/kg i njena cena pada.

Kakve su cene u svetu?

Kretanje cena merkantilne robe u Evropi je nešto drugačije: U Budimpešti cena kukuruza iznosi 17,31 din/kg,  dok pšenice i soje gotovo i da nema. Što se tiče SAD-a, informacije sa berze u Čikagu je da je cena  kukuruza iznosi 16,68 din/kg , pšenice 21,05 din/kg i njena cena je zabeležilablagi pad dok je cena soje 31,81 din/kg i ima tendenciju da i dalje opada.

Na berzi u Mineapolisu cena kukuruza  je trenutno 14,98 din/kg . Pšenica  je zabeležila manji pad i sada njena cena iznosi 15,23 din/kg , dok  cena soje je 35,18 din/kg  i ona i dalje raste.

Berza u Parizu objavljuje da je cena kukuruza trenutno 21,54 din/kg a cena pšenice je sada  20,77 din/kg i ima tendenciju da pada.

 Šta vi mislite o trenutnim cenama žitarica kod nas i u svetu? Ostavite komentar u nastavku teksta. Za više informacija posetite našu rubriku Farmia Novosti.

Marija Jolić

Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *