//banners section

Tokom života, konju je potrebna odgovarajuća nega zuba. Uglavnom je potrebno izglačati zube makar jednom godišnje.

Glačanje ili turpijanje zuba konja se vrši  tako što se prelaze sve oštre površine zuba kako bi se eventualno otklonile ili ublažile. Zubi konja rastu i menjaju se tokom njihovog života, te je neophodno voditi računa o njima na odgovarajući način.

pexels-photo-58875

Iako postoje netačna mišljenja da konjima rastu zubi tokom celog života, istina je da oni mogu imati probleme sa zubima, baš kao i ljudi. Naime, stariji konji obično nemaju sve zube što im dodatno otežava žvakanje hrane. Svakako, konj ne može objasniti da ima problem te je potrebno voditi računa kako bi se problem uvideo na vreme, a potom i adekvatno rešio.

Mladi konji i nega zuba

Mladi konji gube mlečne zube, što obično ne predstavlja problem sam po sebi. Ovo je, kao i kod ljudi, sasvim normalno. Problem, međutim, može nastati ukoliko zub ne izbija i konj je uznemiren – tada potražite pomoć, jer ovo može biti neprijatno.

Kada mlečni zub i dalje stoji preko novih, zrelih zuba, formira se takozvana kapica. Ova pojava se obično dešava na zadnjim zubima, pa je teško uočljiva. Znaci potencijalnog problema su:

  •         Okretanje glave u stranu,
  •         Balavljenje ili izlazak pene na usta,
  •         Zadah iz usta,
  •         Zabacivanje ili zamahivanje glavom,
  •         Prosipanje prilikom jela,
  •         Pljuvanje malih delova trave,
  •         Neobičan položaj vilice za vreme žvakanja.

Ukoliko primetite jedan ili više znaka, posetite veterinara. Mlečni zubi se mogu otkloniti i problemi će nestati u roku od nekoliko dana.

Konji srednjeg doba i nega zuba

Tokom rasta takođe može doći do problema sa zubima  druge vrste. Obično se javljaju oštre ivice ili kukice na njihovim zubima. Domaći konji  ne jedu puno kabastu hranu, te se ovi problemi češće javljaju kod divljih konja, koji unose i delove zemlje, koji dodatno oštećuju zube. Oštre ivice dalje mogu povrediti unutrašnje ivice obraza ili jezik, što izaziva bolne rane.

Redovne kontrole su najbolji način prevencije ikakvih problema za zubima kod konja. Konji u ovom dobu ponekad mogu imati problema sa vučijim zubima, ali i to spada u rešive probleme, uz odgovarajućeg veterinara.

pexels-photo-282893

Stari konji i nega zuba

Stariji konji mogu početi da gube zube s godinama, što dalje može značajno otežati njihovo žvakanje hrane. To rezultuje pogoršanjem celokupnog zdravsvenog stanja konja, koje je teško održati na visokom nivou.

Gore navedeni znaci pokazuju probleme i za ovu starosnu grupu. Ovo je dobro vreme da se počne sa drugačijom ishranom koja je lakša za žvakanje i posmatranje stanja konja, kako bi se eventualni problemi uočili na vreme. Uz konsultaciju sa veterinarom, konj se može održati u dobrom stanju i njegovi problemi se mogu značajno poboljšati.

Stanje u Srbiji

Većina zahvata u Srbiji odvija se na farmama, te ih je teško locirati i ispratiti. Svakako, svest o dentalnoj higijeni životinja se sve više širi u našoj zemlji, što je pozitivan znak. Za sada se najviše vodi računa o zubima pasa i mačaka, budući da su oni najčešći ljubimci.

Šta vi mislite o gajenju konja na našim prostorima? Pošaljite nam svoje utiske i komentare!

Abida Ganić Ličina

Entuzijasta za stočarstvo i poljoprivredu uopšte, vrlo otvorena, znatiželjna i spremna da uči. Usmerena ka istraživanju novih tema i edukaciji seljaka.

Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *