//banners section

Engleski punokrvni konj nastao je u Velikoj Britaniji tokom 17. i 18. veka, ukrštanjem domaćih kobila sa orijentalnim pastuvima arapskih, berberskih i turskih rasa.

konj engleski punokrvnjakSmatra se da svi primerci Engleskog punokrvnog konja vode poreklo od tri pastuva – osnivača rase: The Byerley Turk, The Darley Arabian i The Godolphin Arabian. Sva evidentirana grla bila su potomci ovih pastuva. Matična knjiga ostala je nepromenjena do danas i čistokrvnim se smatraju samo ždrebad čiji su roditelji u nju upisani.
Ubrzo po nastanku rase na Ostrvu, počinje njen izvoz i dalji napredak. Početkom 18. veka, engleski punokrvnjak raširio se po čitavom svetu. Danas postoji nekoliko miliona primeraka rase, a svake godine registruje se preko sto hiljada ždrebadi. Njihova popularnost i dalje raste zahvaljujući brzini, eksplozivnosti i temperamentu. Samo Engleska knjiga ergela trenutno registruje 18 600 kobila.

Engleski punokrvni konj pravi je atleta u svetu konja. Veoma je elegantan i čvrste građe. A krase ga tzv. suva glava, dugačak vrat, dubok grudni koš, visok i dobro izražen greben, kratka leđa i duge sapi. Noge su jasno definisane, jake sa dobro razvijenim zglobovima i tetivama. Visina rase varira od 160 do 173 cm, a težina od 450 do 500kg. Što se boje tiče, preovladava smeđa odnosno dorata a prisutne su i crna , riđa, siva i bela.

Engleski polukrvnjak brzo se razvija, dvogodišnjaci se već utrkuju. Tvrdoća organizma, brzina, izdržljivost, veliki vitalni kapacitet su osobine zbog kojih su izvrsni regeneratori u svakoj situaciji kada je cilj povećanje učinka. Brz razvoj vezuje se za prohtevnost, uzgoj ove rase efikasan je samo u slučaju postojanja dobrih uslova okoline.

konj engleski punokrvnjakKao rasa velikog genetskog potencijala, engleski polukrvnjak neretko se koristi za unapređenje drugih rasa, ili za dobijanje određenih željenih osobina, ukrštanjem sa konjima drugih rasa.

U uzgoju polukrvne rase upotrebljeno punokrvno grlo trebalo bi da ima jaku konstrukciju kostiju, dovoljno visoko vešan vrat, mirnog karaktera i dobrih živaca. Za ovakve ciljeve je unutar vrste osnovana posebna linija koja će ove osobine zasigurno preneti.

Engleski polukrvnjak koristi se prvenstveno za konjičke trke. Selekcija se zasniva na brzini. Po celom svetu se na galop stazama utrkuju engleska punokrvna grla. Pored toga i na ostalim granama konjičkog sporta nalazimo mnogobrojna ponokrvna grla i potomke punokrvnih grla. Na osnovu toga možemo zaključiti da danas bez engleske punokrvne rase nije zamisliv uzgoj sportskih konja.

Romana Arlov

Romana Arlov, veterinar i ljubitelj konja

Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *