//banners section

Kada bi se ukratko moglo sumirati govedarstvo u Srbiji, bez ikakvih poteškoća došlo bi se do zaključka da je simentalska rasa goveda najzastupljenija godinama unazad. Ona se podjednako gaji i u malim, tj. porodičnim poljoprivrednim gazdinstvima, u kojima se katkad nalazi svega po nekoliko grla stoke, ali i na modernim farmama, koje broje po nekoliko hiljada grla goveda, kako u Vojvodini, tako i u ostalim krajevima zemlje.

Statistički pregled govedarstva u SrbijiPrema Popisu poljoprivrede iz 2012. godine, koji je sproveo Republički zavod za statistiku, u našoj zemlji ukupno je 908 102 goveda, a od toga je muznih krava 445 365. Najviše goveda ima u regionu Šumadije i zapadne Srbije – 413 759, a posebno ih je mnogo u Mačvanskoj oblasti, na teritorijama Valjeva, Uba i Mionice.

Prilično poražavajuće za govedarstvo u Srbiji je da se na prostoru južne i istočne Srbije nalazi samo 188 729 goveda. Upravo u ovim brdskim i planinskim krajevima nekada je bilo i po deset puta više goveda.

Na pašnjacima su se u velikom broju mogle naći muzne krave i tovna telad, junad i bikovi. Zvonjava krava klepetuša čula se na celoj Staroj, Suvoj planini, na Homolju i Rtnju, a u gotovo svakom selu postojao je veoma dobro organizovan sistem zadruga čija je delatnost bila otkup i prerada mleka i mesa, a zatim izvoz kačkavalja, raznih sireva i mesnih prerađevina… Čak i u planinskim selima koja se nalaze na preko 1500 metara nadmorske visine, seljaci su živeli lepo, zadovoljno i poprično bogato. Nažalost, kako mladi ljudi neprestano odlaze u gradove, ove planine su potpuno divlje, a nekadašnje farme i zadruge napuštene su i prazne.

Najpopularnije rase goveda u Srbiji

Govedarstvo u Srbiji Farmia blogKada su u pitanju rase goveda koja se čuvaju u našoj zemlji, možemo da pomenemo nekoliko inostranih, dobrih rasa, kao što su aberdin angus, hereford, limuzin i šarole. Ovo su pre svega tovne rase goveda. Ima ih na nekoliko farmi, ali u veoma malom broju.

Naši stočari koji se bave tovom goveda, uvoze bikove ovih rasa kako bi na svojim farmama napravili stada sa dobrom genetikom, odnosno povećali broj kvalitenih priplodnih grla, a koja mogu da daju veće dnevne priraste i bolji randman mesa. Ovakvih farmera najviše je na jugu, istoku i zapadu Srbije.

Uz to, treba napomenuti i to da se u ovim krajevima može naći i nekoliko farmera koji gaje autohtone rase goveda, kao što su bušedomaći bivoli i naravno čuvena podolska goveda. Za njih se, veoma često, mogu dobiti odlične subvencije od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Iz ovog razloga, zainteresovani da se bavite ovakvim neobičnim vidom govedarstva, pratite konkurse koji se raspisuju.

Sa druge strane, u Vojvodini je mnogo više farmi sa muznim kravama, pa se u ovom delu Srbije uglavnom gaji holštajn rasa. Ovo je najmlečnija rasa goveda na svetu. U nekim zemljama, holštajn krave mogu da daju čak i po 11 hiljada litara mleka godišnje. Neke od najboljih muznih krava ove rase, čuvaju se pod budnim okom najvećih stručnjaka za govedarstvo u Srbiji, a na dnevnom nivou daju i po 60 – 70 litara mleka.

Goveda Farmia blog

Nekoliko velikih, modernih farmi sa složenim sistemom organizacije, a koje na jugu i istoku Srbije gotovo da i ne postoje, u vlasništvu su kompanija „PKB“, „Sava Kovačević“, „Delta Agrar“ i drugih. One broje čak po nekoliko hiljada goveda, imaju muzilice, izmuzišta i ostalu opremu za mlekarstvo i u mogu parirati najmodernijim evropskim farmama. Ove kompanije zapošljavaju stručne kadrove iz različitih oblasti, imaju svoje zaokružene proizvodnje i zagarantovano tržište. Kada govorimo o mlečnosti, ova rasa nema konkurenciju.

 

Farmia

Farmia je specijalizovani sajt za trgovinu domaćim životinjama, tj. stokom.

Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *