//banners section

Uspeh jagnjenja zavisi u znatnoj meri od dobre organizacije i pripreme. Pred jagnjenje je neophodno očistiti ovčarnik, okrečiti zidove, uneti suvu prostirku, pripremiti dovoljan broj individualnih bokseva za smeštaj tek ojagnjenih ovaca, pripremiti opremu i hranu. Pored toga važno je potšišati ovce oko repa i zadnjih otvora, kako bi se lakse održavala higijena vimena.

Odgajivač pred jagnjenje bi trebalo da ima pribor za prvu pomoć, antibiotike širokog spektra delovanja, sapune i sredstva za dezinfekciju ruku i pupčane vrpce.

jagnje kako sisa

Ovčarnik bi trebalo da bude dobro osvetljen i prozračan sa temperaturom oko 15°C. Pramenka može da podnese niske temperature i da se ojagnji čak i na snegu, dok plemenite rase to ne mogu. Sa druge strane na jagnjenje utiče i plodnost ovaca pa tako Romanovska rasa ukoliko se jagnji na šest meseci godišnje daje od četiri do šest jagnjadi.

Kako se ponaša ovca pred jagnjenje?

Neposredno pre jagnjenja ovca je uznemirena, udara nogama po prostirci i slabije uzima hranu i odvaja se od drugih ovca u stadu. Nekoliko dana pred jagnjenje može se uočiti sluzav iscedak iz stidnice, a dva do tri dana pred jagnjenje trbuh je spušten, ovca češće mokri i oglašava se blejanjem.

Od izuzetnog značaja je stalan nadzor stada i prisustvo odgajivača tokom jagnjenja jer usled nedostatka pomoći odgajivača ugine veliki broj jagnjadi i ovaca. Ako se ovce jagnje u periodu ispaše tada je važno da ovčar posmatra stado kako na ispašu ne bi otišle one ovce kod kojih su primetni znaci jagnjenja.

Kako postupati tokom jagnjenja?

jagnjenje
Mogući položaj jagnjadi pri jagnjenju

Ako se porođaj oduži neophodno je zatražiti hitnu pomoć veterinara. Jagnjenje se zavrsava za 15-40 minuta ukoliko ne postoje komplikacije. Odgajivač mora oprati deo oko stidnice vodom i sapunom, zatim pažljivo oprati i namazati ruke. Ako je položaj jagnjeta pravilan (prednje noge i glava vidljivi) smetnja pri porođaju mogu se javiti zbog krupnoće jagnjeta ili ukoliko je ovca slaba ili iscrpljena, porođajni naponi su slabiji pa joj je neophodna pomoć tako što se jagnje povlači za noge kada se jave naponi, ali se prestaje sa povlačenjem kada naponi prestanu. Tada se jagnje izvlači pomoću užeta koje je vezano za njegove prednje noge.

Odmah po rođenju jagnjadima se obriše sluz sa njuške i nosnih otvora. Nakon jagnjenja, jagnjadima se podveže i dezinfikuje pupak. Majka oliže jagnje, međutim ukoliko ona to ne uradi tada je mladunče potrebno osušiti i obrisati krpom, slamom ili senom kako bi se oslobodilo od sluzi. Pri težim porođajima jagnjad ne pokazuju znake života ili su slabe vitalnosti. Takvo jagnje se spušta na čistu i suvu prostirku zatim pažljivo masira i pokušava veštačkim disanjem oživeti.

Tokom jagnjenja pupčana vrpca se sama prekida. Ukoliko se to ne desi, ona mora biti odsečena na oko 5cm od stomaka i dezinfikovana tinkturom joda. Dezinfekcija se ponavlja i dva do tri dana kasnije. Posle nedelju dana pupčana vrpca će se osušiti i otpasti sama.

Odmah posle jagnjenja jagnje bi trebalo da posiše kolostrum. Ukoliko to ne uradi samo, čovek mu mora pomoći. Podmetanje jagnjadi se vrši iz više različitih razloga: ovca ojagnji više jagnjadi, uginuće majke, mala količina mleka majke i sl. Važno je znati da je brzo uzimanje kolostruma nakon jagnjenja neophodno za preživljavanje jagnjadi.

Tek rođenim jagnjadima je neophodno obezbediti adekvatne temperature. Hladnoća i vlaga su vrlo opasne za jagnjad jer mogu izazvati bolesti pluća i uginuće. Najpovolj22ije temperature su od 12 do 15°C. O tome kako hraniti jagnjad kad malo poraste smo pisali ranije.

Da bi ovca prepoznala svoje jagnje po mirisu potrebno je da prođe izvesno vreme zato je važno da se ovca i jagnje ne odvajaju. Poželjno je da se smeste u poseban prostor kako ne bi došlo do uginuća jagnjeta.

Recite vi sad nama – koji su najvažniji koraci u prvim danima jagnjadi sisavčadi? Napišite nam u komentarima!

Tanja Sarić

Tanja Sarić, doktorant Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu. Svoju kreativnost usmerava ka poboljšanju ruralnog razvoja.

Comments
  • zasto jaganjci uginjavaje posle par dana a redovno j e siso i bio je uredu. sta moz bit uzorci?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *