//banners section

Ova indijska vrsta kokoške, nažalost nije opisana ni u jednoj monografiji na srpskom jeziku koja se bavi vrstama kokošaka. Kadaknat ili kalimasi kokoška, vodi poreklo iz indijske provincije Mađa Pradeš, koju nazivaju i ,,srcem Indije”, jer se nalazi u centralnom delu te ogromne države. Odlikuje je vrlo vruća i surova klima, s obzirom da je prilično udaljena od okeana koji okružuju indijski podkontinent.

Međutim, kao toplo i rekama umreženo podneblje, ova oblast je bogata florom i faunom među kojima se nalazi i već pomenuta kadaknat kokoška, koja je navikla na ekstremne vrućine i koja sigurno neće imati ovih problema kao naše koke, ali i u čijem mesu i jajima mnogi naučnici vide spas od bolesti kao što su povišeni šećer, a naročito holesterol u krvi.

Eksterijer

Jako je specifična po tome što ima zagasito crno perje, mada može biti još zlatna, pa čak i šarena, ali ono što je zaista zanimljivo jeste da su koža ispod perja, kreste, delovi oko očiju, pa čak i samo meso ove kokoške u potpunosti tamni, pa i crni!

Ova kokoška je poreklom iz divljine centralne Indije i zato je do seljaka, a danas i farmerske proizvodnje i dospela zahvaljujući saznanju da je gaje plemena i stanovnici pasivnih i siromašnih krajeva kakva je u suštini i provnicija Mađa Pradeš. Ono što je agronome i poljoprivrednike zainteresovalo za ovu vrstu koju Evropa i SAD tek otkrivaju jeste lekovitost jaja i mesa koji su jako ukusni i bogati mineralima i proteinima sa vrlo malim sadržajem masti zbog čega su pogodni za ishranu kod ljudi koji su skloni povišenom holesterolu i šećeru.

Naravno, u uslovima opšteg siromaštva i vruće i surove klime centralne Indije, pre svega meso ove kokoške se koristi za poboljšanje imuniteta i samim tim smanjenje simptoma mnogih hroničnih oboljenja, srčanih teškoća, steriliteta, ali i kao afrodizijak. Za ovu vrstu se pročulo zato što su plemena ove centralne indijske države pila krv ove kokoške kako bi ublažavala tegobe mnogih mentalnih poremećaja i hroničnih oboljenja dok su samo meso tretirali kao afrodizijak!

Proizvodne karakteristike

Smatra se da u mesu ima od 18 do 20, čak i 25 % proteina i samo između o,73 do 1, 05% holesterola dok je kod belih kokošaka nivo holesterola od 13 do 25%. U mesu i jajijima ima 18 vrsta amino kiselina koje su dobrodošle našem organizmu, ali i vitamine B1, B2, B6, B12, vitamin E, niacin, kalcijum, fosfor, gvožđe i druge minerale zbog čega se njeno meso pre svega smatra lekovitim.

Meso ove kokoške je mekano, fine teksture i dobrog je ukusa. Sama vrsta s lako gaji na područjima sa velikim temperaturnim razlikama, ali mora se biti obazriv s obzirom da je navikla na ekstremne temperature, lošu ishranu i stalan ispust. To međutim nije garant da bi opstala u nekim drugim hladnijim delovima sveta s obzirom na specifičnost klime i podneblja iz koga dolazi.

Znate li nekog ko drži ovu rasu kokoši, kakva su njihova iskustva?

Povezani članci

mm

Marina Radičević

Marina Radičević završila je istoriju na Filozofskom fakultetu. Među temama od društvene važnosti koje aktivno proučava nalazi se i stočarstvo.

Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *