//banners section

Kako da pronađete maticu u košnici? Mi vam otkrivamo! U  nastavku teksta pročitajte nekoliko korisnih saveta na ovu temu koji vam može pomoći.

Za one koji tek počinju da se bave pčelarstvom ali i one iskusne veliki je problem pronaći i videti maticu u mnoštvu pčela. Ono što je bitno napomenuti u početku je da je neophodno upamtiti da nije potrebno pri svakom pregledu težiti da se matica pronađe i vidi, ako u okvirima postoje svi stadijumi legla i ono potpuno normalno izgleda.

kako da pronađete maticu

Rano u proleće kao i u jesen mnogo je lakše pronaći maticu nego u punoj sezoni razvoja pčelinjeg društva. Za pronalaženje i identifikovanje matice treba izabrati dan sa tihim i toplim vremenom. Dobro je da tog dana bude paše da bi se izbeglo izazivanje grabeža zbog dužeg otvaranja košnice.

Kada počne razvoj i širenje legla u proleće, matica se obično nalazi u gornjem nastavku L. R. košnice ili u centralnom delu košnica bez nastavka, dok je za vreme paše i nešto jačeg unosa nektara ona potisnuta u donji nastavak. U tom slučaju potrebno je skinuti gornje telo L. R. košnice da bi se došlo do legla. Pri kraju leta, kada su nastavci većinom skinuti, opet je lakše pronaći maticu.

kako da pronađete maticu

Maticu treba tražiti samo onda ako se po evidenciji zna da je stara ili da se prema kvalitetu legla i jačini društva sumnja u njenu vrednost. Isto važi i za one matice čije potomstvo pokazuje ne otpornost prema bolestima ili parazitima. Takođe, u izrazito neproduktivnim društvima treba zameniti maticu.

Kada se košnica otvori sa namerom da se nađe matica, ne treba koristiti previše dima da ne bi došlo do prevelikog uznemirenja pčelinjeg društva. Iz košnice se izvadi jedan okvir i započne pregled. Ne treba očekivati da će se matica naći na okvirima sa poklopljenim leglom.

Čim se izvadi jedan okvir, baci se pogled na spoljnu stranu sledećeg okvira. To treba učiniti pre nego što se pogleda već izvađen okvir. U onim pčelinjim društvima čije su pčele po svojoj prirodi mirne, maticu je relativno lako ugledati, ali u onim društvima koja se ponašaju nemirno i gomilaju se, tu matica može biti bilo gde u košnici. Tako uznemireno društvo je bolje zatvoriti nakratko i ponovo nakon izvesnog vremena pregledati.

Prilikom pregleda okvira ne treba pokušavati da se u isti mah vidi cela strana okvira, već samo koliko je potrebno da se ugleda sama matica. Ako je matica obeležena bojom, to je veoma lako, ali u najvećem broju slučajeva to nije tako. Kako je već napomenuto, maticu treba očekivati na okvirima sa otvorenim leglom i na strani okvira koja je suprotna od sunca.

Kada se matica mora pronaći po svaku cenu, najbolje je skloniti u stranu telo sa leglom i pčelama a na podnjaču postaviti nastavak sa praznim saćem, a preko toga matičinu rešetku i potpuno prazan nastavak u koji treba stresti sve pčele sa plodišnih okvira.

Ubrzo će se uz pomoć malo dima pčele povući ispod rešetke a matica će ostati na rešetki. Tako se najlakše mogu naći male matice, koje često liče na pčele radilice. Isto to važi i za nesparenu maticu, koja se mora obavezno ukloniti ako se društvu dodaje sparena dobra matica. Sličan rezultat se postiže ako se parče mati čine rešetke postavi na leto a stresanje pčela vrši ispred košnice.

Ako je matica rasprostrla leglo u dva nastavka i u košnici ima mnogo pčela, najbolje je matičinu rešetku staviti između nastavaka pa posle nekoliko dana maticu tražiti u nastavku u kojem se nalaze jaja i mlado leglo.

Kao što smo već napomenuli, matice koje su na neki način obeležene lakše se pronalaze nego one bez ikakvog obeležja. Kranjske i kavkaske matice su skoro iste boje kao i njihove pčele, pa ih je teško zapaziti ako nemaju obeležje.

Boju za obeležavanje matice treba pažljivo naneti na grudi između krila, posle hvatanja za krila i držanja između palca i kažiprsta, tako da tečnost ne dospe na korene krila i glavu matice. U tu svrhu može dobro poslužiti lak za nokte i emajl za modele aviona koji se brzo suši i nije zapaljiv.

Tečnost se nanosi isključivo malom četkicom ili štapićem dok se matica pridržava prstima, a poželjno je da se boja malo prosuši pre nego što se matica pusti među pčele. Starost matice se može pratiti ako se svake godine primenjuje internacionalna skala za obeležavanje matica.

Da li i vi imate neki savet kako se pronalazi matica? Da li su vam ovi saveti bili korisni? Ostavite komentar u nastavku teksta. Za više informacija posetite našu rubriku Farmia Novosti

Marija Jolić

Comments
  • NAJVEĆA GLUPOST ŠTO PČELARI SAMI NAPRAVE JE TRAŽENJE MATICE AKO VEĆ IMA MLADOG LEGLA KOJI JE RAZLOG TRAŽENJA MATICE, U SAMOM PREGLEDU KOŠNICE NORMALNO JE DA POGLEDA KOMPAKTNOST LEGLA I DA SAM PČELAR DA SVOJU OCENU ZA KVALITET MATICE AKO RAZUME SAM SEBE ŠTA HOĆE I ŠTA TRAŽI OD KRALJICE

  • Od 2009 godine,tj. od kako pcelarim,pokusavao sam da uocim neki sablon ponasanja matice,procitao sam i dosta literature na tu temu i mogu da kazem da nema nikakvog pravila u kretanju matice kroz ramove.Postojala je teorija da se ujutru nalaze na strani kosnice koja je bliza istoku,a predvece na zapadu,koja je pala u vodu kada sam ujutru nasao matice u dve kosnice na najzapadnijim ramovima,tj. na krajnjem desnom u mom slucaju,gde nema legla,niti previse pcela. takodje,nalazio sam ih podjednako i na ramovima sa poklopljenim leglom i na ramovima gde je jednodnevno leglo,cak cesce na ovim sa poklopljenim leglom i kada sam shvatio da tu nema nekog predvidljivog sablona,digao sam ruke od toga. ipak,najcesce krecem pregled kosnice od kranjeg rama koji se nalazi levo,jer mi tako na ruku i lakse mi,a ima i najmanje pcela,pa se drustvo manje uzbunjuje. jedinu pravilnost koju sam primetio je da kada se izvadi ram na kome je bila matica,pcele malo burnije reaguju i zalecu se sa namerom da ubodu,sto je skoro siguran pokazatelj da je matica na tom ramu.maticu ne trazim detaljno,osim u jesen i u prolece,a u toku pase dovoljno mi je da vidim da li ima jednodnevnog legla-jaja, pa ako ne vidim maticu i nije neka drama. u svakom slucaju preporucujem pazljivo odvajanje ramova i vadjenje iz plodista i njihovo kasnije vracanje i primicanje drugim ramovima, jer postoji mogucnost da se hofmanovim razmakom ili drugim delom rama prikljesti i ubije matica. kada pronadjem maticu uverim se da je ona otprilike na sredini rama i tu stranu prilikom vracanja okrenem prema ramu koji je prethodno pregledan i vracen u plodiste,da bih smanjio verovatnocu nezeljenog prikljestenja matice. ovo je preporuka za db pcelare,jer radim sa tim tipom kosnice,a i sam ovako postupam. takodje,veoma je bitna smirenost pcelara i obazrivo rukovanje ramovima,jer pcele osecaju nervozu a „drndanje“ ramova je kontraproduktivno jer se drustvo uznemirava bez potrebe i smanjuje se njegova produktivnost u narednih dan ili dva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *