//banners section

Odabir stada ovaca prvi je korak ka uspešnom bavljenju ovčarstvom, a bez obzira na tip proizvodnje, ili na to gde se vaša farma nalazi. Otkrivamo vam kako kupiti ovce!

Veoma je važno da se rasa koju odaberete prilagodi okruženju, kao i sistemu uzgoja. Takođe, bitno je da rasa koju odaberete na osnovu proizvodnih karakteristika odgovara potrebama tržišta. Dalje, imajte na umu da veoma često od odabir rase zavisi od vašeg okruženja. Naime, nisu sve rase pogodne za uzgoj u svakom okruženju, a to naročito imajte na umu ukoliko razmatrate mogućnost da uvezete neku rasu.

Ne možete suditi o proizvodnim karakteristikama jedne ovce na osnovu njenog spoljašnjeg izgleda. Idealno bi bilo kada biste pre kupovine ovaca, u razmatranje uzeli i njen spoljašnji izgled, ali i dosadašnje performanse proizvodnje, a u pogledu prinosa mleka, vune i mesa.

Budite obazrivi kada poredite ovce uzgajane na različitim farmama. Dobra nega i pravilna ishrana mogu da zamagle slabe genetske karakteristike, a sa druge strane, slaba ishrana i loša nega mogu da sakriju dobru genetiku.

kako kupiti ovce

Tokom kupovine, ne oslanjajte se isključivo na informacije koje vam uzgajivač pruža. Konačnu odluku donosite sami, pa je stoga neophodno da dobro promislite kakva su očekivanja od vašeg budućeg stada, a na vama je i da naučite da adekvatno prepoznate karakteristike idealne rase za vašu farmu.

Kako odabrati rasu ovaca?

Kupiti ovce nije jednostavno, korisno je da pre kupovine najpre uzmete u obzir proizvodni tip, a ne rasu. Rase često dele slične karakteristike, a neretko se mogu i zameniti u proizvodnom sistemu. Rase možete razvrstati prema proizvodnom tipu, boji glace, tipu vune, kao i mnogim drugim fizičkim i proizvodnim karakteristikama.

Da li hoćete neku izdržljivu rasu ovaca, neku koja daje dobru jagnjetinu, koja je plodna, neka sa dobrom vunom, ili možda mlekom? Na kraju krajeva, imate i određene mesnate rase koje daju solidnu vunu. Te odluke morate doneti pre trenutka kupovine.

Važan faktor je i dostupnost rase kod lokalnih uzgajivača. Na primer, neke rase retko ćete naći u vašoj blizini. Sa druge strane, kupoprodaja ovaca će se zasigurno odviti lakše ukoliko pouzdanog uzgajivača pronađete u vašem okruženju.

Gde kupiti stado ovaca?

Na kraju, kad s te odlučili kako ćete kupiti ovce i koju rasu, ne zaboravite da vam Farmia pruža mogućnost da pregledate ovce koje se u ovom trenutku prodaju u Srbiji, a da pritom ne morate da odlazite na stočnu pijacu. Drugim rečima, iz udobnosti vaše fotelje, ili čak traktora, možete pronaći rasu koja vama odgovara, odabrati pouzdanog uzgajivača i dobro se raspitati pre nego što donesete konačnu odluku o kupovini prvih ovaca za vaše stado.

Dobra komunikacija je ključ tokom kupovine ovaca, kao i poverenje koje se ostvaruje između vas i prodavca. Na kraju krajeva, vi ste ti koji će se brinuti o njihovim životinjama nakon što ih kupite. Baš kao što vi želite da obavite kvalitetnu kupovinu, isto tako i uzgajivač želi da bude siguran da će njegova grla biti u sigurnim rukama.

Šta nakon kupovine?

  • Pružite vašem stadu odgovarajuću negu kada je reč o zdravstvenoj zaštiti tokom pašne sezone; ovo se naročito odnosi na parazite;
  • Vakcinišite vaše stado na zarazne bolesti, npr. plavi jezik;
  • Čuvajte vaše stado od bolesti kao što je mastitis, a obezbedite i zamenu za kolostrum;
  • Držite vašeg veterinara u neposrednoj blizini, a posebno tokom sezone jarenja;

Čime ste se vodili prilikom odabira ovaca za uzgoj? Imate li savet za početnike u ovčarstvu? Podelite vaša iskustva sa nama!

Maja Žikić

Maja voli da istražuje i da uči nove stvari svaki dan. Ona provodi svoje vreme čitajući o poljoprivredi i kupoprodaji stoke, tražeći najbitnije informacije da bi našim farmerima mogla sve lepo da spakuje.

Comments
  • Interesu je me zelim da se bavim ocarstvom da mi preporucite rasu ovaca .

  • Da li neko ima proverenu recepturu za pravlnenje koncentrata za jaganjce?

  • Dali je izvodljivo da se ovce preko cele godine drze u zatvorenom prostoru?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *