//banners section

Već smo pisali o tome da ovčarstvo može biti isplativo, kao i odlična šansa za nezaposlene.

Držanjem ovaca dobijaju se visokokvalitetni proizvodi: meso, mleko, vuna, koža, kao i stajnjak. Gajenjem ovaca možete efikasno iskoristiti vaše niskoproduktivne površine, livade i pašnjake.
Potražnja za proizvodima iz ovčarske proizvodnje kao što su meso i mleko izražena je i na domaćem i na stranom tržištu. Ovčarskom proizvodnjom se može omogućiti plasman proizvoda na tržište u različitim periodima godine.

Uspeh u gajenju ovaca zahteva dobro planiranje unapred i dobro kontinuirano upravljanje farmom ovaca.

Koraci za svakog početnika

1. Odlučite koji je vaš pravac proizvodnje!

Izbor pravca proizvodnje predstavlja opredeljenje za dominantni proizvod – meso, mleko ili vuna. Razmotrite tražnju na tržištu za pojedinim proizvodima. Glavni pravci proizvodnje su: proizvodnja jagnjećeg i ovčijeg mesa, proizvodnja ovčijeg mleka i proizvodnja vune.

2. Kako izabrati rasu?

Izbor rase predstavlja jedan od najvažnijih momentata pri odlučivanju za bavljanje ovčarskom proizvodnjom i zavisi prvenstveno od izbora pravca proizvodnje. Važno je da znate da sve rase nemaju iste osobine i da na njihov proizvodni potencijal značajno utiču klimatski i geografski uslovi, uslovi smeštaja, ishrane i dr.

3. Pažljivo birajte ovce!

Kada znate koji je vaš proizvodni pravac možete početi tražiti vaše prvo stado. Odvojite vreme i potražite stado koje će odgovarati pravcu proizvodnje i klimatskim uslovima. Posvetite se razgovorima sa proizvođačima. Raspitajte se kod više farmera i odlučite šta je najbolje za vas. Preko sajta Farmia, iz udobrnosti svog doma možete da obavite razgovore sa velikim brojem ovčara, i da razgledate najveću ponudu ovaca u Srbiji. Sve slike ovaca na sajtu Farmia su realne, a broj telefona vlasnika ovaca je na klik od vas. Važno je da odaberete kvalitetna i zdrava grla kao i dobrog priplodnog ovna jer dobar ovan čini pola stada.

4. Veličina stada ovaca

Odlučite koliko ćete ovaca kupiti za početak. Tebalo bi da znate – što veće stado, to veći profit. Iskusni ovčari tvrde da je 30 grla minimum za profitabilnu zaradu. Ali, u velikim stadima ovce se jagnje dva puta godišnje i može se desiti da se više grla jagnji u jednom danu. U tom slučaju za svako grlo morate imati obezbeđen boks za jagnjenje što iziskuje dodatna ulaganja u objekte. Pored toga tokom jagnjenja neophodan je nadzor čoveka kako bi se uginuće jagnjadi i ovaca svelo na najmanju moguću meru. Dakle, ukoliko imate manje sredstava za ulaganje u objekte i plate zaposlenima preporuka je da za početak nabavite manje ovaca.

5. Ishrana ovaca

Na osnovu broja ovaca i strukture stada možete isplanirati travnu masu na pašnjacima i količinu hraniva za zimski period: seno, silaža i zrnaste kulture za koncentrat. Ključ ishrane ovaca je kvalitetan pašnjak. Važno je da znate da se dobrom ispašom obezbeđuje 60 – 65{6cd17b10ab34226cae1d1fa77a729b0353f498ccbe1164c19971cd8f5cb7e905} godišnjih potreba ovaca u hrani.

6. Obezbedite pašnjake

Za farmu ovaca, pašnjaci su od velikog značaja. Bilo bi dobro da posedujete svoje pašnjake, ali ukoliko to nije slučaj, pašnjaci se mogu i uzeti pod zakup. Ako su pašnjaci udaljeni od vaše farme ne zaboravite da izgradite potrebne nadstrešnice kako bi se ovce zaštitile od vremenskih nepogoda. Pašnjake obezbedite ogradom kako bi se sprečilo lutanje ovaca ili napad drugih životinja.

7. Smeštaj ovaca

Napravite pogodno okruženje za ovce. Osnove za planiranje ovčarske farme predstavlja izbor lokacije za njenu izgradnju. Ovce su dosta fleksibilne životinje i relativno lako se prilagođavaju, ali je i njima potrebno vreme. Preporuka je da vaša farma bude udaljena 500 do 1000 m od farmi goveda, svinja, živine, a od saobraćajnica 300 do 500 m.

Objekti bi trebalo da budu tvrde gradnje, zaštićeni od vetra, snežnih nanosa, osvetljeni, sa ventilacijom ili prirodnim provetravanjem i sa temperaturom od 10 do 14°C. Uverite se da je ovcama uvek dostupna čista i sveža voda, kao i da se voda menja na dnevnom nivou. Dobri objekti za čuvanje ovaca su naručito važni u zimskom periodu.

8. Briga o vuni kod ovaca

Ukoliko gajite ovce za proizvodnju vune, redovno ih češljajte i perite. Redovno češljanje i četkanje osigurava zdravo i uredno runo.

Finansije u ovčarstvu

Razmislite koje su vaše finansijske mogućnosti. Da li ćete ovakvu vrstu investicije finansirati iz sopstvenih izvora, pozajmljenih sredstava (kredit od banke, prijatelja, investicioni fondovi) ili kombinovano. Pored toga farmeri sa umatičenim grlima mogu računati i na subvencije od strane države. Pa tako za svako tovno jagnje mogu dobiti po 2.000 dinara, a za svaku umatičenu ovcu po 7.000 dinara.

Pri izradi plana poslovanja opišite tehnologiju proizvodnje, tržište nabavke grla i hrane kao i tržište prodaje i način finansiranja investicije. Zatim prikažite primanja i izdavanja na vašoj farmi.

Ukupna primanja će činiti proizvodi koji nudite pomnoženi sa cenom po kilogramu (npr. jagnjad za klanje 10 grla x 35kg x 2€/kg= 700€)

Ukupna izdavanja obuhvataju investiciona ulaganja u ovčarsku farmu učinjena na početku proizvodnje, odnosno ulaganja u osnovno stado, osnovna sredstva (objekte, osnovnu opremu i pomoćnu opremu), ulaganja u obrtna sredstva (zalihe materijala). Pored toga u ukupna izdavanja ubrajaju se materijalni troškovi (stočna hrana, veterinarski troškovi, troškovi transporta) i nematerijalne troškovi, troškove amortizacije, troškove rada radnika, troškove finansiranja (ukoliko uzimete kreditna sredstva).

Kada su u vašem planu poslovanja utvrđena primanja i izdavanja utvrđuje se neto dobit. Nakon toga je potrebno tvrditi ekonomske efekte poslovanja na farmi na osnovu određenih pokazatelja kao što su: metod neto sadašnje vrednosti, metod interne kamatne stope i metod roka povraćaja investicija. Na osnovu ovih pokazatelja utvrđuje se isplativost investicije.

Ne zaboravite da efekti investiranja u ovčarskoj proizvodnji u velikoj meri zavise od visine troškova stočne hrane, jer oni predstavljaju najveću stavku u ukupnim toškovima. Troškovi stočne hrane biće znatno niži ukoliko se stočna hrana proizvodi na gazdinstvu, a isključuje se i rizik promene tržišnih cena stočne hrane.

Imajte na umu da su troškovi ovaca ipak nisu visoki kao kod drugih grana stočarstva jer ovce na ispaši provode i do osam meseci u godini. Ulaganja u ovu proizvodnju brzo vraćaju pa možete očekivati stabilne prihode.

Tanja Sarić

Tanja Sarić, doktorant Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu. Svoju kreativnost usmerava ka poboljšanju ruralnog razvoja.

Comments
 • veoma poučan i koristan tekst, možda i najbolji na ovoj stranici. bravo za autora-ku !!

 • Svaka cast na informacijama i tekstovima.
  Zivim u inostranstvu ali zelim da se vratim i bavim ovcarstvom.

 • dobar dan
  želeo bih da kupim 10 umatičenih ovaca sa umatičenim ovnom na području peštera-sjenicve
  molim za smernice
  hvala

  • Dobar dan Srđane! Moje smernice su da se registrujete na sajtu Farmia, i pretražite više od 600 oglasa ovaca. Uz pomoć filtera, koji možete da namestite na područje Peštera – sigurna sam da ćete naći ovce kakve želite. Srećan rad!

 • Da li Vi imate praktična iskustva u ovčarstvu ili ste tekst sastavili na osnovu literature i stečenog znanja?

 • Za admina stranice:
  „Zbog čega se tekst koji pišem ćirilično, konvertuje u latinsko pismo posle publikovanja“?

  • Izvinite, nije namerno – tehnologija koju smo koristili za izradu poratala to radi automatski. Nama su oba pisma lepa i podjednako draga!

 • Kvalitetan tekst.Svaka cast.

 • ovo sto ste napisali o ovcarstvu,samo je teorija u praksi je sasvim drugacije Vas primer o zaradi na deset jagnjeta i zaradu od 700 eura pojedu vakcine i zastita zivotinja Bez pravih subvencija u ovom poslu zarada je tanka ovcarstvom se bavim 20godina

 • Novi sam ovčar sa početnim stadom od 20 ovaca.molim za savet.imam 4 hektara parcelu za pašnjak ali je zemljište kiselo lucerka nije uspela.šta sejati za ispašu

 • Teodor@, struka i nauka su na jednoj strani, a realnost i praksa na drugoj. Avers i revers. Tito i Jovanka! 🙂

 • izbor pravca proizvodnje, zavisi od afiniteta odgajivača, mogućnosti plasiranja proizvoda(meso, mleko, vuna) cene proizvoda, blizine-udaljenosti tržišta, tradicije kraja u kom se nalazi farma i td. Sve nabrojano može može da ima i drugi redosled to zavisi od onoga ko če se baviti proizvodnjom ili eventualno konsultanta.
  izbor rase , pre svega zavisi od pravca proizvodnje, intenziteta, geografskih i klimackih uslova(nadmorske visine, vlažnosti vazduha,temperature vazduha…),mogućnosti nabavke na tržištu,tovne rase do 500m n/v, kombinovane( Virtemberg) do 800m n/v, preko ove nadmorske visine domaće pramenke oplemenjene (pirotska oplemenjena) i melezi pramenke sa produktivnijim rasama
  planiranje veličine stada zavisi od pravca proizvodnje ako je mlečno stado za početak ne više od 30-50 grla na muži. U drugim pravcima proizvodnje treba se prilagoditi da ulaganja ne budu veća od prihoda pa ni veličinu stada nepredimenzionirati, ne više od 300 grla ako se vodi matična evidencija, ako ne onda 500- 600 grla.
  ekonomisanje stadom- ovo podrazumeva da se farma ne izlaže troškovima koji nisu neophodni. Ako već postoji neki objekat treba njega iskoristiti, ovčarstvo može da bude profitabilno samo ako je porodični biznis. Nema plate za radnike, već dnevnice za povremeno angažovanu radnu snagu, glavna radna snaga je porodica(“ tuđa ruka svrab ne češe“) sredstva koja bi bila potrošena za plate, uložiti u izgradnju pregona.
  Sve ovo što sam napisao iz mog dugogodišnjeg ovčarenja od fakulteta, preko sopstvene farme, i rada kao upravnika na velikoj farmi sa 2000 ovaca, sve ukupno 20-ak godina. ovo je najkraći mogući komentar na ovaj tekst , koji je veoma dobar i daje osnovne smernice za one koji planiraju ovu vrstu proizvodnje.

 • Hvala na lepim komentarima, trudimo se da tekstovi budu što bolji.
  I naravno hvala vam na dodatnim informacijama.

 • Posle koliko jagnjenja ovce dobija se jagnje romanovske krvi

 • Postovani,da li bi mogli da me usmerite na nekoga ko daje pasnjake pod zakup?Hvala

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *