//banners section

Dragi farmeri da li ste primetili da vaše ovce rado jedu koncentrat koji sadrži so kao deo smese? To nije slučajnost, ovce imaju potrebu za dodatkom soli, pored njih sličnu potrebu imaju koze i divljač. U nastavku pročitajte više o dodatku soli u ishrani ovaca.

Ovce vole kamenu so

Jednoj ovci dnevno je potrebno 11-12gr soli. Ukoliko se gleda mesečna potrošnja to je oko 300gr soli mesečno. Obično se u koncentratima dodaje u količini od 1{6cd17b10ab34226cae1d1fa77a729b0353f498ccbe1164c19971cd8f5cb7e905}-1,5{6cd17b10ab34226cae1d1fa77a729b0353f498ccbe1164c19971cd8f5cb7e905}.
Ovcama so možete davati kroz već pomenutu koncentrovanu smesu ili iznošenjem kolutova – kalupa soli u tor.

Karakteristike soli kao dodatka za ishranu ovaca

grumen kamene soli za ovce

So je svakako korisna u ishrani ovaca, ali preporučljivo je razgovarati sa veterinarom u vezi količine soli koju ćete davati ovcama. Osnovna karakteristika soli je visok sadržaj Natrijuma – Natrijum hlorida.
Sastav soli u kamenu : 85-95{6cd17b10ab34226cae1d1fa77a729b0353f498ccbe1164c19971cd8f5cb7e905} natrijum hlorida, magnezijum, kalcijum, fosfor, mangan, cink, jod, selen, kobalt. So u kamenu predstavlja minerlani dodatak ishrani. Naročito se preporučuje ukoliko ovce hranite senom, lucerkom ili su na ispaši, bez jednog obroka koncentrata.
So u kamenu može se nači u obliku krugova težine od 1,5-4 kg. Traje duži vremenski period i najčešće se okači ovcama ili se stavi na pogodno mesto.

Korisnost soli u kamenu za ovce

So se u organizmu ovaca ne akumulira, već se stalno troši. To je razlog zbog kojeg je preporučljivo iznositi ovcama so u kamenu da ližu kako bi obnavljale neophodne količine soli u svom organizmu.
So u kamenu pomaže pri povećanju mlečnosti, plodnosti kao i po formiranju rožnate mase kod ovaca.
Ovcama so pomaže pri varenju. Nedostatak soli kod ovaca možete primetiti tako što one grizu drvo/daske, ližu/pokušavaju da grizu zid ili ekstremi čupaju vunu jedni drugima.

Kada nije dobro da se ovcama daje kamena so?

Ovcama treba smanjiti so u ishrani prilikom zasušivanja i neposredno pre jagnjenja. Ne misli se na potpuno isključenje soli iz ishrane ovaca već kontrolisano. Pre jagnjenja je preporučljivo smanjiti zbog sprečavanja upale vimena, a pri zasušivanju zbog količine vode koju ovca popije.

Takođe, ukoliko dođe do raspadanja soli u kamenu usled ekstremne vlage ili visoke temperature, što ne bi trebalo da se desi, farmerima se preporučuje da tu so sklone a onda u manjim količinama ih daju. Može se desiti da ih ovde grizu, onda unesu veliku količinu vode što izaziva proliv kod ovaca i gubitak na težini. Proliv može biti i posledica prevelikog lizanja soli kod „alavih“ ovčica, u tom slučaju uklonite kalupe i vratite ih pošto se ovce oporave.

Cene soli u kamenu i gde se mogu nabaviti

So u kamenu, kalupovima, grumeni soli koji se mogu dodavati ovcama pri ishrani mogu se naći i kupiti na sledećim mestima:

  1. poljoprivredne apoteke,
  2. stočne pijace,
  3. poručivanjem putem interneta,
  4. direktno kod proizvodača soli.

So za stoku može se naći u rasutom obliku, briketirana, kristalna i mineralna so za stoku. Za bilo koji oblik da se odlučite morate ga pravilno davati i dozirati u ishrani ovaca.

Cene soli u kamenu za ovce se kreću u zavisnosti od veličine i kvaliteta. Ukoliko se opredelite za neku kvalitetniju so, koja se teško raspada iz koluta i primarno se koristi za ishranu divljači spremite se da platite i do 150din/kg. Cena po kg soli za ovce kreće se od 40-150din/kg u zavisnosti od načina kupovine, količine i kvaliteta soli. Kod pojedinih proizvođača može se naći pakovanje 4kg po ceni od oko 600din, a pakovanje od 4x4kg se mogu naći i po ceni od 1.870,00 din.

Eko so za ovce u kamenu može se naći po ceni od 500din za 2kg.

Kako priviknuti ovce da koriste so u kamenu?

kolut kamene soli za ovce

Ukoliko niste koristili so u kamenu u ishrani ovaca u početku morate voditi računa. Dva do tri puta dnevno iznostite kalup ovcama da ližu na 15-20 minuta. Posle 3-4 dana ostavite par sati, i tako će se ovce navići na so u kamenu i neće je nepotrebno koristiti, već samo koliko im treba. Ovce imaju meru u korišćenju soli. Kada se naviknu kolutove soli ne morate sklanjati. Veoma je važno da ovcama u slučaju dodavanja soli u ishrani obezbedite dovoljne količine vode.

Savet za farmere – so u kamenu možete koristiti za dresuru vaših ovaca.

Ukoliko je iznosite ovce će biti poslušne i pratiti vas, na tom mestu gde okačite so tu će se hraniti. Pojedini veterinari navode da je so ovcama znači kao ljudima kao vitamin C!

Vodite računa o izboru soli, kvalitetu, reakcijama ovaca na so i obavezno obezbedite dovoljne količine vode!

Milica Vasić

Milica Vasić, doktorant Poljopirivrednog fakulteta u Beogradu, zaljubljenik u agroekonomiju i terenska istraživanja

Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *