//banners section

Od davnina su ovi četvoronoge životinje bile čovekov saputnik – i konj i magarac su služili u radovima u polju ili pri nošenju teških tereta. Ipak, magarci su, osim po izgledu, drugačiji od konja ne samo mentalno, već i emocionalno.

Magarci češće spavaju od konja i tako čuvaju energiju, grickaju šta god mogu, dok konji imaju visok metabolizam i mogu da pasu i po 18 sati kako bi zadržali njihovu težinu.

Konji više vole krdo i da budu okruženi drugim konjima, dok magarci vole da idu u paru i mnogi kažu da se baš vežu za druge životinje ako im one prave društvo duži vremenski period.

Magarce nije lako uplašiti i prvo razmisle pre nego što delaju, dok su konji osetljivije životinje i imaju jak instinkt za bežanjem. Dodatno, magarci su izuzetno tvrdoglavi i teško ih je istrenirati, dok je konje moguće utrenirati koristeći razne metode.

Konj ili magarac, pitanje je sad

Uzgoj konja

Pre pojave automobila konj je čoveku služio da savlada velike udaljenosti, učestvovao u lovu na divljač, služio u ratovima, prenosio i prevozio teret, pomagao u obradi zemlje i služio za zabavu i rekreaciju. Zbog razvoja veoma efikasne mehanizacije u poljoprivredi tokom poslednjih decenija značaj konja je danas znatno manji nego što je bio ranije. Ipak, u brdskim područjima sa slabim komunikacijama, na neravnim terenima sa lošim putevima konj je ostao najpogodniji za transport i obradu zemlje.

Ukoliko se odlučite za gajenje konja važno je znati da smeštaj i način držanja imaju veliki uticaj na psihofizičko stanje konja. Smeštaj bi trebalo da omogući slobodno kretanje i slobodno uzimanje hrane i vode. Dodatno, trebalo bi voditi i računa o načinu držanja konja na otvorenom.

Konji su osetljivije životinje i zahtevaju veću negu

Ishrana konja

Pored toga, ishrana konja predstavlja značajnu stavku u ukupnim troškovima odgajivanja tako da od nje direktno zavisi uspeh odgajivača. Konji su vrlo osetljivi na na promene pojedinih hraniva u obroku, često reaguju i na isto hranivo odgajeno na drugoj lokaciji i u drugim uslovima. Neophodnost davanja samo kvalitetne hrane poskupljuje ishranu. Najpovoljniji način ishrane za konje je ishrana svežom zelenom hranom. U tu svrhu mogu se koristiti livadske trave, lucerka, travnoleguminozne smeše, crvena detelina i zeleni kukuruz.

Sa druge strane, konjsko meso se ubraja u grupu namirnica velike nutritivne vrednosti, a karakteriše ga relativno visok sadržaj proteina (21-23{6cd17b10ab34226cae1d1fa77a729b0353f498ccbe1164c19971cd8f5cb7e905}) i vrlo nizak sadržaj masti (2,1-3,4{6cd17b10ab34226cae1d1fa77a729b0353f498ccbe1164c19971cd8f5cb7e905}). Osim konjskog mesa, tržištu postaje sve zanimljivije i kobilje mleko koje sadrži 1,6-2,2{6cd17b10ab34226cae1d1fa77a729b0353f498ccbe1164c19971cd8f5cb7e905} proteina i 1,9-3,5{6cd17b10ab34226cae1d1fa77a729b0353f498ccbe1164c19971cd8f5cb7e905} mlečne masti. Toplokrvne kobile u laktaciji proizvedu do 2.100l mleka, hladnokrvne do 2.600l, a poniji do 1.700l.

Preradom kobiljeg mleka dobija se kumis, fermentisano kobilje mleko, dijetetski i lekoviti proizvod sa visokim sadržajem C vitamina. Ne sme se izostaviti i činjenica da se od konja dobija znatna količina stajskog đubriva visokog kvaliteta, koji se naročito upotrebljava u povrtarskoj proizvodnji. Dnevno konj daje oko 20kg svežeg đubriva, što je godišnje oko 7000kg.

Uzgoj magaraca

Magarci se najviše upotrebljavaju na mestima gde ne dolazi u obzir mehanizacija. U područjima sa neravnim, kamenitim i strmim stazama jedino se magarci mogu kretati i prenositi teret. U takvim uslovima magarci služe kao zaprežne, odnosno vučne životinje. To su područja sa oskudnijim hranivima, pa je držanje magaraca umesto konja opravdano jer imaju manje zahteve za hranom.

Magarci vode poreklo iz suvih područja, pa odlično podnose visoke temperature i mogu izdržati duže bez vode nego konji. Iako su kopita prilagođena kamenoj neravnoj podlozi, osetljiva su na vlažnu klimu, sklona su pucanju i stvaranju dubokih pukotina koje dovode do truljenja. Zato je važna dobra i redovna kontrola kopita.

Smeštaj magaraca

Zahtevi u pogledu smeštaja su znatno skromniji u odnosu na konje. Za magarce se obezbeđuju jednostavniji objekti, otvorenog ili poluotvorenog tipa najčešće sa slobodnim grupnim načinom držanja. Ovakve staje su jeftinije i pružaju magarcima veću slobodu kretanja.

magare i magarica

Ishrana magaraca

Sva hraniva pogodna za ishranu konja mogu se koristiti i u ishrani magaraca. Obično se smatra da su u pogledu ishrane skromniji od konja i izdržljiviji sa obrocima sastavljenim od hraniva slabijeg kvaliteta, kao i da konzumiraju neka gruba hraniva koja konji odbijaju da jedu. To olakšava i pojednostavljuje njihovu ishranu, pa uzgoj ne košta mnogo.

Magarci na livadi jedu sve što nađu, čak i korov i mogu raditi veoma dugo. Ipak za dobijanje kvalitetnih proizvoda magarcima je potrebno obezbediti adekvatnu ishranu, vodu i uslove smeštaja. U ishrani magaraca najvažnija je paša i seno.

Zbog svoje otpornosti, skromnijih zahteva za ishranom i dobre upotrebne vrednosti, ove životinje se koriste za rad čak i u najtežim uslovima.

Ukoliko se odlučite za gajenje magaraca ekonomska isplativost je višestruka. Meso i mleko ovih životinja su odličnog kvaliteta. Magarica dnevno daje do 100ml mleka, a magareće mleko ima antibakterijska i antivirusna svojstva. Sadrži i do 60 puta više C vitamina nego kravlje mleko, a po sastojcima je najsličnije majčinom mleku. Zbog toga litar magarećeg mleka u nekim krajevima dostiže cenu i do 50e.

Da li ćete za vašu farmu izabrati konja ili magarca odlučuje veliki broj činilaca. Najvažniji je svakako ekonomski faktor odnosno troškovi pri kupovini grla, troškovi smeštaja i troškovi ishrane.

Tanja Sarić

Tanja Sarić, doktorant Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu. Svoju kreativnost usmerava ka poboljšanju ruralnog razvoja.

Comments
 • Da,ja sam se dvoumio oko izbora ,medjutim bi se opredelio za magarca.
  Posedujem farmu koža na prostoru od oko 25 h.
  Pored koža imam živinu,koje više vrsta , patke guske , došla je u caplja, divlje patke misirke japanske prepelice svilenkaste koke,golubove zeceve pčele i naravno kućice 9 kom i macice ….
  Sve ove informacije su mnogo korisne i deluju edukativne i teebe što više informacija , nikako parove ubistva mržnje.
  Daj da se družimo i volimo , pa makar i životinje.
  To je velika ljubav prema životinjama.
  Jedino ono znaju da ti je uzvrate.
  Ja sam lično zainteresovan za magarca ,ako je neko voljan da pokloni, a nema više uslova.
  Kod mene su uslovi fenomenalni , a da imam i ribe, šarana u jezeru, a klana u izvorskom kanalu….

  Poz mr Djordjevic

 • Dragi Aleksandre, hvala što ste podelili vaš izbor sa nama 🙂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *