//banners section

Možda bi nam danas bilo teško da pomislimo, naročito ako pripadamo mlađim generacijama, da je pedesetih godina dvadesetog veka kozarstvo u Srbiji bilo veoma razvijeno. Ipak, nakon Drugog svetskog rata, uzgoj koza u Srbiji bio je zabranjen uz obrazloženje da one uništavaju šume i rastinje, pa je tako bavljenje ovom granom stočarstva bilo ugroženo.

Srbija ima veliki potencijal za razvoj kozarstva, ali još uvek ne postoji ozbiljno interesovanje za bavljenjem ovim poslom, a neretko se kao razlog izdvaja nedovoljna i nedosledna subvencija države. Dobra vest je da poslednjih godina postoje pomaci, pa su tako u Vojvodini otvorene farme koje se bave intenzivnom proizvodnjom kozjeg mleka.

pregled stanja kozarstva u Srbiji

Ipak, broj takvih farmi je veoma mali i na njima se uzgaja negde oko 2500 koza, što u poređenju sa ukupnim brojem koza kod nas iznosi neznatan procenat. Trenutno postoji blizu 250.000 koza u Srbiji, a najviše se uzgajaju u južnoj i istočnoj Srbiji gde se nalazi oko 160 000 primeraka.

Koze se uglavnom gaje na privatnim gazdinstvima i ukoliko razmišljate da se odlučite za držanje koza potrebno je da razmislite da li možete omogućiti neke osnovne potrebe kao što su pristup pašnjaku, senu i žitaricama.

Koze su vrlo zahvalne za uzgoj i ne zahtevaju veliki prostor za čuvanje, ali im je potrebno kretanje, ispaša i društvo. Zbog toga ih je dobro držati sa drugim životinjama ili kozama.

Ishrana i držanje

Ishrana nije preterano zahtevna i zasniva se na mešavini različitog sena, lucerke i žitarica.

Premda se nekom može činiti da su svaštojedi, koze su veoma osetljive na promene u ishrani od koje zavisi proizvodnja mleka i reprodukcija. One ne vole prljavu hranu, a voda koju piju mora biti čista i mora je imati u dovoljnim količinama jer su dnevne potrebe koza za vodom velike.

Važno je napomenuti da su koze osetljive na promaju, pa je potrebno obezbediti odgovarajući smeštaj. To nije nužno skupo jer koze ne zahtevaju veliki prostor, ali je poželjno da bude redovno održavan i čist.

kako izgleda kozarstvo u Srbiji

Kada je kozarstvo u Srbiji u pitanju, kod nas se najviše uzgajaju alpina, sanska bela i srpska bela koza, o što potvrđuje i broj koza na prodaju ovih rasa na našem sajtu.

Kao i kod svakog posla samo trud i ulaganje donose dobre rezultate, pa oni koji se bave kozarstvom kažu da ono može biti isplativo ako se radi kao osnovni posao i da postoji potražnja za proizvodima poput mleka i sira.

Kozarstvo u Srbiji još uvek nije razvijeno u onoj meri kao u drugim zemljama, ali postoje dobri izgledi da se ta situacija promeni jer broj onih koji se odlučuju da se bave ovim poslom polako, ali sigurno postaje sve veći.

Nenad Stojiljkovic

Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *