//banners section

Da li ste znali da su kozji sir zapravo prvi proizvodili Rimljani i Grci još 8000 godina pre naše ere? Oni su ga i doneli u dolinu najveće francuske reke Loare, pa je verovatno u tome tajna čuvenih Francuskih sireva.

Sir sa ovako dugom, a može se reći drevnom istorijom, sigurno poseduje posebna svojstva, koja ga izdvajaju od drugih.

Kako prepoznati kozji sir?

Kako prepoznati kozji sir

Zbog velikog broja nezasićenih masnih kiselina kozji sir je veoma specifičnog i osobenog mirisa i ukusa. Ovo je „sir sa karakterom“. Kozje mleko ima mnogo manje masnoće, te je potrebno znatno veća količina mleka (7-10 litara) za 1 kilogram sira, nego za istu količinu kravljeg sira, poređenja radi.

Testo većine kozjih sireva je mekano. Sirevi mekog testa su s blažim mirisom i ukusom na lešnik, dok su oni tvrđi, sa suvljim testom i raznim dodacima izraženijeg ukusa i mirisa, često pikantnim i svojstvenim samo kozjim sirevima.

Kora sira može biti oprana, ali se često rade s belim plesnima ili s drugim dodacima, naročito travama i začinima, koji se nalaze na površini sira. Boja zrelog sira je izrazito bela do belo-žućkasta, jer ne sadrži pigment karotin. Preporučuje se sirovi mladi sir kod dijeta, jer nema mnogo kalorija, ni ugljenih hidrata.

Lekovita svojstva kozjeg sira

Kozji sir je visokih nutritivnih vrednosti, lako probavljiv, bogat kalcijumom, sadrži znatno manje kalorija i masti, bogat vlaknima koja ubrzavaju metabolizam i pospešuju topljenje masti. Visokog sadržaja proteina koji se veoma dobro apsorbuju i direktno snabdevaju mišiće energijom i amino-kiselinama, pospešuju brz oporavak mišića posle napornih aktivnosti ili treninga.

koziji sir

Ova svojstva ga čine veoma preporučljivim sportistima, zatim u trudnoći, kao i osobama izloženim velikim fizičkim naporima. Visok nivo kalijuma pomaže u zaštiti organizam od kardiovaskularnih bolesti. Osim toga adekvatna je zamena za meso. Pedijatri ga često preporučuju u dečijoj ishrani, zato što sadrži minerale (magnezijum, kalcijum, fosfor) koji su ključni u formiranju koštanog sistema.

Takođe je dragocen je u ishrani osoba koje su alergične na kravlje proteine.

Lekovita svojstva kozjeg sira dolaze posebno do izražaja redovnom konzumacijom. Odlično je pomoćno sredstvo kod problema sa probavnim sistemom, snižava nivo šećera u krvi i holesterol, poboljšava rad bubrega, kao i u prevenciji i lečenju bolesti jetre (masna jetra, mononukleoza, ciroza). Ima dokazana antikancerogena svojstva, može da pomogne i kod problema sa osteroporozom, kod nekih upalnih procesa i povišenog krvnog pritiska.

Kozji sir je odličan u očuvanju imuniteta, leči probleme sa disajnim putevima itd.

Zašto ga ne biste učinili svojim saveznikom u očuvanju zdravlja, pa i sreće. Možda niste znali, ali kozji sir je dobar i za raspoloženje, sadrži prirodni sedativ-triptofan, koji utiče na lučenje serotonina – čuvenog hormona sreće. Smanjiće vam nervozu, poboljšati raspoloženje i utoliti glad pride, bez dodatnih masti i kalorija. Servirajte ga sebi kako vam najviše odgovara, u salati ili možda uz masline.

Kako do kozjeg sira?

Sada vam kozji sir mnogo primaljivije izgleda? Zašto ga onda ne bi ste sami napravili?

  1. Potebno je 2,5 litara mleka sa 3,5{6cd17b10ab34226cae1d1fa77a729b0353f498ccbe1164c19971cd8f5cb7e905} mlečne masti, kafena kašičica sirišta tzv. maju koje možete nabaviti u specijalizovanim prodavnicama mlečnih proizvoda ili direktno sa izvora, sa farmi koza.
  2. U mleko sipajte sirište, promešajte i zagrejte smesu na slabijoj vatri, ne sme da proključa. Zatim sklonite sa ringle i ostavite da stoji 2 sata.
  3. Nakon toga, procedite smesu kroz sterilnu gazu, ono što ostane na gazi , ostavite da se potpuno ocedi. Ono što ostane u gazi je domaći mladi sir.

Dakle, zdravlje na usta ulazi, a kozji sir je provereni izvor zdravlja, prijatno!

Ceca Stankovic Avakumovic

Svetlana veruje da vreme poljoprivrede tek dolazi i pravi je zaljubljenik u selo.

Comments
  • kolicina sira ne zavisi od masnoce mleka vec proteina iz tog mleka bilo da je kozje ili kravlje ili nekog dr. a za mladi sir ste naveli receppt koji uopste ne odgovara recepturi mladog sira. kakvo crno zagrevanje samo da ne prokljuca mleko. gluposti. sir se podsirava na temperaturi pomuzenog mleka ili nesto nizoj, pa se grus razbija izdvaja se suvisna surutka, sirnu grudu stavljate na cedjenje od ostatka surutke i posle nekoliko sati cedjenja VI DOBIJATE MLADI SIR, a ne zagrejavanjem i to do tacke da ne prokljuca. zagrevanjem do nekih 55 ili 60c sirnu grudu vi dobijate drugu vrstu sira a to je skripavac. on je tvrd, i kad ga zagrizete skripi pod zubima a to se dobilo zagrevanjem mleka tj grude, 32g se bavim kozama i proizvodnjom sira i mislim da sam podobna osoba za davanje komentara.

  • I ja se zahvaljujem takođe. 😉

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *