//banners section

Kunićarstvo u SrbijiNa teritoriji Srbije se na samo nekoliko farmi gaje kunići, mahom zbog proizvodnje mesa, vune ili kože. Iako je uzgajanje kunića manje zahtevno i jeftinije nego bavljenje nekom drugom granom stočarstva, kod nas postoji samo nekoliko farmi u Vojvodini i centralnoj Srbiji koje se time profesionalno bave, dok ostatak čine pojedinačni odgajivači. Kunićarstvo nije priznato kao stočarska grana, pa tako država ne predviđa bilo kakve subvencije za one koji žele da se time bave.

Kad je reč o proizvodnji mesa, ne postoji dovoljno dostupnih podataka o ukupnoj proizvodnji u Srbiji ili u svetu. Broj farmi je povećan u poslednjih nekoliko godina, ali tržište mesa je i dalje malo. Procenjeno je da se u čitavom svetu uzgaja oko 900 miliona kunića godišnje.

Uzgoj i ishrana kunića

Ishrana kunića se zasniva na senu, svežem suvom bilju i granuliranoj hrani. Iako postoje različita mišljenja oko toga šta bi trebalo da bude najviše zastupljeno u ishrani kunića, odgajivači se često opredeljuju za granule koje sadrže vitamine i minerale koji se ne mogu naći u senu ili bilju. Ipak, najbolje je da ishrana bude što raznovrsnija kako bi se izbeglo prejedanje koje može biti loše za njihovo zdravlje.

Uzgoj i ishrana kunića u SrbijiPosebnu pažnju trebalo bi obratiti na količinu hrane koja se daje bremenitim ili dojnim ženkama, kao i na ishranu u periodu pred parenje i u vreme parenja. Voda je izuzetno važna za zdravlje kunića i mora im biti uvek dostupna. Radi dobrog zdravlja kunića, potrebno je voditi računa o higijeni i ishrani. Najčešće se javljaju problemi sa probavom ili zubima i prehlade.

U Srbiji se najviše uzgajaju panonski beli i hajkom koji se uglavnom gaje za tov, a za njima sledi i orijaški ili nemački šarac koji ima najveću masu među kunićima.

Isplativost uzgoja kunića

Da bi se napravila manja farma, potrebno je obezbediti kapital od oko 10.000 evra za izgradnju prostora, nabavku kaveza i ostalog potrebnog materijala.
Kunići žive do 8 godina i veoma se brzo razmnožavaju i rastu, pa je samim tim i povraćaj novca relativno brz. Primera radi, jedna zečica može da donese oko 50 mladih godišnje, a ako se uzme da je cena mesa oko 3 evra po kuniću od 3 kg žive vage, dolazimo do zaključka da od samo jedne ženke na godišnjem nivou može se zaraditi oko 150 evra.

Kunićarstvo IsplativostMeso kunića spada u red najzdravijih vrsta mesa u ishrani i potražnja za njim je sve veća u Evropi, ali je u Srbiji nažalost mala, na granici sa nepostojećom. Farme koje se bave ovim uzgojem svoj plasman prodaju uglavnom veterinarskim zavodima za proizvodnju vakcina.

Ipak, svetlo na kraju tunela se vidi, s obzirom da Srbija svoje propise usklađuje sa evropskim, može se očekivati da u budućnosti kunićarstvo bude priznato kao grana stočarstva što će otvoriti strana tržišta za naše uzgajivače kunića.

Farmia

Farmia je specijalizovani sajt za trgovinu domaćim životinjama, tj. stokom.

Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *