//banners section

Ne možemo sa sigurnošću tvrditi da su lovački psi oduvek postojali, iako je pas oduvek pomagao čoveku. Potreba za specijalizovanim i izuzetno talentovanim psima nametnula se kada je lov postao zadovoljstvo, a ponekad čak prerastao u umetnost.

Svakoj rasi svojstven je određeni zadatak ili rad na određenom tipu terena; lov odstrelom, lov hajkom, lov na jazbine, lov u ravnici, lov u šumi i lov u močvari zahtevaju različite sposobnosti. Ipak, kod svih rasa, koje po tačno određenim pravilima pomažu čoveku, ista sposobnost učenja i poslušnost udružene su sa neuporedivom energijom i čulom njuha.

Lovački psi zahtevaju dosta prostora – lovački psi su veoma aktivni psi koji obožavaju igru, i dobri su sa decom. U zatvorenom prostoru se dobro snalaze, ali s obzirom na njihovu energičnost, zahtevaju dosta šetnje i istrčavanja na otvorenom. Oni će svakodnevnim ponavljanjem veoma brzo savladati sve komande i trikove.

Tipovi lovačkih pasa:

1. Ptičari

Markiranje je poseban stav psa kada je divljač u blizini. Ptičari su nastali selekcijom pasa koji su imali prirodnu osobinu da zauzmu taj nepokretan stav kada se približe divljači. Oni su najplemenitiji lovački psi, traže brzo i istrajno i imaju izvanredan njuh. U ovu grupu spadaju: poenter, nemački kratkodlaki ptičar, mađarska vižla, vajmarski ptičar, epanjeli i seteri

Lovački psi poenter
Poenter

2. Cunjavci i aporteri

Mnoge od ovih rasa su višenamenske; rade nedaleko od lovca, pod njegovom kontrolom i savršeno su prilagođene zadatku da isteraju divljač, pronađu je i donesu kada je pogođena. Ova poslednja funkcija može čak postati prava specijalnost kada je u pitanju težak teren kao što je močvara. U ovoj grupi ističu se: španijeli (koker i špringer), nemački prepeličar i retriveri.

Lovački psi springer španijel
Springer španijel

3. Jazavičari i terijeri

Njihovo poreklo nije ni malo plemenito, pošto je reč o lovcima na gamad, usavršenim za jamarenjem, a ponekad i za lov na konjima. Služe da izvuku ili isteraju divljač koja se skriva po jamama (lisice, zečevi, kunići, jazavci). Ovi hrabri i veoma istrajni lovci osvajaju inteligencijom i živahnošću u kući. Ovde spadaju: lovački terijeri, foks terijeri i jazavičari.

Lovački psi foks terijer
Foks terijer

4. Goniči

Može se reći da postoji samo jedan gonič, a istovremeno ih ima bezbroj. Svi imaju isto poreklo i još uvek su veoma slični, bez obzira na veličinu ili zemlju iz koje potiču. Imaju isti zadatak: slede i gone divljač, glasno lajući. Izuzetno su izdržljivi, hrabri i druželjubivi. Ipak, svi su različiti: u službi plemstva, svaki čopor se razlikovao po tipu, dlaci, visini ili glasu.
Naši goniči su azijskog porekla i tu spadaju: balkanski i posavski zečar, alpski zečar, istarski i ilirski resati gonič, baseti i brak jazavičari.

Lovački psi baset
Baset

Partner u lovu, ali i dobar ljubimac – za koju rasu biste se vi odlučili?

Ana Simić

Ana Simić je doktor veterinarske medicine, a donosi vredne savete u vezi sa prevencijom i kontrolom bolesti domaćih životinja.

Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *