//banners section

Kaže se da je jahanje škola koja se uči čitavog života jer je svaki konj nova i posebna priča. Takođe se često kaže i da je jahanje kao vožnja bicikla, kada se jednom nauči, nikada se ne zaboravlja.

Nakon što u Farmijinoj ponudi pronađete i kupite svog ljubimca, sledi briga i nega o Vašem konju, a potom i jahanje bilo to kroz rekreaciju ili sport.

Evo nekoliko najbitnijih stvari o konjima i jahanju koje svaki vlasnik, jahač pa i ljubitelj mogu naći interesantnim i značajnim za znati.

Kretanje konja

Za početak je bitno reći da konj ima tri “brzine” – hod, kas i galop. Hod ili korak je četvorotaktna kretnja gde se svaka od četiri konjske noge kreće u zasebnom ritmu.

Hod konja mala škola jahanja
Hod

Kas je dvotaktna kretnja prilikom koje se u istom ritmu kreću jedna prednja i dijagonalna zadnja noga (npr. prednja leva i zadnja desna)

kas konja farmia mala škola jahanja
Kas

Galop ili trk je trotaktna kretnja konja i ujedno najveća konjska brzina (konj prvo na tlo staje jednom zadnjom, zatim u isto vreme drugom zadnjom nogom i dijagonalnom prednjom i kao poslednjom, drugom prednjom nogom)

Galop konja farmia mala škola jahanja
Galop

Pravilno pojahivanje – penjanje na konja

Pomoć pri penjanju je uvek dobrodošla, bilo u vidu držanja konja ili “lopovskih” za jahača. Međutim, ukoliko ste sami, konja možete pojahati sa zemlje ili sa bloka za pojahivanje (ili bilo kakve stolice, hoklice, bale slame itd.). Takođe, većina konja se nauči da samo stoji prilikom pojahivanja. Najčešće se pojahuje sa leve strane konja i evo kako bi to trebalo da izgleda:

Penjanje na konja farmia mala škola jahanja
Pravilno penjanje na konja

Stav jahača na konju

Od samog početka je bitno insistirati na pravilnom stavu prilikom jahanja. Neki od pokreta tokom jahanja su prilično zahtevni i “neprirodni”, te ih treba od starta učiti pravilno kako bi čitav proces učenja bio brži i lakši.

Ideći od glave ka nogama, stav čine: glava gore – pogled prav, kroz konjske uši i nekoliko metara ispred samog konja kako bi videli kuda se krećemo. Leđa ispravljena, ramena nazad, a ruke – laktovima prislonjene uz telo. Ruke blago savijene u laktu i sa zatvorenim šakama. Za konja se držimo nogama. Dakle, kolena zatvorena – čvrsto priljubljena uz sedlo, podkolenice i listovi prislonjeni uz konjsko telo. Stopala su u uzengijama, a pete spuštene dole.

Jednostavan način za proveru stava: prilikom jahanja, pravilan stav jahača treba da čine dve zamišljene vertikalne linije. Prva, koja prolazi jahačevo uho, rame, kuk i petu. Dok druga polazi od jahačevog lakta, kroz šake, do konjskih usta.

Pravilno držanje tela tokom jahanja farmia
Pravilno držanje tela

Na samom početku sasvim je normalno da jahačev stav nije idealan, da se nogama ne drži dovoljno čvrsto ili da mu je sve to pomalo čudno i neprijatno. Međutim, uz trud i često ponavljanje, vremenom će sve te poteškoće nestati i jahač će se osećati sve sigurnije i pouzdanije na konju.

Pravilno sjahivanje – silaženje sa konja

Silaženje sa konja je vrlo slično penjanju. Par stvari, ipak, je bitno napomenuti. Pre samog silaženja sa konja, bitno je obe noge izvaditi iz uzengija. Zatim, nagnuti se telom napred, jednu nogu prebaciti iza – preko konjskih sapi i dočekati se lagano i to na prste! Doskok na čitavo stopalo je jako bolan i može dovesti do povrede, saplitanja ili padanja pod konja, stoga treba biti vrlo pažljiv.

Pokušajte da primenite naše savete i javite nam Vaša mišljenja! Sigurno jahanje i lepo druženje uz Vaše ljubimce želi vam Farmia!

Romana Arlov

Romana Arlov, veterinar i ljubitelj konja

Comments
  • svida mi se ova rublika okonjima i jahanju i voleo bi da nastavite ja jako volim konje a veom malo znam onjima

    • Hvala Pavele, drago nam je da zajedno saznajemo nove informacije, ako imate još neko pitanje ili želju, tu smo. 🙂

  • Postovani,
    prelepi tekstovi, za nas novajlije izuzetno korisni. Zamolicu Vas ako moze i neki tekst kako nauciti konja na jahanje, naime imamo mladu zdrebicu, staru 10 meseci. Pitanje je kad je najpogodnije da pocnemo sa ucenjem i neki saveti koji bi bili prvi koraci-vezbe u tom pravcu. Pozdrav.

  • Dobar Dan imam par pitanja reci te mi molim vas za pocetnike i malu decu koja vrsta konja je najmirnija i koliko konj mora da bude star dosta njih sam pitao svako prica drugacije pa nemogu da se odlucim koju vrsti konja da kupim

    Puno Vam hvala na odgovoru

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *