//banners section

Malinari su najavili veliki štrajk glađu u ponedeljak u Beogradu, usled velikog nezadovoljstva trenutnim tržištem i cenom maline.

Kako tvrde u Asocijaciji malinara Srbije, obećanje koje su hladnjačari dali na sastanku sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem da će akontna cena maline biti 160 dinara, nije ispunjeno, saoštava Blic.

Stoga je Upravni odbor ove Asocijacije zatražio od predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, da do nedelje nađe rešenje za nagomilane probleme malinara i proizvođača kupine u Srbiji, a ako se to ne desi, predstvnici malinara od ponedeljka počeće štrajk glađu u Beogradu, ispred zgrade Predsedništva Srbije.

– Mi od predsednika ne tražimo da nam država da pare za malinu, nikoga ne uslovljavamo, mi samo tražimo da se ispuni ono što nam je iz vlasti obećano – da cenu maline diktira tržište i tržišni principi a ne monopol i monopolisti. A znamo, na osnovu infomracija koje imamo da u svetu cena za crvenim zlatom raste – kaže Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije malinara Srbije.

U petak će biti nastavljena ranije započeta akcija prikupljanja potpisa nezadovoljnih malinara koji će biti redati predsedniku Vučiću a ako ne bude rešenja, od ponedeljka počinju štrajk gladju.

– Na sastanku koji je održan u subotu, predstavnici hladnjačara izašli su sa predlogom da akontna otkupna cena bude 160 dinara po kilogramu, da će tu cenu primeniti najdalje za 48 sati. Evo, danas je sreda, osim hladnjače „Stanić“ u Arilju, koja je akontnu cenu podigla sa 143 na 153 dinara, druge hladnjače, 99 odsto njih, nisu ispoštovale obećanje – dodao je Radović.

Berba se polako privodu kraju a proizvođači, kako tvrde, neće imati dovoljno novca ni radnike da isplate na ovu cenu. Rod maline je usled vremenskih nepogoda gotovo prepolovljen pa je situacija, kaže Radović, više nego alarmantna.

 

Šta vi mislite o ovoj odluci? Da li i vi podržavate malinare? Ostavite komentar u nastavku teksta. Za više informacija posetite našu rubriku Farmia Novosti.

Marija Jolić

Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *