//banners section

Širom sveta, a naročito u zemljama severne hemisfere, mleko, sir, razni namazi, kao i drugi mlečni proizvodi od davnina predstavljaju važan element u sveukupnoj proizvodnji hrane. Da li ste znali da u razvijenim zemljama proizvodnja mleka donosi gotovo 40{6cd17b10ab34226cae1d1fa77a729b0353f498ccbe1164c19971cd8f5cb7e905} od ukupnog dohotka u poljoprivredi?

Kada je u pitanju mlečno govedarstvo, napredak koji je ostvaren na poljima uzgoja, te ishrane, kao i u samom načinu proizvodnje mleka, doveo je do povećane proizvodnje i mleka i mlečnih proizvoda. Krajem devetnaestog veka, zahvaljujući naučnim i tehnološkim dostignućima, došlo je do korenitih promena u proizvodnji mleka.

Mehanizacija proizvodnje mleka kroz vekove

Na primer, sedamdesetih godina devetnaestog veka Šveđanin Karl Gustav Patrik de Laval, inženjer sa vizijom, izumeo je separator za mleko, te tako zauvek promenio lice mlekarstva. Oprema De Laval i danas je sinonim za pouzdan kvalitet kada su u pitanju muža, ishrana, higijena, te zdravlje mlečnih životinja.

proizvodnja mleka automatizacija

Dalje, sve do devedesetih godina devetnaestog veka, nepošteni farmeri razvodnjavali su mleko ili bi otklanjali mlečne masti sa mleka pre nego što bi ga prodali fabrikama, jer se cena u to vreme određivala naspram zapremine. Oni pošteniji, kao i oni koji su proizvodili mleko prirodno bogato mastima, iz ovih razloga nisu dobijali odgovarajuću nadoknadu za svoj rad. Profesor Stiven Bapkok sa Univerziteta u Viskonsinu dobio je ne baš laskav zadatak da reši pitanje časti u mlekarstvu, pa je izumeo način za merenje procenta mlečne masti.

Još jedno neizostavno ime kada je mehanizacija u proizvodnji mleka u pitanju je Luj Paster. Njegov doprinos čitavoj mlečnoj industriji je od suštinske važnosti. Pasterizacija, tj. obrada mleka zagrevanjem na temperaturama nižim od 100 ºC doprinosi uništavanju mikroorganizama štetnih po zdravlje ljudi.

Mašinska muža dovela je do unapređenja proizvodnje mleka u mnogim zemljama sveta. Smatra se da radovi koje muža podrazumeva zauzimaju i do 70{6cd17b10ab34226cae1d1fa77a729b0353f498ccbe1164c19971cd8f5cb7e905} ukupnih radova kod držanja krava, pa je primena mehanizacije i te kako važna. Dok se nije počelo sa širom primenom muzilica, nakon 1918. godine, kada je DeLaval počeo sa komercijalnom proizvodnjom muzilica, nega mlečnih krava obično se smatrala ženskim poslom. Zahvaljujući mašinskoj muži, danas je ovo sastavni deo svakog poljoprivrednog gazdinstva koje za cilj ima visoku proizvodnju mleka, kao i njegov siguran plasman na tržište.

Govoreći o savremenim praksama na mlečnim farmama, moglo bi se reći da se akcenat stavlja na bezbednost u proizvodnom procesu, a upravo pasterizacija i homogenizacija mleka pomažu da se među krajnjim potrošačima raširi svest o nutritivnoj vrednosti mlečnih proizvoda.

mehanicka muza

Šta sve donosi mehanizacija mlečne proizvodnje?

Uvođenjem mehanizacije na mlečne farme naročito se utiče na povećanje produktivnosti. Za mašinsku mužu karakteristično je potpuno odsustvo ručnog rada, osim, naravno, rada oko pripreme vimena i upravljanja aparatom.

Dalje, uz primenu mašinske muže, ovaj proces odvija se ujednačeno, a dobijaju se veće količine mleka. Svakako, na ovaj način održava se i visok nivo higijene, pa se tako i stvaraju uslovi za povećanje broja grla.

Kada je produktivnost rada na mlečnim farmama u pitanju, važno je napomenuti i da su, na primer, mašine omogućavaju lakše raskrčivanje zemljišta. Pumpe za navodnjavanje mogu pospešiti plodnost sušnih, ili manje pristupačnih predela, a električne ograde mogu da olakšaju ishranu na paši.

Razmišljate li o uvođenju mehanizacije u proizvodnju mleka, ili ste već napravili važan korak kada je reč o produktivnosti na vašoj farmi? Šta vam je donela automatizacija proizvodnje?

Maja Žikić

Maja voli da istražuje i da uči nove stvari svaki dan. Ona provodi svoje vreme čitajući o poljoprivredi i kupoprodaji stoke, tražeći najbitnije informacije da bi našim farmerima mogla sve lepo da spakuje.

Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *