//banners section

Mini svinje su poslednjih godina hit u svetu. Daleko manje od normalnih svinja, prasići u šoljici čaja, kako ih nazivaju, omiljeni su kućni ljubimci u Velikoj Britaniji, te su stanovnici ove ostrvske zemlje spremni da izdvoje i do nekoliko hiljada evra, ne bi li postali njihovi vlasnici.

Mikro, minijaturne ili mini svinja kako ih sve zovu, je rasa razvijena i korišćena isprva za medicinska istraživanja i teže između 27 kg, pa čak do 140 kg kada potpuno odrastu. One su se prvo koristile za medicinska istraživanja u Evropi pre nego što su se uvele u Sjedinjene Američke Države 1980. godine.  Od tada, ove životinje se koriste ne samo u studijama naučnika širom sveta, već i kao kućni ljubimci.

mini svinje i macka

Svoju popularnost duguju i poznatim ličnostima koje se rado u javnosti pojavljuju sa svojim neobičnim kućnim ljubimcima. Majli Sajrus, bračni par Bekam, Paris Hilton, samo su neka od slavnih lica koja ove životinje čuvaju u svojim sobama.

Međutim, negovanje mini svinja nije tako primamljivo i jednostavno kao što se čini. Donosimo vam 6 razloga, zbog kojih ne bi trebalo da se opredelite za ove simpatične papkare kao kućne ljubimce.

1. Mini svinje ipak nisu toliko male

Slažemo se, u odnosu na domaće svinje koje se čuvaju u oborima, ove svinje jesu minijaturne. Međutim, imajući u vidu da je prosečna težina odrasle mini svinje 50-60 kg, a prosečna težina domaće mačke 4 kg, ne bismo mogli da ih nazovemo malim kućnim ljubimcima. Takođe, s obzirom da se rasa „mikro svinja“ nije uspostavila kao zvanična, nema garancija da će svinja koja se kupi zapravo i ostati mala!

2. Mogu da se oprase sa samo 3 meseca starosti

Uzgajivači mini svinja ubeđuju kupce koriste njihovo neznanje kao sopstvenu korist. Naime, objašnjavajući kako ove svinje ostaju izuzetno male reći će vam da pogledate njihove roditelje. Međutim, roditelji prasića mogu i sami biti prasići stari samo nekoliko meseci, koji još nisu dostigli svoju punu težinu i rast.

mini svinje u soljici

3. Nezdravo je za svinje

Prodavci koji će vas ubeđivati da kupite njihove životinje, neće se libiti da se služe još jednom laži – „prase raste samo ako ga previše hranite“. Uplašeni kupci svoje mini svinje čuvaju zbog toga na “mini ishrani”, što je za ove jadne životinjice izuzetno nezdravo i može im izazvati brojne zdravstvene probleme.

4. Čini ih nesrećnim

Svinje su životinje koje vole društvo. Držanje svinja izolovanih od drugih pripadnika njihove rase, čini da ove životinje postanu depresivne i agresivne. Svinje vole da kopaju, njuškaju, da se valjaju u blatu i prskaju vodom. Naravno, ove uslove nemoguće im je obezbediti držeći ih u kućama i stanovima.

5. Skupo je

Iako su kao bebe izuzetno male, ove svinje, kao što smo već napomenuli, porastu do težine od 50-60 kg, što ih čini ravnopravnim članom porodice, prema potrebnoj količini hrane. Ko će da prehrani toliku živuljku?

6. Može biti nezakonito

Zakon ove životinje vidi kao stoku, a u nekim urbanim sredinama, posebno u većim gradovima zabranjeno je gajiti stoku, te vam čuvanje ove životinje kao ljubimca može doneti i pravne probleme.

Na kraju krajeva, ako vas BAŠ interesuje da kupite neku od ovih mini svinja, dobro se raspitajte gde bi mogli da ih kupite i znajte – teško da će zaista stati u šoljicu čaja.

Jelena Krstić

Jelena Krstić, dramaturg, redovni saradnik na Farmia.rs. Istraživač na poljima tehnologije i digitalnog marketinga.

Comments
  • Nema povecanja poljoprivredne proizvodnje i vracanja ljudi na selo sve dok je seljak diskriminisan i ponizen.svi imaju sindikate samo seljaci ne ,zasto.zasto se covek koji trguje poljoprivrednim proizvodima zove nakupac a za svaku drugu robu to je trgovac biznismen,zasto.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *