//banners section

Izgleda da će mladi poljoprivrednici ove godine imai šansu da dobiju nepovratna sredstva za dalji razvoj svog biznisa na selu. Kako i na koji način? Pročitajte u nastavku teksta.

Najveće interesovanje prilikom predstavljanja mera državne agrarne politike, poljoprivrednici sa teritorije opštine Loznica pokazali za podsticaje namenjene mladima, kao i za mere pomoći pri nabavci novih traktora. Ipak, poljoprivrednici veruju da novac koji je država opredelila za te namene nije dovoljan. Oni resornom ministarstvu predlažu da mladima koji žele da se bave poljoprivredom omogući isti iznos subvencija koje izdvaja za strane investitore i na taj način stimuliše zapošljavanje.

Kako bi poljopivrednicima predstavili mere agrarne politike resornog ministarstva, savetodavci za agroekonomiju službe „Poljosavet“ u Loznici, održali su tokom aprila 7 tribina na teritoriji te opštine, prenosi Agrodan.

mladi poljoprivrednici
Kako kažu poljoprivredni proizvođači su najveće interesovanje pokazali za nove podsticajne mere uvedene po prvi pput ove godine a reč je o podsticajima za nove mlade poljoprivrednike i za nabavku novih traktora. Savetodavci su objasnili da je u skladu sa novim pravilnikom predviđeno da se mladi poljoprivrednici do 40 godina starosti prijave na javni poziv koji će raspisati Uprava za agrarna plaćanja, kako bi ostvarili mogućnost da dopbiju nepovratna sredstva koja mogu iznositi najviše 1.2 miliona dinara.

– Specifičnost ovog pravilnika je što uprava kada dobije zahtev sa dokumentacijom, ona vrši rangiranje i rang lista se objavljuje na sajtu Uprave za agrarna plaćanja. Posle rangiranja, oni koji su među prvma dobiće rešenje u kojem se naznačava uiznos za isplatu i nalog za isplatu u kojem se isplaćuje 75 {6cd17b10ab34226cae1d1fa77a729b0353f498ccbe1164c19971cd8f5cb7e905} vrednosti investicija, koja je predložena za realizaciju, naglašava Živko Stevanović, savetodavac za agroekonomiju.
No pored pozitivnih stvari, poljoprivrednici su izneli i niz zamerki, među kojima je i visina predviđene državne pomoći, koja bi trebala da doprinese da mladi ostanu na selu ili da se vrate da žive u seoskim sredinama.

– Naime uredbom vlada je predvidela 120 milina dinara, što je suma za oko 100 mladih poljoprivrednika. A to je za celu Srbiju malo, kako naglašavaju poljoprivrednici.
Oni predlažu da za podsticanje mladih na bavljenje poljoprivredom, država primeni iste subvencije koje omogućava stranim investitorima spremnim da u Srbiji otvaraju nova radna mesta.

Poljoprivrednici su takođe izneli i primedbu na visinu sredstava predviđenih za kupovinu novih traktora. Prema njihovoj proceni suma novca koja je dodeljena, dovoljna je za kupovinu od oko 175 traktora što je mali broj za celu Srbiju.

Ipak savetodavci poručuju da će do kraja godine kada se sagleda utrošak sredstava po pozicijama, biti dodatno raspodela novca i biti raspisan još jedan javni poziv za nabavku traktora.

Šta vi mislite o ovim podsticajima? Da li će stvarno podstići mlade na poljoprivredu? Ostavite komentar u nastavku teksta. Za više informacija posetite našu rubriku Farmia Novosti.

Marija Jolić

Comments
  • Ja licno imam dosta zemlje i zemlja se nalazi na planini Goliji selo Brusnik. Ja radim kod privatnika na pilani a zemlju ne obradjujem jer nemam sa cim uz to nemam ni srestava da bi kupio tractor imam volju da bih radio na svom ali nemam od cega ni da kupim grlo stoke ni krupne ni sitne ovo je iskreno nista od ovoga ne lazem. Uz to prodajem parce zemlje blizu ski centra Odvracenica pa se nadam da ce se neko javiti da bih mogao pokrenuti domacinstvo evo i moj broj ko moze da mi pomogne vratio bih mu kad se okrem dobit 066-665-40-70 unapred hvala

  • Za Srbiju bi bilo znacajnije da sve ponude idu ka mladima iz Srbije i da se za to da rok i da se ta sredstva uvecaju.
    Novac u strane investitore je besmislen jer sta ce nam strani investitori kojima je potrbna srpska finansiska pomoc? Trebaju nam stani investitori koji sami sebe mogu finansirati,sasvim im je dovoljna mogucnost da mogu ulagati u zemlji koja ima odlican geografki polozaj.
    Po toj logici drzava pomaze strance koji ce meso ili….prodavati po ceni kao nas poljoprivrednik i pomagati im da zaradjuju….

  • Kako doci do te pomoci, imam farmu Romanovskih ovaca vec dve godine.

  • do kad se konkurise za ta bespovratna sredstva gde i kako

  • Ideja nije loša ali je treba doraditi ,približiti je mladom čoveku gde če on videti svoju sigurnost,gde bi on formirao porodicu i ostao selu i tako spasio srbiju.Da konkretizujem prvo moramo prestati da se lažemo ako želimo bolje moramo reći istinu a to znači najveći prevarant je država ,što znači nema privilegovani i ono što obeća mora da ispuni bez obzira ko se javi nezavisno prvi ili drugi.da se ne ponaša kao u mom primeru kod podizanja vinograda da me min.polj,odbije da nije dobra setvena struktura na 2,65ha a sada nikome u opštini mali iđoš na 10000ha nije dobra setvena struktura a država im daje kao da je svi ok.da vrhovni sud 4 puta poništi rešenje min.polj.koim me odbija a 5 i put i sva svoja prethodna rešenja i da nemam pravo žalbe,bez organizovanog plasmana tj.organizovanog nameštanja nakupcima koi su sa njima u dilu itd.Nekada toga nije bilo da se pitaju tajkuni kolika će biti cena nekog proizvoda,već je bila komora gde se preciziralo koliko čega treba i gde će se šta proizvoditi,nemože se voditi poljoprivreda a da se nogom gazi samo po parketu i asvaltu.Narodu treba vratiti sigurnost i stabilnost proizvodnje,neka neko objasni kome treba traktor od 100kw u vinogradu klasična prevara.Svaki rad je merljiv kako država radi pogledajte prazna sela i uporedite ih sa prvim i drugi pa i ovim ratom bez koliko smo mladih ostali nemoguće da su svi leni i da nevole život u srbiji a zašto svi beže iz nje .ovo je deo a kada to rešimo onda možemo da govorimo dali je dobro ili ne.zemlja treba da pripada onima koi žive na zamlji i od nje,odakle nekom na hiljade hektara zemlje a živi ugradu uz erkordišn.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *