//banners section

Moravka je nastala neplanskim i nesistematskim ukrštanjem šumadijskih krmača i berkšir nerastova. Osim berkšira, u formiranju rase učestvovale su i mangulica i jorkšir. Dobijene su različite kombinacije od kojih je ustaljen tip koji je bio plodniji, brže stasavao i davao više mesa od ondašnje domaće svinje. Na taj način dobijena je ova rasa.

svinja moravka eksterijer

Eksterijer

Svinje ove rase srednje su veličine. Glava je izdužena, klinastog oblika sa klopavim ušima. Trup je srednje dužine, dubok i dosta malih širina. Noge su dosta slabe. Prasad se rađaju sa čekinjama crne boje.

Međutim, u leglu moravke često se mogu naći prasad šareno crno-bela, kao u potpunosti crvena, što ukazuje da ova rasa nije potpuno konsolidovana. Odrasla grla moravka svinja potpuno su crna, bez belih pega.

Proizvodne osobine rase Moravka

svinja moravka proizvodne osobine

Moravka je od berkšira nasledila plodnost. Prosečno prasi 8 do 10 prasadi, pa čak i 12 po leglu, sa težinom od 1,25 kg.

Ova rasa dobro iskorišćava hranu, raste brže nego domaće rase i daje više i bolje proizvode. uz odgovarajuću ishranu može se dobro utoviti.

Kada je dobro utovljenom grlo moravke daje više masti nego mesa. Odlikuje se priličnom velikom otpornošću na razne bolesti i lošim uslovima ishrane i nege. Moravka je dobra i za gajenje na pašnjacima.

Danas je poprilično ugrožena. Podatak iz 2009. godine ukazuje da se brojnost populacije u kreće između 50 do 100 primeraka.

Jelena Stanojlovic

Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *