//banners section

Morka potiče iz Gvineje tj. iz Afričkog zapadnog dela, u svetu poznata kao Guinea Fowls, u bukvalnom prevodu Gvinejska kokoš. Uvozili su je Britanci, zbog zdravog i kvalitetnog mesa, pa se vremenom uvoz proširio i na ostale zemlje, tako da se i u našim domaćinstvima mogu videti ove inače bučne i živahne životinje.

Kako izgleda i koje su joj osobine rase?

Morka Farmia

Morka liči na domaću kokošku, razlika je u repu koji je okrenut na dole, specifičnoj boji perja i veličini koja je ujednačenija u odnosu na kokošiju. Perje je svetlo plave boje(sivkasta i srebrna nijansa), sa velikim brojem belih tačkica, morka ima vrat i glavu bez perja, sa malom krestom koja izgleda kao pljosnati rog. a na donjoj strani kljuna ima crvene rese.

Možda vam je poznatija pod nazivom biserka, morska kokoš ili misirka. Međutim iako poznata na našim prostorima nije dovoljno raspotranjena, jer ovo je živina koja voli slobodu, potreban joj je veći prostor, dvorište, kako bi se mogla dobro razvijati. Morke su izuzetna vrednice, čistači zemljišta i svih vrsta semenki na koje naiđu, pri tom ih nećete videti da čeprkaju, ona su skupljači. Neumorne su u cvrkutanju, uvek budne i oprezne, te na neki način čuvaju ostalu živinu od grabljivaca, obaveštavanjem celog domaćinstva.

Par saveta oko uzgoja morki

One počinju da nose jaja od marta meseca pa do kasne jeseni. Ako im se ukaže zgodna prilika mogu da sakriju gnezdo, jer su veoma plašljive, tada će se jedna morka voditi kao nestala. Njen nestanak tj. ležanje na jajima, kojih je obično od 20 do 25, potrajaće 26 dana, sve dok se ne izlegu pilići. U početku dok su još morke mlade nose jaja gde god se zadese, dok se ne izvešte, te će im trebati malo pomoći. Dakle, obzirom da vole tajnovitost, ukoliko želite da imate kontrolu nad jajima, morate im sami napraviti to „tajnovito“ mesto. Često se pilići morke moraju izmešati sa pilićima kokoške, kako bi se izbeglo kasnije preletanje ograde, jer ova rasa itekako ume da poleti.

Morke protiv zmija
Morke se ne plaše zmija i oglašavaju se kad ih primete

Pilići zahtevaju dosta nege, maltene čim se izlegu, mnogo trče, potrebno ih je hraniti na svaka dva sata i sve tako do četvrte nedelje,onda mogu slobodno da navale na osvajanje dvorišta.

Godišnje jedna morka snese oko 70 jaja, koje ima tvrđu ljusku u odnosu na kokošije, manja su od kokošijih i drugačijeg ukusa.

Kod nas se najčešće gaji kao ukrasna živina, zbog svog interesantnog izgleda i kao suzbijač štetnih insekata, kao što je npr. krompirova zlatica.

Neke zanimljivosti o morkama

Spomenuli smo da vole slobodu, ali se morke mogu priviknuti i na kokošinjac, ukoliko se navikavaju od malih nogu. Međutim, slobodno šetkanje po dvorištu mora da bude sastavni deo njihovog života, a ne sme iznenaditi, ukoliko posle napuštanja kaveza, za spavanje izaberu najveće drvo, ili bilo kakvo drvo, to jednostavno rade instiktivno. Sama prirpema za spavanje je pravi ritual, jer se sve vreme dozivaju svojim brbljanjem.

Morka inače voli da se tuče, ali beži od ostale živine. Dobar je letač, te ukoliko je želite u svom dvorištu, obezbedite dovoljno visoko postavljene prečke na kokošinjcu pardon, morkinjcu.

Za sada o morki biserki, toliko. Nisu biseri samo u moru, mogu biti uskoro i kod vas u dvorištu. Možda biser pronađete baš ovde, kod nas!

Ceca Stankovic Avakumovic

Svetlana veruje da vreme poljoprivrede tek dolazi i pravi je zaljubljenik u selo.

Comments
  • Kad bi samo imao dvorište, bilo bi izložbeni prostor sa ukrasnom živinom!

  • u bajmočkom lovištu smo pokušali podivljavanje morki , male od 2 meseca držali sa fazančićima 1 mesec posle čega su puštani i za pet dana lisica sve pokupi, da li je negde kod nas „podivljavana“ i kakva su iskustva

  • Jos 80-ih je pokusavano podivljavanje morki, ali bez uspeha. Ipak su one poluodomacena vrsta. U Madjarskoj je koriste na repistima protiv pipe, uz ljudski nadzor, a jedina je vrsta zivine koja jede krompirovu zlaticu (neki kazu da ih i curke jedu). Sa njenim jajima mozete postati sampion „Tucijade“ (ako vas ne provale). Meso je ukusno kao fazansko, ali je malo manje zilavo i ima ga malo vise. Ipak je fazan potpuno divalj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *