//banners section

Španija je interesantna po plažama, serijama, fudbalu ali Vama farmeri može biti interesantna zbog koza čije se poreklo vezuje za tu zemlju. Najčešće je tamnijih boja a zove se Mursiano i spada u mlečne koze. Nije preterano popularna kod nas ali upoznajte se u nastavku članka sa njenim karakteristikama pa možda to bude baš idealna rasa Murisano koza za Vašu farmu.

Poreklo Murciano koza

 

Mursiano koza je španska mlečna lepotica koja ima sposobnost da suvu travu skromnih hranljivih vrednosti pretvori u mleko pogodno za dalju preradu. Pri tome dobijeno mleko Mursiano koza je kvalitetno i u velikim količinama u odnosu na uobičajne rase koza. Dobila je ime po gradu u Španiji iz oblasti iz koje je potekla. Kao autothona rasa koze tamo dug vremenski period opstajala i hranila se u toplim krajevima i siromašnim hranom. Lokalni farmeri uz pomoć nadležnih institucija su počeli da oplemenjuju rasu, pa se tako stvorila „mašina“ koja se skromno hrani a daje mnogo. Murciano koza se lako prilagodi novim sredinama i pogodna je za transport i širenje ove rase na nove prostore.  Zašto ne i kod nas?

goats7-2015

Kako izgleda Murciano koza?

 

Nećemo pogrešiti ako kažemo da je lepa, često kažu za nju elegantna koza, srednje veličine, ima kratke uši i mali rep. Karakteristika Murciano koza jeste ta da im je dlaka tamnije boje i da imaju veliko vime, zato se ubrajaju i u visokomlečne koze. Dobrih su priplodnih karakteristika i ne zahtevaju posebnu negu. Težina Murciano jarca ide do 70 kg, a koza do 55kg, nisu veliki pa samim tim i zahtevi u pogledu hrane nisu količinski veliki. Koze dostižu visinu od 70cm dok jarčevi mogu biti visoki 75cm. Zanimljivo je da Murciano koze nemaju rogove i nemaju strogo definisane periode kada se pare. Polnu zrelost dostižu sa 7-8 meseci.

Kalitetni proizvodi koji se dobijaju od Murciano koza

 

Prilagodljiva Murciano koza je dobar proizvođač mleka i mesa. Murciano koza u idealnim uslovima držanja može dati 600l mleka u toku laktacije i da pri tome se jednom ojari u toku godine. Period laktacije Murciano koze traje 210 dana. Naravno da postoje i koze poput američkih rasa koje daju i po 1700l u laktaciji ali u Španije je Murciano koza ipak najpopularnija.

Preradom mleka Muriciano koza sa sadržajem masti do 5,5{6cd17b10ab34226cae1d1fa77a729b0353f498ccbe1164c19971cd8f5cb7e905}  i 3,5{6cd17b10ab34226cae1d1fa77a729b0353f498ccbe1164c19971cd8f5cb7e905} proteina proizvodi se niz različitih vrsta sira. U Španiji kremasti sir od mleka Murciano koze prave uz upotrebu vina dobija se sir „pijana koza“.

Mlada jarad Murciano koze imaju kvalitetno meso i postižu na tržištu visoku cenu. Uporednim ispitivanjima više rasa koza na promene temperature i ishrane u pogledu manjeg kvaliteta to se nije značajno odrazilo na mlečnost koza i proizvodne karakteristike.

Brojno stanje Murciano koza

U Španiji ima oko 400 000 Murciano koza. Murciano koza je prilagodljiva, iako je tolerantna na vrućine takođe nije osetljiva na zime. Postoji u dva podtipa: planinski –  malo sitniji i ravničarski malo krupniji.

U Srbiji je u aprilu mesecu bio planiran prvi uvoz jarčeva Murciano koze. U Rumuniji su se koze uspešno prilagodile kao i Crnoj Gori. Na zimu su se koze lako navikle. Iz Crne Gore je moguća distribucija nabavka Murciano koza.

Dragi farmeri, da li su Vam zanimljive Murciano koze?  Da li ste imali priliku da se susrete sa njima?

Milica Vasić

Milica Vasić, doktorant Poljopirivrednog fakulteta u Beogradu, zaljubljenik u agroekonomiju i terenska istraživanja

Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *