//banners section

U serijalu Top 10, gde smo se prethodno bavili zanimljivim rasama konja i goveda, ovog puta vam predstavljamo neverovatne rase ovaca, koje zaslužuju da se nađu na listi najbolje od najboljeg.

Jacob – četvoroga starozavetna ovca

jakob ovca

Jakob ovca je dobila ime po Jakovu, junaku priče iz Starog zaveta, Knjiga postanja. Vodi poreklo sa Srednjeg istoka i smatra se najstarijom vrstom na svetu.

Prema priči Jakov je 14 godina bez nadoknade čuvao ovce svoga ujaka Labana, koji mu je za uzvrat obećao ruku svoje kćeri. Obećanje je bilo ispunjeno, ali delimično, Jakovu je dozvoljeno da uzme sve šarene i crne ovce iz Lebanovog stada. Međutim, Leban je sve obećane crne ovce poklonio svojim sinovima. Jakov, iako donekle prevaren je uzeo sve preostale ovce i uspeo da stvori veliko i zdravo stado.

Ovo je veoma aktivna ovca, sa dva ili četiri roga koji su uobičajeni, a i najčešći. Upravo su zbog rogova držane kao statusni simbol, egzotika visoke klase, samo za gledanje. Ovce mogu dostići težinu od 36 do 54kg, ovnovi od 54 do 82kg. U Evropi je prvo uzgajana u Španiji, pa je dobila i naziv “španska ovca”. Prema legendi koja se najviše prepričavala, nakon brodoloma “španske armade” jakob ovca je završila u Engleskoj.

Jakob ovca je otporna i dugovečna ovca, dobra majka, meso je ukusno i vunu je visokog kvaliteta, bele boje sa jasno definisanim crnim mrljama.

Najdi – saudoarabijska ovca

najdi ovca neverovatne rase ovaca

Još jedna egzotična vrsta, ovca Najdi vodi poreklo sa Arapskog poluostrva, Najd oblast, primarno je gajena u Saudijskoj Arabiji zbog mesa, ali je kasnije zbog svog izgleda, dobila status ovce za izložbe i sajmove.

Najdi je dugorepa ovca, natprosečne visine od 76 do 86cm, dugog vrata, “kosa” je crna tanka, duga i sjajna, izuzetnog kvaliteta. Najdi spada među izdržljive rase ovaca adaptirane na visoke pustinjske temperature, u potrazi za hranom i vodom može da pređe velike razdaljine. Težina ovaca je do 50kg, a ovnova do 75kg. Uglavnom su crne boje sa beliom glavom i nogama, a gaji se zbog mleka i specifične “dugokose” vune.

Balwen Welsh Mountain – Velška planinska ovca

neverovatne rase ovaca balwen

Rasa ovce Velška planinska je poreklom kao što samo ime kaže, iz Velsa. Umalo je izumrla tokom jake zime 1940, sa samo jednim preživelim ovnom. Ime je nastalo od Velške reči Bal, što znači “beli plamen”. Odgajana prvenstveno zbog mesa.

Ovca je crne, braon ili sive boje i belih nogu, mala i veoma izdržljiva rasa, ne zahtevaju mnogo pažnje i lake su za gajenje. Kvalitet vune je srednje kategorije i lako se upreda. Odlične su majke, nemaju problema tokom jagnjenja i dosta mleka za dojenje ukoliko se gaje na adekvatan način. Prvi put uglavnom ojagnje jedno jagnje, a kasnije dva, i što je specifično, čak i tri jagnjeta.

Težina im se kreće od 38 do 43kg, tako da se od ove rase ovce ne može dobiti mnogo mesa, ali se to nadomešćuje samim ukusom mesa, koje je izvrsno i sočno.

Awassi – ovca moćnog repa

neverovatne rase ovaca avasi

Avasi je najrasprostranjenija rasa ovce u jugozapadnoj Aziji, prvenstveno u Iraku, zatim Siriji, Jordanu i drugim delovima bliskog Istoka. Na severu Saudijske Arabije se gaji u pustinjskim uslovima. Uzgaja se oko 5000 godina, a ime je dobila po plemenu “el avas” koje je bilo nastanjeno između reka Eufrata i Tigra, sama reč avas na književnom arapskom predstavlja termin za crveno belu kamilju odoru ili belu ovcu.

Što se tiče veličine Avasi ovce, na telesne proporcije utiče veličina i težina repa, koji stvara utisak nedostatka telesne ravnoteže, čemu dodatno doprinosi i veliko vime – veoma su mlečne ovce. Ovce imaju težinu od 30 do 50kg, a ovnovi između 60 i 90kg. Otporne su mnoge bolesti i parazite, mogu dugo da hodaju do pašnjaka, dobro podnose visoke temperature, nedostatak hrane i lako se prilagođavaju različitim uslovima. Imaju “moćan” rep koji u nedostatku hrane služi kao rezervoar sačuvane energije. Velikog su mlečnog potencijala, te se mogu ukrštati sa drugim autohotnim rasama kojima je potrebno unapređenje proizvodnje mleka.

Zwartbles – Holandska ovca

neverovatne rase ovaca zwartbles

Zwartbles ovca nema samo jedinstven izgled, već i samo ime, a poreklo vodi sa severa Holandije, od sredine 1970. Uzgajana je prvenstveno zbog mleka, ali i zbog jagnjadi i mesa. Nastala je usavršavanjem Schoonebeker ovce sa Friesian i Teksel rasom, između ostalog i zbog potrebe za crnom vunom.

Holandska ovca ima upečatljiv izgled, crno-braon runo, belu boje njuške, do pola im bele mogu biti dve noge ili sve četiri. Ovo je prilično velika ovca, ženke imaju težinu oko 85kg, a mužjaci oko 100kg. Vuna je srednje finoće, odlične dlake, što ga čini idealnim za predenje. Lako se jagnje (trojke nisu neuobičajene), pitomog su karaktera, veoma mlečne, odlične majke, ženke nemaju rogove, a ni mužjaci. Zbog svojih dobrih karakteristika smatraju se odličnim za ukrštanje sa drugim rasama, a tome ide u prilog brzi rast, niskokalorično meso i dobri priplodni ovnovi.

Bluefaced Leicester – ovca modra u licu

ovca bluefaced leicester

Ovca “modrog lica” je longwool rasa ovce, poreklom iz Lesteršera, u Engleskoj, koja je evoluirala po šemi parenja Roberta Bakevela (poznati agronom koji je prvi sproveo selektivni sitematski uzgoj stoke) u 18-om veku. Bluefaced Leicester ime je postalo poznato tek u 20-om veku. Rasa je uzgajana zbog mesa, ali je vremenom vuna postala veoma popularna zbog lakog predenja.

Ovca ima bujnu i kovrdžavu vunu, glavi i vrat su im “gologlavi”, prepoznatiljive su po plavoj njušci čija se boja nazire kroz bele dlake, koža im je takođe tamno plava. Ovnovi mogu biti teški do 110kg, visine 90cm, i ovce do 89kg, a visine 85cm.

Bluefaced ovca ostavlja upečatljiv utisak, svojim ponosito uzdignutom glavom, vrat je izrazito dug, atletske su građe. Rasa ponostitog držanja i vojničkog hoda, ovce imaju “ženstveniji” izgled.

Racka – ovca spiralnog roga

racka ovca farmia

Racka ovca je poreklom iz Mađarske, najpoznatija po spiralnim i prilično zastrašujućim rogovima, što je apsolutno svrstava među neobične rase.

Minimalna dužina je 50 cm za ovnove, a za ovce 30cm, a mogu narasti do 61-og cm. Ima kombinovane spsobnosti, meso, mleko i vuna. Boja runa varira od crne, tamno do svetlo braon i bele, pod uticajem sunca nijanse crvene, a sa starošću dobijaju i nijanse sive.

Telesna težina ovaca je 40kg, a ovnova 60kg. Kvalitet vune može da varira od ovce do ovce, dužina dlake može biti 30cm. Jedna je od najplodnijih među Engleskim rasama ovaca, može da ojagnji tri jagnjeta, a pri tom proizvede dovoljno mleka da ih othrani. Veoma su otporna rasa ovce i koristi se za ukrštanje, zbog sposobnosti da svoje odliče “performanse” prenese na potomstvo. Zbog svog jedinstvenog izgleda i mirnoće, može se gajiti i iz hobija, za “gledanje”. Pa pogledajte samo te rogove!

Faeroes – Farska ovca

farska ovca neverovatne rase ovaca

Evo još jedne drevne rase, vodi poreklo od divlje rase koje je živela na Farskim ostrvima. Ovca koja je živela praktično u izolaciji na ostrvima, pa je genetski uticaj drugih rasa minimalan. Uzgajane su prvobitno zbog proizvodnje mesa, ali kasnije i zbog vune.

Ovce su kratkog repa, boja runa može biti bela, crna, braon ili siva. Vuna je topla i vodootporna, što je glavni preduslov za predele gde pada kiša veći deo godine. Izuzetno je izdržljiva rasa, koja može da opstane na golim ostrvskim obroncima tokom cele godine. Ovnovi su teški 75 do 85kg, a ovce 45 do 50kg. Većina ovnova je rogata.

Ovce se i dalje strižu na star tradicinalni način makazama, a Farska ostrva su sačuvala i tradiciju ručnog pletenja proizvoda od vune.

Manx Loaghtan – ovca Man ostrva

manx loaghtan farmia neverovatne ovce

Manx Loaghtan je retka i drevna rasa ovce, sa Man ostrva, pored obala Engleske. Reč Loaghtan znači ”miš-braon”, iako se ovca može videti u više boja. Rasa je skoro nestala 1950. godine, kada je brojala samo 43 grla, ali spašena je zbog interesovanja za njenu veoma kvalitenu vunu, kao i zbog mesa.

Ovo je još jedna “policerate” rasa, što znači da može imati najčešče dva i četiri, pa čak i šest rogova. Dva roga mogu ići u vis potpuno pravo, a druga dva povijena na dole ili su sva četiri povijena na dole. Ženke imaju manje rogove, a mužjaci veće i jače. Vuna sadrži visok sloj lanolin voska, te toplo vreme čini lanolin viskoznim (tegljivim) što olakšava strižu.

Manks Loaghtna je mala ovca, bez dlaka na licu i nogama. Ovca može biti težine oko 40kg, a ovan skoro tri puta veći od ženke.

Wensledale – ovca sa dredovima

wensledale neverovatne rase ovaca

Vensldejl koja vodi poreklo iz Severnog Jorkšira, Engleska, domaća rasa ovce koja je nastala ukrštanjem engleskog Lestera i Teeswater ovce. Najteža i najveća rasa ovce, mužjaci mogu biti teški oko 137kg, a ženke do 114kg.

Vensledejl ovca je velika, plavog lica, ali njihova najznačajnija karakteristika je duga uvijena vuna, koja podseća na lokne ili dredove, iz daljine. Većina je bele, povremeno crne boje, a njihova vuna je najskuplja u Britaniji. Težina runa kod jednogodca iznosi od 6 do 9kg. Gaje se zbog vune, mesa, ali se danas pretežno koristi za ukrštanja sa drugim rasama – priplodni ovnovi zbog kvaliteta vune i prodaje jaganjaca. Imaju čuperak na vrhu glave koji se često ne šiša iz estetskih razloga.

Rogate kao bića iz mitologije, sa dredovima kao Rege muzičari, planinske, ostrvske i sve su neobične, neke po izgledu, neke po osobinama, koja vam je najzanimljivija?

Ceca Stankovic Avakumovic

Svetlana veruje da vreme poljoprivrede tek dolazi i pravi je zaljubljenik u selo.

Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *