//banners section

Nubijska koza pripada grupi mlečnih rasa koza. Poreklo vodi iz Nubije, Etiopije, a uzgaja se uglavnom u Egiptu, Etiopiji i Južnoj Africi. Nubijska rasa je u velikom broju zastupljena u zemljama Zapadne Evrope.

Engleski uzgajivači su uvozom ove rase od 1895. godine razvili anglo-nubijsku rasu, a najzastupljenija je u SAD. Anglo-nubijska koza je nastala u Engleskoj kao rasa kombinovanih proizvodnih sposobnosti, za meso i mleko. Englesko švajcarski tip ove koze je nastao sa ukrštanjem ove rase sa jarčevima iz Indije, Egipta i Etiopije. S obzirom da vodi poreklo iz Afrike dugo se smatralo da je ova rasa neotporna na hladnoću, ali danas se uspešno gaji u Kanadi.

Spoljašnji izgled i osobine nubijske (anglo-nubijske) koze

nubijska koza izgled
Nubijska koza je krupna rasa koju karakteriše dobra mlečnost i snažna konstitucija. Glava je karakteristična rasna odlika – kratka sa širokim klempavim ušima. Vime anglo-nubijske rase je dobro razvijeno, ponekad i spuštenije u odnosu na švajcarske rase.

Obično nema razvijene rogove, a ako ih ima oni su zakržljali. Uši su veličine kao cela glava, a ponekad su i veće od glave. Dlaka je kratka, a može biti različite boje, najčešće crna, crvena ili mrka sastavljena od pomenutih boja.

Proizvodne karakteristike

Laktacija traje 10 meseci, a za to vreme ova rasa daje oko 700 litara mleka. Mleko ove rase ima veći procenat mlečne masti (u proseku oko 4,5{6cd17b10ab34226cae1d1fa77a729b0353f498ccbe1164c19971cd8f5cb7e905}) i proteina u odnosu na mleko alpskih koza. Samim tim se u proizvodnji sira od iste količine mleka anglo-nubijske koze dobije više sira u odnosu na mleko alpskih koza, ili se dobija ista količina sira, ali boljeg kvaliteta.

nubijska koza vime

Plodnost je velika pa tako ojari tri do četiri jareta. Anglo-nubijska rasa ima i bolji randman mesa nakon klanja u odnosu na druge mlečne rase, pritom, od ove rase se dobija kvalitetno meso koje nema karakterističan kozji miris. U odnosu na druge ova rasa se karakteristično se oglašava i obično je tvrdoglavija od drugih mlečnih koza.

Ova rasa bolje podnosi visoke nego niske temperature u odnosu na švajcarske rase (mada zimi izdržavaju i minus temperature) , a većina daje mleko i tokom zime – zato je važno obezbediti optimalne uslove za smeštaj grla.

Korisni saveti za uzgoj nubijske koze

Objekti za smeštaj grla bi trebalo da obezbeđuju adekvatnu temperaturu i vlažnost i vazduha u staji, provetrenost staje, osvetljenost objekta kao i gustinu naseljenosti.
Važno je obezbediti čvrste i sigurne ograde, napravljene od mreže. U ishrani je važno je obezbediti kvalitetno seno lucerke i deteline sa relativno visokim sadržajem proteina.

Veliki pašnjaci nisu od suštinske važnosti za uzgoj nubijske koze, jer ove nomadske životinje vole istraživanje različitih terena, biljka i drvenastog žbunja. Pored toga, imajte na umu da određene biljke, kao što su bela rada i kamilica, mogu dati mleku loš ukus.

 

Tanja Sarić

Tanja Sarić, doktorant Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu. Svoju kreativnost usmerava ka poboljšanju ruralnog razvoja.

Comments
  • Kozarstvo je buducnost siromasne Srbije….

  • Dali se na prostorima bivse Jugoslavije bavi uzgojem ovih koya i gdje a ako ne gdje bi se u okruzenju one mogle kupiti.
    poz

  • Gde se moze nabaviti NUBIJSKA koza , koja im je cena . Da li bi mogla da se cuva u Srbiji. Ja sam pocetnik zivim u Paracinu pozdrav Dragan.

    • Zdravo Dragane, za sad mi ne znamo da li može da se kupi kod nas, možete još i za svaki slučaj da se raspitate na grupama kozara na Fejsbuku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *