//banners section

Konj je životinja koja prati čoveka kroz dugi istorijski period. Čovek je uspeo da ga sputa i pripitomi, ali nije uspeo da iskoreni u njemu tvrdoglavost, divnju energiju, želju za slobodom.

U našem narodu možemo često čuti uporan i tvrdoglav kao konj, juri kao konj, jak kao konj, gleda samo pravo kao konj, trči kao konj, ima reflekse kao konj ili ako je neko podložan manipulaciji „jašu ga kao konja“ – iskorišćavaju. Da li se slažete sa ovim izrekama ili ih koristite?

Poreklo konja

orlov kasac staraslika

Orlov kasač je konj poreklom iz Rusije i spada u konje lake građe. Jedan je od najpopularnijih konja u Rusiji.

Zašto baš naziv rase konja – Orlov kasač?

Ukoliko Vam kažemo da je konj nastao krajem 18. veka u ergeli koju je imao grof Aleksej Orlov, mislim da smo Vam olakšali zagonetku prvog dela naziva rase. Kasač je dobio po sitnom koraku sa uzdignutom nogom, pri tome da može razviti i veliku brzinu.

Kako je nastala ova rasa?

Orlov kasač je nastao ukštanjem engleskih, danskih i holandskih kobila sa arapskim pastuvima. Zbog porekla svog oca Orlov kasač je najčešće siv, obično je na rođenju tamnije boje, ali ih ima dosta crnih i braon danas u Svetu.

Eksterijer

orlov kasac eksterijer

Grofu Orlovu se isplatio trud i traganje po Svetu za kvalitetnim konjima koje će ukrstiti i dobiti ono što je dobio – Orlovog kasača. Ima dosta gena na tatu to je definitivno. Karakteriše ga velika glava sa krupnim očima i karakteristično izdužen i izvijen vrat. Leđa nisu preterano razvijena kao kod krupnih konja, sapi su mu spuštene i rep je postavljen nisko. Ima duge i mišićave noge, čvrsta kopita i dobru povijenost kolena.

Visina konja Orlovog kasača se kreće od 157-170cm. Pastuvima je prosek rasta 162cm, a kobilama oko 161cm. Dužina tela je oko 161cm a obim grudi oko 180cm. Prosečna težina kreće se oko 500-550kg. Reproduktivne karakteristike su iste kao i kod ostalih rasa konja.

Ishrana i uslovi držanja konja Orlovog kasača

Treba napomenuti da je ovaj konj stvoren u ergeli, nije pripitomljen, pa mu boravak u zatvorenom prostoru prija naročito kad je vruće. Ne zahteva posebne uslove držanja, a što se tiče ishrane je biljojed. Pre svega povoljno mi je obezbediti ispašu i seno.

Mogu mu se davati i žitarice i to ovas i ječam. Savetuju se tri obroka dnevno uz obezbeđenu dovoljnu količinu vode. Treba voditi računa jer konji ne vole da piju prljavu vodu.

Namena konja

orlov kasac trke

Može se reći da konj Orlov kasač nije preterano veliki poljoprivredni radnik, ali se koristi za poboljšanje genetike konja koji se koriste za poljoprivredne radove. Tokom 19. veka ruski plemići koristili su ga za jahanje i vožnju u kočijama.

Orlov kasač je konj koji je pre svega sportista i koristi se za trke. Konkurencija mu je Američki kasač. Ukrštanjem Orlovog kasača i Američkog kasača stvorena je rasa Ruski kasač.

Ne ističu se kao rasa konja namenjena prehrambenoj industriji i industriji mesa.

U čemu se sve takmiči ova životinja?

Orlov kasač se takmiči u trkama sa džokejima na određene dužinske staze. Treba napomenuti da postoje specijalni sistemi treninga ovih konja. Konji koji se koriste za trening su stari od 3-8 godina i treninzi su veoma taktički osmišljeni. Treniranje ovih konja je posebna profesija ističu Rusi.

Koriste se za trke, kasačke trke, trke sa preponama, trke sa kolima-zapregama na dva točka poznatijim kao sulke kao i za trke sa sankama. Tolerantni su na zimu poreklom su Rusi.

Zanimljivosti o Orlovom kasaču

orlov kasac markica

  • Oni su ratnici, korišćeni su za vuču zaprega u ratovima.
  • Bili su na ivici istrebljenja, ali ih je mali broj odgajivača ponovo vratio na konjsku scenu.
  • Jedan trg u Rusiji je dobio ime po njima.
  • 1968. godine Orlov kasač se našao na poštanskoj marki SSSR-a.
  • Smatra se za lepotana medju konjima.
  • Pogodan je kao rasa za dresiranje.
  • Orlov kasač je bio učesnik na Olimpijadama.

Ukoliko Vam se dopao konj Orlov kasač, pogledajte ponude na našem sajtu. Trkajte se na Farmiji ko će pre do Orlovog kasača!

Milica Vasić

Milica Vasić, doktorant Poljopirivrednog fakulteta u Beogradu, zaljubljenik u agroekonomiju i terenska istraživanja

Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *