//banners section

Osa i stršljen u pčelinjaku? Leti, a posebno u jesenjim mesecima kada svo voće pristiže, pčelinajcima preti velika opasnost od osa i stršljenova. I jedni i drugi su veliki neprijatelji pčela, a ako do sada niste znali zašto je to tako sada ćemo vam objasniti.

Iako na prvi pogled liče, osa ima drugačiji žalac od pčelinjeg – sličan je, a manji nego kod stršljena. One donose veliki problem pčelinjaku jer ulaze u košnice, uznemiravaju pčele i kradu im dragoceni med. Prilikom borbe između stražara košnice i ose, osa uglavnom pobeđuje jer ima gladak žalac i može ubosti više puta, za razliku od pčele koja ubode samo jednom i posle toga umire.

Neprijatelj pčela – obična osa (vespa vulgaris)

Obična osa gradi ispod zemlje velika gnezda. Ova osa ulazi u košnicu i krade med. Najviše krade za vreme hladnijih dana, kada pčele još ne izlaze iz košnica, pa ove ose to koriste.  Osim krađe meda, ove ose Idući od košnice do košnice mogu prenositi razne bolesti što je još jedan od razloga zašto su ose omražene od strane pčelara.

Neprijatelj pčela – galska osa (Vespa polistes gallicus)

 

Galska osa gradi male osinjake na različitim zaštićenim mestima kao što su tavani, pod crepovima, pod kamenjem. Nju najčešće susrećemo gde god da krenemo. Dosta je agresivna i priločno je dosadna.  Pčelar je sreće za vreme vrcanja meda na okvirima koje vadi iz pčelinjaka. Sitna je, pa se lako zavlači kroz pukotine i otvore na košnici.

                           

Stršljen u pčelinjaku

 

Stršljenovi su mesojedi i oni se hrane pčelama, a to je najveći razlog zašto ih pčelari mrze. Pčele stršljen obično lovi u pčelinjaku, ispred košnica i veoma često, ako je u mogućnost,i ulazi i u košnicu. Samo jedan stršljen u pčelinjaku neće napraviti štetu, međutim ako se pojavi roj od desetak ili više stršljenova, u stanju su da prilikom bobe sa pčelama naprave pravi pokolj. Iz ulovljene pčele stršljen isisava prikupljeni nektar, a ostatkom sažvakane pčele hrani svoje mlade.

                   

Zaštita od osa i stršljenova u pčelinjaku

 

Ose se uništavaju rušenjem osinjaka koje je najbolje uraditi zimi, uništavanjem insekticidom u spreju ili posipanjem ulaza u osinjak insekticidom u prahu, takođe zalivanjem kipućom vodom, polivanjem benzinom i paljenjem, paljenjem sumpornih traka.

 

Zaštita od osa i stršljenova metodom sa plastičnom flašom

 

Plastična flaša soka/vode koja je prozirna preseče se nožem na 1/3 od vrha. Gornji deo flaše postavimo tako da grlo bude dole okrenuto tako da se dobije ulaz u obliku levka. U flašu se ulije mešavina piva i soka. Ovakva smesa privlačiće ose i stršljene dok će pčelama biti odbojna i neće ulaziti u klopku. Ova zamka se postavi na udaljenosti od oko 10 metara od pčelinjaka. Iskusni pčelari navode i sledeći metod u borbi protiv stršljena i osa: uzmete neku flašu bilo plastičnu ili staklenu i u nju sipate piva otprilike 2 cm dubine pomešano sa malo vode. U to dodati punu kašiku šećera. Tako napuniti 10-15 flaša i staviti na svaku drugu/treću košnicu. Svakoga dana ćete u flašama pronalaziti mrtve stršljenove i ose.

Ribom protiv stršljenova

 

Još jedan efikasan metod zaštite je sa okačenom ribom. Stršljenovi vole meso ribe i zato se uzme parče ribe koje je prethodno tretirano nekim otrovom i okači se o granu drveta ili neko drugo mesto gde ga ne mogu dohvatiti mačke ili neke druge korisne životinje. Stršljenovi će otkidati komade zatrovane ribe koje će nositi u gnezdo. Ovaj zalogaj će biti smrtonosan za njih.

 

Šta sa mrtvim osama i stršljenovima

 

Ulovljenim osicama i stršljenovima najbolje je hraniti ježeve. Oni će vam se odužiti tako što će po pčelinjaku sakupljati mrtve pčele i time vas osloboditi posla dezifenkcije tla oko pčelinjaka.

                                     

Preventivne mere

 

Preventivne mere podrazumevaju uništavanje osinjih i stršljenskih gneza u blizini pčelinjaka čim se oni otkriju. Najbolje je uništavati noću kada su svi insekti u košnici na okupu i tada se štitimo od kontranapada. Takođe mogu se koristiti različiti sprejevi koje možete pronaći u vama najbližoj poljoprivrednoj apoteci, a paljene gnezda je odavno oprobana metoda.

 

Znate li ko je Pčelica Maja?

Današnja deca odlično znaju za večitu borbu pčela sa osama u pčelinjaku zahvaljujući crtanoj seriji Pčelica Maja koju i vama preporučujemo, jer iako je u pitanju dečji program, ovaj crtani fino prikazuje sve probleme sa kojima se susreće jedna pčela, tj. vaš pčelinjak tokom godine. Nemojte biti iznenađeni ako sretnete četvorogodišnje dete koje se prilično razume u život pčela i želi da postane pčelar kad poraste.

Kako se vi borite protiv osa i stršljenova u pčelinjaku?  Da li ste probali neku od naših metoda?

Marija Jolić

Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *