//banners section

Posedujete farmu i potrebni su vam ovčarski psi? U nedoumici ste koju rasu da nabavite? Mi ćemo Vam pomoći! Ako posedujete ovce pogledajte ovu listu gde se nalaze autohtoni psi ovčari koji žive na našim prostorima. Da li Vam se neki od tih pasa dopada i želeli biste da ga nabavite, ali ne znate da li je odgovarajući za Vašu farmu i gde uopšte da ga kupite? Pratite sledeća uputstva.

Šarplaninac

Šarplaninac
Domaći ovčar, porekla sa istoimene planine

Ako želite odanog i poslušnog psa, onda je Šarplaninac pravo rešenje za Vas. Pošto je dobroćudan i miran, biće Vam više nego koristan prilikom čuvanja stada ovaca. Ovu rasu možete nabaviti u odgajivačnici Balkan Mountains Kennel gde se možete i dodatno informisati o ovoj dobroćudnoj rasi ovčarskih pasa.

Srpski ovčar

Ukoliko imate decu, pa se bojite da ih pas ne povredi, onda je za Vašu farmu najbolji jugoistočno-evropski pastirski pas, iliti srpski ovčar, jer on decu obožava (a i deca njega)! Poznat je po izuzetno glasnom lavežu koji ‘budi iz mrtvih’, što je jako dobra karakteristika ukoliko živite pored neke bučne saobraćajnice jer je glasniji od rada motora.

Takođe, jedna veoma korisna osobina je i ta što ovi ovčarski psi ne zahtevaju nikakvu dresuru – sam nauči da ide za stadom još kao štene. Postoji nekoliko pojedinačnih odgajivača ove rase u Srbiji, a širom interneta se nalaze oglasi za njihovu prodaju, pa i poklanjanje.

Škotski ovčar

Ovčarski psi - škotski ovčar
Škotski ovčar, ili među nama poznatiji kao – Lesi

Ovo je rasa koja je pretežno uzgajana zbog čuvanja stoke, a danas se najčešće koristi kao kućni ljubimac zbog svog lepog izgleda. Lako se dresira, ali je velika maza i vrlo je osetljiv. Zgodan je ako imate malu decu, jer se prema njima odnosi zaštitnički.
Ovi ovčarski psi su najpoznatiji po vernosti i blagom temperamentu. Nisu agresivni i danas se sve češće čuvaju u stanovima. Na ovom linku možete videti da u Srbiji postoji veliki broj odgajivača ove rase, a takođe štene možete dobiti i na poklon ukoliko pratite oglase na internetu.

Nemački ovčar

Kad se kaže „ovčarski psi“ mnogi prvo pomisle upravo na ovu rasu. Najlakše je ipak nabaviti Nemačkog ovčara, jer u Srbiji postoji najviše odgajivača ove rase. Najpoznatije odgajivačnice Nemačkih ovčara u Srbiji su : Odgajivačnica Solaris i Wizards From Hill. Ova rasa je nastala kao proizvod višegodišnjeg konstanog rada jednog čoveka koji je sebi zadao cilj da ukrštanjem dođe do idealnog ovčarskog psa. Da je u tome uspeo govori i činjenica da je ovo najrasprostranjenija rasa pasa u celom svetu.

Nemački ovčar je: inteligentan, odan vlasniku, hrabar i poslušan. On je uvek spreman da brani gazdu, hitar je i jak. Zbog svojih mnogobrojnih kvaliteta zastupljen je u mnogim sferama: kao policijski pas, kao vodiš slepih, kao čuvar stada. Međutim, neophodna mu je dresura! Upravo dresurom se može učiniti i veoma opasnim oružjem, tako da, dragi farmeri, pažljivo s njim. Nemački ovčar Vam je najsličniji detetu – ako ga ne vaspitate kako treba, imaćete problema. Njegov životni vek je 6 do 8 godina, tako da, ukoliko kupite malo štene i dresirate ga na pravi način, družićete se dugo i odlično će vam pomagati oko stoke.

Najpoznatiji psi na svetu

Ako niste gledali film ,,Lesi se vraća kući’’, onda ste sigurno čuli za njega. Lesi je bila rasno kuče, Škotski ovčar po poreklu koja se u stvari zvala Pal. U vreme snimanja filma, nedeljno je zarađivala oko 250 američkih dolara, što je bilo 150 dolara više od glavne glumice, mlade Elizabet Tejlor. Može li se onda Elizabet i nazvati glavnom glumicom u filmu?

Da li ste čuli za psa Lajku? Lajka je bila lutalica žrtvovana zarad nauke. Ruski naučnici su ovog psa poslali u svemir kako bi ispitali da li bi čovek mogao preživeti lansiranje rakete. Iako je Lajka uginula nekoliko sati nakon lansiranja od silnog stresa i toplotnog udara, nije bila žrtvovana uzalud. Naučnici su dobili dokaz da čovek može biti poslat u vasionu, a Lajka je dobila svetsku slavu.

Od ovih 4, koji je ovčar po vašem izboru i zašto? Podelite to s nama u komentarima ispod!

Slađana Vujadinović Vujović

Odrasla na selu, pa je htela-ne htela u poljoprivredne aktivnosti bila uključena i pre nego što je pošla u osnovnu školu. Završila srednju Medicinsku školu, a zatim i studije Engleskog jezika i književnosti. Planira da se jednog dana vrati selu i osnuje svoju farmu. Zbog toga pažljivo prati sve Farmia savete.

Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *