//banners section

Kako početi, koliko ovaca nabaviti, gde ih držati, koliko sve to košta, koje ovce su najisplativije ili pak najjeftinije? To su pitanja koja postave svi koji u ovčarstvu vide svoju šansu za zaradu.
Ovce su izuzetno korisne životinje. Mleko, meso, vuna, koža, krzno – značajni proizvodi koje dobijamo od ovaca, kako za ishranu tako i za odevanje. Iz tog razloga, ovčarstvo je jedna od važnijih grana stočarstva.

Kako početi

Pre odabira i kupovine ovaca, moramo imati u vidu da ovce provode puno vremena na pašnjaku, bilo da se radi o ekstenzivnom, poluintenzivnom ili intenzivnom načinu uzgajanja. Paša je najbolja i najjeftinija hrana za ovce. Ovce nisu zahtevne životinje, pa se mogu napasati i na onim pašnjacima koji nisu prikladni za drugu stoku.

Takođe, neophodno je imati objekat u kome će biti smeštene ovce, onda kada nisu na ispaši. Najčešći izbor su poluotvorene štale. Kiša i vlaga su veliki neprijatelji ovaca, pa je potrebno posebno voditi računa da prostor u kome se drže ovce bude suv i prozračan.

Svako ko ima odgovarajući prostor i imanje koje ima pašnjake ispunjava glavni preduslov za bavljenje ovčarstvom.

Koje ovce odabrati

Cigaja

Meso je najvažniji ovčiji proizvod i u našoj zemlji se ovce najviše i gaje zbog mesa. Tipovi rasa ovaca za proizvodnju mesa nastali su u Engleskoj, a najpoznatiji su teksel, hampšir, safolk

Izbor rase za uzgoj, između ostalog, zavisi od geografsko-klimatskih karakteristika nekog kraja. Naši iskusni ovčari savetuju da se gaje samo naše, domaće sorte ovaca. Strane rase ovaca se teško adaptiraju na naše uslove gajenja, dok, na primer, pramenka dobro podnosi i niske i visoke temperature vazduha i izuzetno je prilagodljiva. Domaću sortu je lakše prodati, a na njima se takođe može dobro zaraditi.

Naša najproduktivnija rasa ovaca je Cigaja. To je ovca kombinovanih proizvodnih osobina (vuna-meso-mleko), a najviše se gaji u Vojvodini, Baranji i Slavoniji.

Ako je uzgajivaču na prvom mestu pri odabiru ovce plodnost, onda bi dobar izbor mogla biti romanovska ovca.

Isplativost ovčarstva

Uzgajanje ovaca može biti unosan posao, ali je potrebno imati barem oko 100 ovaca da bi zarada bila primetna. Ukoliko nemate novca da kupite veliko stado, ili ste početnik u bavljenju ovčarstvom, morate početi sa malim brojem ovaca, 10 – 20 grla. Zarada od tako malog broja ovaca neće biti odmah primetna, nego tek posle dužeg vremena nakon postepenog povećanja stada.

Od 100 ovaca se može dobiti od 100 do 150 jagnjadi. Od prodaje tog broja jagnjadi, možete zaraditi i nekoliko hiljada evra. Jagnjeće meso je veoma traženo, pa je plasman jagnjadi dobar. Takođe, od mlečnih proizvoda se može zaraditi skoro isto kao i od prodaje jagnjadi.

Bavljenje ovčarstvom ne oduzima previše vremena, što je još jedna prednost, ukoliko želite još nečim da se bavite pored uzgajanja ovaca. Iskusni ovčari kažu da za stado od oko 100 ovaca ne treba više od 4 sata rada dnevno. Takođe, za tu veličinu stada nije potrebno angažovati dodatnu radnu snagu.

Pomoć države

Subvencije i pozajmice novca od države mogu biti od pomoći. Prema Uredbi o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju iz 2016. godine, država je odredila subvencije u iznosu od 7.000 dinara po ovci za kupovinu umatičenih ovaca.

Cena umatičenih ovaca se kreće od 150 do 350 evra, zavisno od rase, starosti, kvaliteta… Ukoliko biste nabavljali ovce od 150 evra po grlu, u tom slučaju subvencije države pokrivaju trećinu troškova. Uloženi novac (u slučaju da stado broji 100 i više ovaca) se stočarima vraća već za godinu dana, dok veću zaradu možete očekivati posle trećeg jagnjenja.

Ukoliko nameravate da počnete da se bavite ovčarstvom, Farmia je tu za sve informacije o karakteristikama rasa domaćih i stranih, njihovim cenama, načinu ishrane, čuvanja i nege. Takođe, Farmia vam stoji na raspolaganju kao posrednik u nabavci ovaca, kao i za sva dodatna pitanja i dileme koje bi se mogle naći na putu od ideje do zarade.

Ivana Jurišin

Profesorka srpske književnosti, zaljubljenik u pisanje, čitanje i saznavanje novih stvari i apsolutni obožavalac životinja.

Comments
 • koji su uslovi za ostvarivanje subvencije prilikom kupovine umaticenih ovaca

 • Koliko u proseku jedna ovca daje mleka(dnevno)nakon odvajalja jaganjaca,tačnije Virtenberg ovca?Hvala….

 • Pomoc kako umaticati ovce

 • Moram da ispravim autora teksta, nije 7.000 din po ovci sugvencija za kupovinu grla, nego je sugvencija za umaticeno grlo, a povracaj sredstava za kupovinu maticnog stada je 40{6cd17b10ab34226cae1d1fa77a729b0353f498ccbe1164c19971cd8f5cb7e905} od ukupne cene, mislim da bih autor to morao da zna, pozdrav svima

 • Moze li ovca masinski da se muze i mozete li neki klip da postavite kako to izgleda…?

 • bavljenje ovcarstvom kao i bilo kojom drugom vrstom stocarstva je izuzetno tezak,nesiguran i malo isplativ posao,narocito za pocetnike.jednostavno ljudi umeju da izracunaju samo prihodnu stranu,a rashode niko ne racuna.za sto ovaca potrebno vam je minimalno 10ha pasnjaka i 10ha kvalitetnih livada za kosenje,plus koncentrovana hrana i zito.objekat od najmanje 200-250m2 i minimalno 50 trecih smena hocu reci dana kada necete moci spavati ili vrlo malo spavati narocito kada je sezona jagnjenja.ulaganja u osnovnu preventivnu veterinarsku zastitu su takodje ogromna.a veliki rizici prete od mnogih bolesti i štetočina.svakako ovcarstvo nikako ne bih preporucio pocetnicima u stocarstvu i poljoprivredi,to vam je posao od 24 sata 365 dana godisnje.za razliku npr od vocarstva gde 3 meseca radite a ostale dane ne morate znati ni cime se bavite ni gde vam je vocnjak…

 • Koje su sanse dobiti od drzave neku pomoc za mladog poljoprivrednika koji bi osto na svom ognjistu i uzgajo ovce .

 • Postovani,
  1 Da li mogu da se umatice romanovcke ovce i kakva je procedura oko toga?
  2. Kakvu pomoc mogu da ocekujem od drzave (kredit, subencije) a pored toga imam registrovano domacinstvo, za pocetni uzgoj 10 grla Romanovske rase…?

 • Poštovani,
  koliko je potrebno minimum ovaca kupiti da bi se tretiralo domaćinstvo kao farma?

 • Da li uz umaticene ovce dobijam i papire?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *