//banners section

Pijetren rasa svinja stvorena je u Belgiji u komuni po kojoj je dobila ime, oko 1920. godine. Produkt je višestrukog ukrštanja, uz korišćenje berkšira i jorkšira. Neki autori smatraju da je rasa nastala kao mutacija. Danas je poznato da gen koji je odgovoran za stresnu osetljivost svinja, upravo onaj zbog koje je pijetren izuzetno prilagodljiv. Nakon stvaranja dugo je bio skoro zaboravljen, da bi interes za pijetren rasom svinja naglo počeo da raste oko 1950. godine. Zbog toga se u literaturi može naići na pogrešan podatak da je to godina stvaranja ove rase. Kod nas je prvi put izložen na Novosadskom sajmu 1959. godine.

Eksterijer

svinja pietren eksterijer

Pijetren je još jedna izuzetno mesnata rasa svinja. Posebno su razvijeni najmesnatiji delovi tela. Ona je poznata kao svinja sa četiri ,,šunke”, usled dobro razvijenih plećki.

Glava je dosta kratka i lagana u odnosu na telo. Umereno je široka u čelu. Uši su dosta kratke u odnosu na ostale mesnate svinje. Vrat je slabo razvijen i kratak. Leđa su široka i ravna. Plećke su razvijene i mišićave. Na šunkama su dobro razvijeni mišići što ih čini dugim, širokim i zaobljenim.

Koža je prilično debela i poželjna je bez pigmenta. Dlake su prave, kratke i dosta retke, žutobele boje sa većim ili manjim crnim pegama ili šarama po celom telu.

Proizvodne karakteristike

Pijetren rasa svinja ne može da se pohvali velikom plodnošću. Prasi od 8 do 9 prasadi po leglu. Prasad po rođenju teži 1,3-1,6 kg.

svinja pijetren proizvodne karakteristike

Za razliku od mesnatih rasa, ova pijetren ima od 10 do 20% manji dnevni prirast i konverziju hrane u tovu. Ali kada se ovi podaci obračunaju na bazi prirasta mesa, koji može da bude i 65% u toplim polutkama, onda ova rasa ima znatno bolje tovne rezultate od svih danas poznatih rasa.

Pijetren se odlikuje dobrom mesnatošću, ali i slabijim kvalitetom mesa. Randman iznosi oko 79%. Dužina polutki je 72 cm, što znači da ona spada u kraće rase svinja. Sadržaj mesa u polutkama je 64%. Zato ova rasa svinja spada u najmesnatiju rasu svinja na svetu.

Meso pijetrena sadrži dosta vode, tako da nije pogodno za proizvodnju polutrajnih i trajnih prerađevina.

Najveća mana ove rase je osetljivost na stres što uzrokuje pojavu BMV mesa (bledo, mekano, vodnjikavo). Tako da prilikom transporta moramo voditi računa.

Zbog svih karakteristika pijetren rasa svinja manje se koristi za gajenje u čistoj rasi, a više u meleženju sa drugim rasama.

Povezani članci

Jelena Stanojlovic

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *