//banners section

Bolest plavog jezika je virusno oboljenje prvenstveno ovaca izazvano uzročnikom iz roda Orbivirus, a prenose ga komarci iz roda Culicoides.

Oboljenje se može prepoznati po sledećim simptomima: prvenstveno povišenom temperaturom, krvarenjima, naglašenom mršavosti, modrim (cijanotičnim, plavim) sluzokožama, otokom glave i vrata, hromošću i krivim vratom. Jezik je često plav (modar, cijantoičan) i otečen. O simptomima i kliničkoj slici ove bolesti smo detaljno već pisali ovde.

Pojava i rasprostranjenost bolesti plavog jezika

Sezonsko pojavljivanje bolesti prati sezonsko pojavljivanje komaraca. Idealna temperatura za umnožavanje virusa je između 28 i 29 stepeni. Sa promenom vremenskih uslova i pojavom niskih temperatura, komarci uginu, a samim tim se i učestalost pojave oboljenja smanjuje.

mapa plavog jezika
Kretanje virusa bolesti plavog jezika od 1998e godine. Različite boje predstavljaju različite sojeve tog istog virusa.

Bolest plavog jezika pojavila se ove godine na Balkanskom poluostrvu. Bolešću plavog jezika naručito su pogođene ovce u ovom regionu. Veliki broj ovaca zaraženih plavim jezikom nalazi se u Republici Srpskoj gde je bolest zvanično potvrđena u 40 od 65 opština. U nekoliko mesta u Republici Srpskoj čitava stada od preko 100 grla, uginula su od bolesti plavog jezika. Slučajevi velikog pomora životinja od plavog jezika zabeleženi su na Palama, u Srebrenici, Prijedoru, Čajniću i Foči.

Ali, i u Srbiji ima registrovanih slučajeva plavog jezika. U okolini Osečine postoji nekoliko zaraženih životinja dok je u opštini Čajetina od plavog jezika obolelo je 130 ovaca i 7 goveda.

Bolest plavog jezika – bolje sprečiti nego lečiti

plavi jezik

Pošto ovu bolest prenose insekti, naročito komarci, može se očekivati pojava oboljenja i širenje kod svih prijemčivih životinja (goveda, ovce i koze) i to na području cele zemlje. A kako vakcina za sada u Srbiji ima, ali u manjku, jedini način lečenja su preventiva, brzo prepoznavanje simptoma i adekvatna terapija.

Zato je veoma važno primeniti sledeće preventivne mere:

  1. Primenite insekticid u i oko štale ili ostalih objekata u kojima držite životinje,
  2. Postavljanje zaštitne mrežica od komaraca – komarnike, na prozore i sve otvore u objektima gde držite životinje. Ovo je mala investicija u odnosu na materijalne gubitke koje možete imati ukoliko se životinje zaraze.
  3. Tretirajte stajnjak i vodene površine pogodne za razvoj insekata koji prenose plavi jezik, odgovarajućim sredstvima protiv ovih insekata.
  4. Tretirajte životinje koje su u riziku da obole (goveda, ovce itd.) efikasnim sredstvima protiv insekata (repelentima) koji, ukoliko je moguće, nemaju karencu.
  5. Obavezno se obratite veterinaru ukoliko postoje i najblaže sumnje da nešto nije u redu sa vašim životinjama. Dobro je obratiti se veterinaru i za dodatne informacije u vezi sa ovom bolešću.

Kako lečiti bolest plavog jezika

Specifične terapije nema, a prognoza je neizvesna. Prilikom pojavljivanja bolesti, potrebno je primeniti striktnu stamping out metodu koja podrazumeva ubijanje i neškodljivo uklanjanje leševa, a u slučaju da se bolest širi i da duže traje sprovode se: vakcinacija svih preživara kao hitna mera, svi preživari u krugu od 100km zatvaraju se u štale, sprovodi se godišnja vakcinacija ovaca na teritoriji cele države, sprovodi se kontrola i uništavanje insekata itd.

Farmia

Farmia je specijalizovani sajt za trgovinu domaćim životinjama, tj. stokom.

Comments
  • Definitivno pravog leka još nema. Ali… Ali treba preći sa obećanja i priče na dela i uraditi ono što su drugi u svetu već davno uradili. Za početak uvesti neophodne vakcine. A koliko je u svojoj moći obezbediti svoje objekte tretiranjem protiv komaraca. Najpogodniji prirodni narodni „lek“ je imati zasađeno oko objekata puno buvača. Dok je u cvetu odbija sve insekte. Kad se osuši može napraviti rastvor i njime prskati objekti iživotinje koje idu na pašu. To je za prvu pomoć. Ali dok nadležni ne uvezu odgovarajuće vakcine biće ovako, kako je.

  • da li mozete da mi napisete koja je biljka buvača i kako izgleda

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *