//banners section

Tojstori (Toystory) je bio najplodniji bik mlečnih rasa goveda na svetu. Pripadao je Holštajn rasi goveda, imao 1200 kilograma i preko pola miliona potomaka (preko 500 000 živorođenih grla). Njegovo seme je prodavano (a i dalje se može kupiti) u više od 50 zemalja među kojima su Nemačka, Japan, Italija, Kina, Rusija, Pakistan, pa i Srbija. Ovaj bik je proizvodio seme devet puta sedmično, što je duplo češće od prosečnog bika ove rase. Takođe, proces oplodnje ovim semenom je bio daleko uspešniji nego prilikom korišćenja semena drugih bikova.

Prosečan bik = 20.000 potomaka
Tojstori = 500.000 potomaka!

Tojstori – vrhunski priplodni bik

Priplodni bik tojstori - najbolji za osemenjivanje

Tojstori je rođen 7. maja 2001. godine u Viskonzinu (SAD) i njegovo puno ime bilo je Dženi-Lu Maršal Tojstori (Jenny-Lou Marshall Toystory). Majka mu se zvala Dženi-Lu Tatron Tojen (Jenny-Lou Patron Toyanne), a otac Mara-Ton Maršal (Mara-Thon BW Marshall). Prvo seme je proizveo 2005. godine i ono je prodato u Veliku Britaniju 2006. godine.

U uzrastu od samo 8 godina bio je najmlađi bik u istoriji koji je proizveo milion jedinica semena. Firma Geneks iz Viskonzina (SAD) kupila ga je za svega 4 000 dolara, a doneo joj je nekoliko desetina miliona dolara profita.

Ukupna količina semena uzeta za života ovog bika je 2,4 miliona jedinica (1 jedinica = 1/20 supene kašike), a svaka jedinica prodavana je po ceni od 15, pa do nekoliko stotina dolara.
Ćerke ovoga bika su odlični proizvođači mleka, a njegovo seme se može kupiti i u Srbiji u Taurus distributivnom centru u Vršcu.

Najpoznatije ćerke Tojstorija:

Najpoznatije ćerke priplodnog bika Tojstorija
Najpoznatije ćerke Tojstorija

Seme bikova pre Tojstorija

Prethodni rekorder u proizvodnji semena mlečnih rasa goveda bio je bik iz Holandije koji se zvao Sani Boj (Sunny Boy) i isto je pripadao Holštajn rasi goveda.
Inače, jako su retki ovakvi bikovi koji proizvedu više od milion jedinica semena za života. Volstrit Žurnal ih naziva ‘klub milionera’.
U Geneksu, firmi u čijem je vlasništvu bio Tojstori, smatraju da se više nikad neće roditi bik koji će proizvesti ovoliku količinu semena.

Zanimljivosti

  • Ovaj bik je ime dobio po Diznijevom animiranom filmu za decu Priča o igračkama (Toy Story), ali daleko od toga da je bilo koje dete smelo da mu priđe. Veterinari koji su imali priliku da rade sa njim kažu da je bio ‘ljući od šarana’ i da ga je jedino parenje zanimalo.
  • Njegov lik nalazi se na mnogim majicama, kačketima, pa čak i na slamčicama u kojima se čuva seme bikova.

Bik kao mašina za osemenjivanje

Vlasnici Tojstorija su se šalili i upoređivali ga sa Folksvagenovim automobilom Golf 2: „Nije bio nešto posebno što se izgleda tiče, ali je posao završavao svaki dan i to godinama, a nismo ga skupo ni platili.“

Smrt Tojstorija

Tojstori je umro prirodnom smrću u novembru 2014. Godine. Imao je 13. godina, što je zapravo veliki broj godina s obzirom na činjenicu da ovakvi bikovi po pravilu žive veoma kratko.
Stručnjaci veruju da ovaj Tojstorijev rekord u proizvodnji semena za veštačku oplodnju goveda nikada neće biti premašen.

Šta vi mislite? Ostavite komentar dole. Ako želite i vi da kupite priplodnog bika, pogledajte sve oglase sa bikovima na prodaju

Slađana Vujadinović Vujović

Odrasla na selu, pa je htela-ne htela u poljoprivredne aktivnosti bila uključena i pre nego što je pošla u osnovnu školu. Završila srednju Medicinsku školu, a zatim i studije Engleskog jezika i književnosti. Planira da se jednog dana vrati selu i osnuje svoju farmu. Zbog toga pažljivo prati sve Farmia savete.

Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *