//banners section

Kada koza uđe u drugu polovinu bremenosti, potrebna joj je posebna pažnja, pa je potrebno obaviti važne pripreme pred jarenje. Ovo se naročito odnosi na pružanje odgovarajuće ishrane, kao i dobrih higijenskih uslova. Takođe, neophodno je oprezno postupati sa grlima, a isto tako je potrebno je obezbediti obučenu radnu snagu koja će pružiti pomoć pri jarenju ako je broj koza velik.

Ne zaboravite da su bremenite koze osetljivije od ostalih koza. Bremenite koze moraju biti smeštene u tople, svetle, čiste i prozračne objekte. Na ovaj način, biće zaštićene od preterane hladnoće i toplote, kao i od mehaničkih povreda. Prostirka mora biti čista i suva.

Šta raditi pred jarenje?

Pre početka jarenja, obezbedite odgovarajuću temperature, vlažnost vazduha, osvetljenje u objektu za smeštaj koza. Takođe, provetrite kozarnik da biste obezbedili dovoljnu količinu svežeg vazduha, ali ne dopustite promaju jer su koze posebno osetljive na vlažnost vazduha.

Temperatura koja odgovara novorođenoj jaradi kreće se između 18 do 22°C. U slučaju da nastupe ekstremno niske temperature, obezbedite grejanje prostorija, ali ne preterujte. Jarad u prvim satima života zahteva posebne uslove, pa će vam biti potrebne i infracrvene lampe.

pripreme pred jarenje koza

Pripreme pred jarenje naročito podrazumevaju čišćenje i dezinfikovanje staje, a posebno porodilišta. Važno je ošišati i obrijati kozi vime, rep i predeo oko vulve i anusa. Time se omogućava lakše čišćenje i pranje posle jarenja, pa je time muža kvalitetnija i čistija.

Poslednjih 45 dana pred jarenje predstavljaju najkritičniji period u godišnjem proizvodnom ciklusu koza. Potrebe koza za hranljivim materijama u ovom periodu su povećane, a obezbeđuju pravilan porast ploda, kao i stvaranje rezervnih materija u organizmu, a zahvaljujući kojima se obezbeđuje lučenje mleka nakon jarenja. U ovom periodu izbegavajte davanje hrane lošeg kvaliteta, smrznutu ili pokvarenu, kao i napajanje koza hladnom vodom.

Zasušivanje koza obavlja se između 6 i 8 nedelja pred jarenje i treba se obavljati postepeno. Nekoliko dana pre jarenja obrok se smanjuje za jednu četvrtinu, ili jednu polovinu kako bi se koza lakše ojarila. Pored umanjenja, poželjno je da obrok bude sastavljen od kvalitetnijeg kabastog hraniva, tj. sena. Tako se smanjuje mogućnost preranog nalivanja mleka u vimenu. Pet dana pre jarenja poželjno je smestiti kozu u zaseban boks, kako bi se nesmetano ojarila i provela prva 3 do 4 dana sama sa jaretom ili jarićima, što daje bolje rezultate u preživljavanju i odgoju jaradi.

Kako se ponaša koza pred jarenje?

Neposredno pre jarenja koza je uznemirena, razlikuje se od ostalih koza, često ustaje i leže i skuplja nogom prostirku na jedno mesto kako bi se ojarila. Samo jarenje se odvija brzo i prilično lako ali je poželjno prisustvo odgajivača. Odgajivač obezbeđuje nadzor, negu, pribor za prvu pomoć zatim antibiotike širokog spektra delovanja, sapune i sredstva za dezinfekciju ruku i pupčane vrpce.

Pomoć odgajivača je važna u slučaju nepovoljnog položaja ili krupnoće jaradi kao i kod rođenja slabo vitalne jaradi.

Jarenje obično traje 1h-2h, sa težinom jareta koja se pri rođenju kreće u proseku između 2,5kg i 4kg u zavisnosti od pola i rase. Kod dugog i teškog jarenja, zbog sluzi može doći do zapušenih disajnih puteva, pa je neophodna prva pomoć koja se sastoji u masiranju i čišćenju disajnih puteva, a ponekad i veštačkom disanju.

Kako postupati sa jaradi?

Od samog rođenja pravilno postupajte sa jaradima. Prvenstveno je potrebno nos i usta osloboditi od sluzi, osušiti mladunče ukoliko to majka ne uradi jer su suva jarad otpornija na niske temperature. Ako se pupčana vrpca sama ne prekine trebalo bi je preseći čistim i dezinfikovanim makazama na dužini od 4 do 5 cm od pupka.

kako postupati sa jaradi

U prvih 24h života jare bi trebalo da dobije prvo mleko, odnosno kolostrum. Kolostrum pomaže čišćenju creva i pruža jaretu otpornost i zaštitu od bolesti, a ukoliko koza nema dovoljno svežeg, jaretu se može dati zamrznut kolostrum. U tom slučaju, zamrznut kolostrum je neophodno zagrejati na temperaturu prirodnog majčinog mleka pri sisanju, odnosno 38ºC.

Nekoliko časova posle jarenja koza bi trebalo da izbaci posteljicu. Ukoliko se to ne desi ni posle 24 h potrebno je zatražiti stručnu pomoć kako bi se izbegle eventualne infekcije. Jako je važno da koza ne pojede posteljicu. Dva-tri sata posle jarenja, jare bi trebalo biti sposobno za dojenje, ako pak nije spremno – treba pomusti kozu i dati jaretu malo kolostruma uz pomoć boce.

Kako teku pripreme pred jarenje na vašoj farmi koza? Slobodno podelite vaša iskustva sa nama u komentarima!

Tanja Sarić

Tanja Sarić, doktorant Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu. Svoju kreativnost usmerava ka poboljšanju ruralnog razvoja.

Comments
  • Cao Tanja, posto ti kazes da je vazno da koza ne pojede posteljicu, evo ti ovdje video izvjestaj „https://www.youtube.com/watch?v=Sub9FYUfDw0“ o kozi koja je ojarila cak cetvoro, i u drugoj polovini videa vidjeces 4 jareta na peskiru i kozu koja jede posteljicu izmedju njih. I vjerovatno je ostala ziva, jer joj nije prvi put da se jari. Sto znaci da je njhova praksa u vezi posteljice potpuno drugacija od nase. Sto i nije neko cudo, jer sam citao u vijestima da dosta zena danas trazi i hoce da pojede posteljicu poslije porodjaja, iako nije naucno dokazano da od toga ima ikakve koristi. Mozda koza stvarno pokusava i uspijeva da nadoknadi izgubljene minerale i proteine (ili mikroelemente)? Ja inace mojim kozama ne dozvoljavam da pojedu posteljicu, vec je redovno sklanjam. Ali pretpostavljam da se nekada nekome koza ugusila jeduci posteljicu pa je ostalo vjerovanje i prica koje se ponavlja, da to nije dobro za koze, jer nijesu mesozderi. Zato kazu da slika govori vise od hiljadu rijeci. Pozz 🙂

    • Hvala na predlozima Aleksandre, možda zaista nije štetno, ali dosadašnja istraživanja veterinara govore suprotno, tako da, dok se ne promeni mišljenje, nek bude za svaki slučaj da koza to ne jede. 🙂

  • Ja i moja supruga još uvek nemamo koze ali sa posebnim zadovoljstvom čitamo vaše članke. hvala vam.

  • Nisam dosad znao da koza to netreba da pojede tako da bilo je i da pojedu i da izbacim ja dosad 8 godina nisam imao nikakvih problema zbog tog
    Toliko samo da dodam

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *