//banners section

Šta je to karakteristično za ovce fine vune, ali sa dvojnim pravcem proizvodnje: meso i vuna? Farmia danas predstavlja mesnate rase ovaca koje se takođe vrednuju i zbog kvalitetne, bogate vune.

Mesnate rase ovaca duge vune

Lester

Lester je ovca duge, sjajne vune, ali i duge i zanimljive istorije. Naime, za ovu rasu je naročito bio zainteresovan Džordž Vašington, a na svom imanju držao je čak 800 grla ove engleske mesnate rase. Dalje, ova rasa imala je značajnu ulogu i prilikom kolonizacije Australije i Novog Zelanda, a takođe se koristila i za unapređenje proizvodnih karakteristika drugih rasa ovaca.

Danas se lester ovca može naći u Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji, Australiji i na Novom Zelandu.

Linkoln

Linkoln rasa ovaca vodi poreklo sa plodnih istočnih obala Engleske, a često se ubraja u najveće rase ovaca na svetu. Takođe, runo linkoln ovce često dobija epitet najbogatijeg runa. Runo ove ovce veoma je ukovrdžano, a pri krajevima dobija oblik spirale.

Linkoln ovce na američko tle dospele su početkom devetnaestog veka, a upravo su tu imale važnu ulogu u razvoju nekih američkih rasa.

Teksel

Teksel je čuvena mesnata rasa ovaca duge vune. Poreklom je sa istoimenog holandskog ostrva, a ova ovca ima karakteristično kratko, široko lice, crni nos, kao i široko postavljene uši. Ove ovce takođe imaju i crne papke.

Zahvaljujući nežnom temperamentu teksel ovce predstavljaju izbor broj jedan za mnoge uzgajivače.

Mesnate rase srednje duge vune

Border lester

Ovo je jedna od vodećih rasa u Velikoj Britaniji. Border lester naliči lester rasi, osim što je vuna nešto kraća i gušća. Ovu rasu krasi snažna konstitucija, kao i velika otpornost.

Border lester ovce krase dobre životne i proizvodne karakteristike, pa je zbog toga vršen uvoz u mnoge zemlje sveta, pa i u Jugoslaviju.

Mesnate rase kratke vune

Sautdaun

Sautdaun rasa je engleska rasa, važna za istoriju ovčarstva u Engleskoj. Vrednuje se zbog prinosa mesa, kvalitetne vune, a korisna je i kada je reč o unapređenju drugih rasa ovaca.

Ova rasa ima sposobnost brzog prirasta, a njeno meso često je hvaljeno.

Hempšir

Hempšir ovca ime je dobila po istoimenoj oblasti u južnom delu Engleske. Hempšir ovca je velika. Za ovu rasu karakteristična je dobra prilagodljivost, kao i dobre proizvodne performanse bez obzira na okruženje.

Ovo je jedna od najpopularnijih rasa ovaca u SAD.

Šropšir

Šropšir ovca poreklom je iz istoimenog okruga u Engleskoj, a korisna je ne samo zbog svoje mesnatosti, već i zbog prinosa vune.

Ovca ove rase naročito je čuvena po svojoj gustoj, teškoj vuni. Vuna ove ovce skoro da nema tamnih ili crnih vlakana, a elastična je na dodir.

Prinos vune kod tovnih rasa ovaca

Maja Žikić

Maja voli da istražuje i da uči nove stvari svaki dan. Ona provodi svoje vreme čitajući o poljoprivredi i kupoprodaji stoke, tražeći najbitnije informacije da bi našim farmerima mogla sve lepo da spakuje.

Comments
  • voleo bih ovce 5+1 teksel ili šarole umatičene tako da ih platim budućim jagnjadima koje bi one dale.imao sam bergamo tako da imam ovčarnik za smeštaj a voćnjak zaseno samo fale ovce .mislim da nisam jedini koi bi na ovaj način da dođe do stada.

    • Najbolje da pogledate ponudu na našem sajtu, ima raznih rasa i svaka ponuda ima slike i detaljan opis 🙂 https://farmia.rs/ovce
      Registrujte se i onda možete i da vidite telefon prodavca i da sa njim dodatno prođete kroz ono što prodaje, srećno!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *