//banners section

„Pas je čovekov najbolji prijatelj.“

Dragi naši farmeri, gajite ovce i potreban vam je pomoćnik ovčar da ih čuva? U ovom tekstu vam predstavljamo autohtone rase ovčarskih pasa na Balkanu. Koji je vaš favorit?

1. Šarplaninac – Jugoslovenski ovčarski pas

Za Šarplaninca kažu da je car među psima. Da li se slažete?

Hrabri šarplaninac balkanski psi ovčari

Šarplaninac je pastirski pas nastao u okviru zatvorenih planinskih masiva. Rasa je nastala na području današnje Šarplanine. Šarplaninac vodi poreklo od molosoidnog psa i rasa Šarplaninac je priznata na međunarodnom nivou 1939. godine.

Šarplaninac je pas srednjeg rasta, veoma snažan i izdržljiv. Ima dugu, gustu i grubu dlaku. Vrlo je oštar pas, ali dobroćudan i miran. Uglavnom se veže za svog vlasnika pa je stoga odan i poslušan.

Visina mužjaka iznosi prosečno 62 cm, a ženke Šarplaninca prosečno 58 cm. Trup mu je duži od visine. Prosečna težina odraslog psa u radnoj kondiciji iznosi 35-45 kg, a ženke 30-40 kg. Pas je jednobojan. Dozvoljene su sve nijanse boja od belog do tamnomrkog, skoro crnog. Šarplaninac se koristi kao pastirski pas, čuvar stada i domaćinstva. U narodu se za nekog ko je bučan i snažan kaže da je Šarplaninac.

Cena štenca Šarplaninca kreće se od 40-100e, dok je cena Šarplaninca od godinu dana oko 160e.

2. Srpski pastirski pas

Ovčari srpski pastirski pas

Srpski pastirski pas je ovčar koji se gaji u brdima i planinama Srbije. Pripada jednoj porodici pastirskih pasa polazeći od Tibeta, pa do Srednje Evrope i Severa Afrike. Veliki deo ovih pasa je još uvek nepriznat, ali to ne sprečava pastire da ih obožavaju i da su im od velike pomoći. Najviše ih ima na terenima Kopaonika i Stare planine. Rasa je priznata 2009. godine na međunarodnom nivou i nazvana je jugoistočno-evropski pastirski pas.

Srpski pas je velik i snažan pas. Specifično je što voli decu, mirne je naravi i izuzetan čuvar stada. Karakteriše ga hrabrost da se upusti u borbu sa medvedima i vukovima. Veoma bučno laje. Ukoliko mu je posao da čuva stado on ga čak i u toku noći obilazi.

Visina mužjaka je 68 cm do 78 cm, a ženki 64 cm do 72 cm. Osnovna boja je jasno bela ili bež bela sa crnim, sivo crnim ili crno crvenim flekama po telu i oznakama po nogama.

Cena štenaca Srpskog psa se kreće od 50e pa na više.

3. Kopaonički pastirski pas

To je mešavina Vučjaka i Šarplaninca, a liči na vučjaka, pritom postoje dve varijante pasa. Retki primerci ovog pastirskog psa može se naći na Kopaoniku. Smatra se da je ova rasa uništena posle Drugog svetskog rata, i da je 80-tih bio pokušaj da se rasa vrati, ali bezuspešno. Ovi pastirski psi se odlikuju poslušnošću i izrazitom reakcijom na nepoznate ljude. Smatraju se perfektnim čuvarima. Snažni su, debelog krzna, visoki oko 65 centimetara, sa lupoidnim oblikom glave i oborenim ušima.

Kopaonički pastirski pas ovčar

U prodaji se teško može naći štene ili odrastao ovaj pastirski pas.

4. Srpski tornjak

Srpski tornjak pas ovčar

Srpski tornjak je srodna rasa pasa psima iz Bugarske i Bosne i Hercegovine, a kod nas se vodi kao rasa iz Zapadne Srbije. Ova rasa pasa se kod nas ukršta često sa drugim pastirskim psima pa se ugrožava čista rasa. Prema nekim shvatanjima, čisti primerci srpskog tornjaka više ni ne postoje, odnosno, rasa je već potpuno izumrla.

Srpski tornjak je krupan pas, izuzetan čuvar stada ovaca, visok je oko 80cm i ima gusto krzno belo ili žuto sa crnim površinama. Teško se uklapa u sredinu, burno reguje na strance i vezuje se za stado.

5. Zlatiborac (era)

Zlatiborac zlatiborski pas ovčar

Potomak Hercegovačkog ovčara, koji se često ukršta sa Šarplanincima, Tornjacima i Nemačkim ovčarima. Vrlo je retka vrsta psa i koristi se da štiti stado ovaca, koza ili krava, ali i da ga vraća u obor posle ispaše, što je češća karakteristika ravničarskih ovčara nego planinskih. Ne postoji veliko interesovanje za registraciju ove vrste psa iako je on veoma vredan i radan pas.

Može da živi i do 16 godina, brani svoju teritoriju, inteligentan je i pogodan za dresiranje.

Brojnija je kratkodlaka varijanta rase i najčešće su braon, sivi ili crni sa belim grudima, dok su žuti psi najviše cenjeni.

6. Homoljski ovčar

Homoljski pas ovčar

Stara rasa koja se nije znatno menjala vekovima, zahvaljujući relativnoj izolovanosti regiona, mada su primetni uticaji srodnih rasa, pogotovo bukovinačkih pastiraca. Mirne naravi su, posvećeni stadu i vlasniku. Ukoliko vlasnik želi da ga veže za sebe mora da ga navikne na sebe od malog šteneta. Brane stado i dobri su u praćenju stada na i sa ispaše. Krzno je dugodlako i uglavnom sivkasto ili braonkasto sa manjim ili većim belim delovima, dok bukovinačka varijanta može biti tamno naradžasta ili tamnija braon.

7. Šumadijski ovčar (zmaj, silvan, vučijak)

Šumadijski ovčar je autohtona rasa

Jedan od najstarijih rasa u regionu.

Po građi je sličan vrstama sibirskih ovčara i sa samarićanskim mastifom sa Urala. Asocira na Šarplaninca, ali im je krzno ili crno ili trobojno.

Srpska varijanta se popularno zove šumadinac ili zmaj, makedonska – karaman, a grčka – drakontas.

Ovi psi su odlični čuvari teritorije i dobri su pronalazači izgubljene stoke. Nisu bučni psi.

8. Dinarski ovčar

Dinarski ovčar je hrabra autohtona rasa na Balkanu

Smatra se izumrlom rasom, veruje se da su izbegla lica iz zapadne Krajine dovele sa sobom primerke ove rase u istočni deo lanca Dinarskih planina.

Specifičan je po tome što se veže samo za jednu osobu i ne podnosi druge pse. Pravi sebični ljubomorko. Boja krzna je sivkasta, kao kod vuka, a često su beli na grudima i po nogama, krupan je i visine oko 70 cm.

9. Karakačansko kuče

Karakačanski pas je sjajan ovčar

Jedna od najstarijih rasa pasa na Balkanu. Srodnici su mu balkanski pastiri, turski ovčari i vučjaci.

Na Balkansko poluostrvo su došli sa nomadskim plemenima i najbrojniji su u Bugarskoj, mada ih ima u vlaškim predelima Srbije, kao i u Makedoniji, Grčkoj i Rumuniji.

Ima crnu boju dlake i koriste se kao čuvari i naročito su pogodni za mnogobrojna stada ovaca.

 

Koji su po vama najbolji psi ovčari? Podelite sa nama priče o vašim ovčarskim psima u komentarima!

Milica Vasić

Milica Vasić, doktorant Poljopirivrednog fakulteta u Beogradu, zaljubljenik u agroekonomiju i terenska istraživanja

Comments
  • Da li su silvani izumrli?

  • Zmaj,silvan,pas srbskih vitezova,vučjak,garov…se drugačije zvao šumski a ne šumadijski pas,po bogu šume silvanu.Naše udruženje gaji i čuva te pse od izumiranja i zaborava.

  • Obratite malo paznju i isproveravajte malo cinjenice kad mislite da objavite neki tekst, nemojte samo raditi po copy-paste sablonu. Silvan nije slican po gradji sibirskim ovcarima jer sibirski ovcari ne postoje jer nikada nijedan narod u sibirskim prostranstvima nije gajio ovce. U prostranstvima sibira plemena koja tu obitavaju bave se i bavila su se lovom, isto kao i njihovi srodnici na Aljasci, oni nisu sakupljacka vec lovna civilaizacija i psi koje su oni gajili su psi za vucu (Haskiji) i psi za lov (Lajke), ovarskih pasa tu nikada nije bilo. Druga stvar, na i oko Urala nikada nisu obitavali Samaricani pa tako ni samaricanski mastifi. To su Sarmati i sarmatski mastifi… pazljivije malo to u buduce…

  • Sumadijski pas,silvan,zmaj…Nije sumadijski vec sumski po bogu sume Silvanu.

  • Molim Vas da istrazite malo situaciju na terenu pre nego sto objavite tekst. Postoji niz netacnih informacija i apsurda u tekstu, kao sto je npr. da se u istom tekstu stavlja Srpski pastirski pas sa homoljskim, kopaonickim ovcarima i srpskim tornjakom. Iskreno, mislim da srpskih tornjaka i nema.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *