//banners section

Koji su radovi u pčelinjaku u julu, koji su neophodni kako bi pčele neometano proizvodile med? Pročitajte tekst koji sledi i saznajte šta treba raditi ovog meseca za pčele.

Najvažniji posao u mesecu julu jeste da se sve stare i neproduktivne matice zamene mladim, oplođenim maticama koje će u narednim mesecima, avgustu i septembru, obezbediti da pčelinje društvo proizvede dovoljan broj pčela radilica, ukoliko to nije urađeno u mesecu junu.

  Glavni radovi na pčelinjaku u julu su sledeći:

  • Ceđenje meda;
  • Nega rojeva i osnovnih društava iz kojih su rojevi izrojeni;
  • Proizvodnja i zamena matica, ukoliko to nije urađeno u mesecu junu;
  • Krajem jula, tretiranje pčela protiv varoe;
  • Održavanje pojila na pčelinjaku;
  • Zaštita društava od toplote;
  • Borba protiv stršljena, osica i grabeži.

Grabež

  Grabež na pčelinjaku je veoma opasna pojava koja za veoma kratko vreme može izazvati pomor velikog broja pčelinjih društava. Najveća opasnost od grabeži preti krajem leta i početkom jeseni, u bespašnom periodu, a najčešći uzrok nastanka ove veoma opasne pojave je neopreznost pčelara. Najefikasnija mera borbe protiv grabeži je odgovarajuća preventiva.

Pčelarstvo

Borba protiv osica i stršljena.

 Sa pojavom velikih vrućina povećava se i broj osica i stršljena koje napadaju košnice, i mogu da naprave ogromne štete pčelinjim zajednicama. Osice su veoma štetne jer pored toga što se hrane medom, one kupe larve iz legla pčela i koriste ih za ishranu svojih mladih.

  Postoji više načina borbe protiv osica i stršljena kao što je prelivanje osinjaka vrelom vodom ili petrolejom, upotreba raznih sprejeva, ali jedan od najefikasnijih načina uništavanja osinjaka kao i gnezda stršljena jeste upotreba flaša od pola litre, tegle, flašice od soka i sl. koje se pune sokom, sirupom, melasom ili pivom i stave blizu košnica.

Med i ne prevreli sok se ne koriste, jer bi došlo do utapanja pčela. Postavljene posude treba svakodnevno kontrolisati i iz njih izbacivati potopljene insekte. Ova mera može biti korisna ne samo za zaštitu pčelinjih društava, već i za zaštitu voća i grožđa.

pcelinjak u julu radovi

Zaštita pčelinjih društava od toplote

  Letnje žege pčelinjim zajednicama otežavaju život i rad, ukoliko je njihov stan- košnica neprilagođena normalnim uslovima života. Da bi održala optimalnu temperaturu gnezda sa što manje utroška energije pčelinje zajednice, u savremenim košnicama, bitnog uticaja ima pčelar. Stoga se moraju preduzeti određene mere zaštite pčela.

  Dobra ventilacija, dovoljna količina vode i šareni hlad ispod krošnji drveća sprečiće nestanak matica i doprineće očuvanju pčelinjih zajednica.

Koje mere pčelinjih zajednica Vi primenjujete u toku vrelih letnjih dana? Ostavite komentar u nastavku teksta. Za više informacija posetite našu rubriku Blog Farmia Novosti.

Ana Simić

Ana Simić je doktor veterinarske medicine, a donosi vredne savete u vezi sa prevencijom i kontrolom bolesti domaćih životinja.

Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *