//banners section

Japanske svilasta kokoš poreklo vodi iz Istočna Azije, tj. Japana, a odatle je preneta u mnoge evropske zemlje gde se gaji mahom kao ukrasna živina. Glavna karakteristika ove rase je veoma sitno (svilasto) perje, koje pre liči na dlaku, nego na perje, zbog toga je sposobnost letenja skoro sasvim izgubljena. Zbog strukture perja koja podseća na raspredenu nit svile je i dobila ime svilasta kokoš.

Eksterijer i telesne dimenzije

Japanska svilasta kokoš eksterijer i telesne dimenzije

Po opštem izgledu, japanska svilasta kokoš je mala kokoš, okruglastog oblika tela. Glava je mala i na njoj se nalazi ćuba. Kresta je ružasta, ljubičaste boje, modra, što joj je i rasna odlika. Kljun je kratak i plavičast.

Lice i podbradnjaci takođe su ljubičasti, a oči crne boje. Kod nekih jedinki se pojavljuje i brada. Rep je bez srpastih pera i veoma kratak. Noge su kratke, operjane, sivoplavkaste boje i završavaju se pet prsta. Sva pera na telu su fine, svilenkaste strukture.

Perje je najčešće bele boje, zatim crne i plave boje. Telesna masa petla iznosi preko 1,5 kg, a kokoške oko 1kg.

Proizvodne karakteristike

Japanska svilasta kokoš proizvodne karakteristike

Japanska svilasta kokoš relativno se lako gaji. Mirnog je temperamenta, može se u manjem broju držati u prilagođenim kavezima, a i u slobodnom prostoru.

Veoma je skromna u pogledu ishrane. Meso je zbog modre boje lošeg kvaliteta.

Ova rasa je prilično ranostasna, pronosi između 5 i 6 meseci starosti, godišnje snese svega 10 do 12 dosta sitnih jaja, prosečne mase 35 do 40 grama. Koke ove rase se veoma lako raskvocavaju i same izvode svoj podmladak sa velikim uspehom. Od jednog para može se godišnje dobiti nekoliko desetina pilića.

Kod nas uzgajivači ove rase nemaju nikakvu ekonomsku dobit od nje, već je isključivo gaje kao ukrasnu živinu.

Nenad Stojiljkovic

Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *