//banners section

Rasa koza alpina potiče iz švajcarsko-francuskih Alpa. Poznata je i pod imenom francuska alpska koza i kao francuska alpina. Proširila se po Evropi, SAD-u i drugim regionima sveta. Glavno odgajivačko područje je Pays de Loire. Rasa je stvorena selekcijom na visoku proizvodnju kozjeg mleka.

Eksterijer

Alpina eksterijer

Ova rasa odlikuje se srednjom razvijenošću tela, dobro izraženih dubina. Glava je srednje duga sa blago ugnutim profilom. Uši su postavljene uspravno. Trup je čvrst, sa dobro razvijenim grudnim košem i jakim udovima. Neka grla imaju bradu i resice. Vime je pravilno razvijeno i pogodno za mašinsku mužu. Može biti različitih boja. Boje se kreću od čisto bele sa nijansama braon, sive, crvene, crne, šarene ili različitih kombinacija i nijansi ovih boja.

Kod nas je zastupljena rasa smeđe boje, sa crnim trbuhom i crnim donjim delovima nogu.

Proizvodne karakteristike

Alpina se odlikuje se dobrom plodnošću, u proseku ona iznosi između 180 i 190{6cd17b10ab34226cae1d1fa77a729b0353f498ccbe1164c19971cd8f5cb7e905}. Alpina je pogodna je za parenje i van sezone. Telesna masa odraslih ženskih grla iznosi 60-80 kg, a muških 90-100 kg. Rasa je specijalizovana za proizvodnju mleka. Spada u najmlečnije rase sveta. U laktaciji, koja traje tri meseca, daje preko 700 l mleka. Zahvaljujući selektivnom gajenju zapati mogu da proizvedu 800, pa i preko 900 kg mleka. Dobro se prilagođava različitim klimatskim uslovima kao i sistemima gajenja.

Jelena Stanojlovic

Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *