//banners section

Lipska pramenka spada u domaće autohtone ovce. To je lokalni soj gruborune pramenke. Nastala je neplanskim ukrštanjem sa drugim ovcama. Daljim ukrštanjem i domestikacijom dobijena je ovca sa boljom proizvodnjom mleka u odnosu na druge pramenke. Ime je dobila po selu Lipe. Rejon rasprostiranja ove ovce je teritorija između Smedereva, Požarevca i Mladenovca.

Eksterijer

Eksterijer ovce lipska pramenka

Glava je mala i duguljasta, a vrh nosa je uzan. Profil lipske pramenke je ugnut sa strane. Uši su postavljene skoro horizontalno. Kod mužjaka rogovi su dobro razvijeni. Ženke su šute, ali mogu se naći i sa rogovima. Ukoliko imaju rogove, oni su uglavnom slabo razvijeni i vrlo mali. Vrat je kratak.

Greben je dosta izražen. Visina grebena iznosi oko 64 cm, tako da spadaju u krupnije sojeve. Leđa su blago sedlasta, a sapi su dosta kose. Po dužini repa spadaju u dugorepe ovce. Prekrivena je grubim runom prljavo bele boje, a može se naći i mrko crne boje. Glava, uši i udovi lipske pramenkesu pokrivene crnom dlakom.

Često se na zadnjim udovima nalazi putasta šara. Šare se mogu ređe naći i na glavi, oko očiju i ušiju.

Proizvodne karakteristike

Ovca lipska pramenka proizvodne karakteristike

Plodnost iznosi oko 110-120{6cd17b10ab34226cae1d1fa77a729b0353f498ccbe1164c19971cd8f5cb7e905}. Jagnjad lipske pramenke se rađaju sa masom od 2,5-3,5 kg. U uzrastu od 3-4 meseca masa tela iznosi oko 25 kg. Telesna masa odraslih muških grla kreće se od 75-85 kg, a ženskih od 55-60 kg.

Ovce daju prosečno 1,5 kg, a ovnovi 2,5 kg vune. Po kvalitetu spada u D i E sortiment. Runo je otvoreno, a pramenovi su šiljasti. Finoća vlakana se kreće od 40-42 mikrona. Dužina vlakana je oko 15 cm. Karakteriše je dobra mlečnost.

U toku laktacije proizvede od 60-100 litara mleka. Postoje i saveti kako povećati mlečnost kod ovaca. Od mleka ove ovce se pravi lipski sir.

Jelena Stanojlovic

Comments
  • Mene interesuje Lipska pramenka.Gde se moze kupiti i koja joj je cena otprilike.Moja porodica tek ulazi u selo, kupili smo imanje, ali za sada , mesec dva, necemo uzimati zivotinje, vec prvo basta, a potom kokoske, ovce, manje stado oko 10-ak sa ovnom, jer smo i suprug i ja skroz gradska deca, tj nismo imali veze sa poljoprivredom.Ali Boze moj sve se moze nauciti i zato krecemo polako.Hvala 🙂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *