//banners section

Sjenička pramenka najviše se gaji na području Sandžaka, ali može se naći na gotovo celom zapadnom delu Srbije, severnom delu Crne Gore, pa i Bosni i Hercegovini. Ovaj soj nastao je na području Sandžaka, a poreklo vodi od maloazijskog arkalija (Ovis arcar). Postoje predanja da su Turci u toku petstogodišnje vladavine na Balkanu gajili ovce iz Male Azije, pa se pretpostavlja da sjenička pramenka ima nešto krvi azijskih ovaca sa finom vunom.

Ime je dobila po mestu Sjenici na Pešterskoj visoravni, na jugozapadu Srbije, na nadmorskoj visini od oko 1000 metara. Usled poboljšanih uslova gajenja, kao i sve naše pramenke postala je krupnija i produktivnija.

Eksterijer

Eksterijer ovce sjenička pramenka

Sjenička pramenka je jedna od naših najkrupnijih sojeva pramenke. Visina grebena kod ovih ovaca iznosi oko 65 cm, a ovnova 70 cm. Masa tela odraslih ženskih grla iznosi 55-65 kg, a ovnova varira u granicama od 70-110 kg u zavisnosti od područja i uslova njenog gajenja.

Grudi su joj dosta duboke, ali je grudni koš uzan. Glava je obrasla dlakom bele boje, sa crnim kolutovima oko očiju, sa crno oivičenom gubicom donje i gornje usne i crnim vrhovima ušiju. Noge su joj takođe obrasle dlakom, najčešće bele boje, a mogu biti crne ili prskane. Ovce su šute, a ovnovi imaju dobro razvijene rogove u obliku spirale.

Proizvodne osobine

Ovca sjenička pramenka proizvodne osobine

Ova ovca spada u grupu dugorepih pramenki sa rudom vunom. Runo je otvoreno do poluotvoreno. Godišnji nastrig vune ovaca iznosi 1,5-2,5 kg, a ovnova 2-4 kg. Dužina vlakana vune iznosi 12-13 cm, a finoća oko 38 mikrona.

Prosečna mlečnost sjeničke pramenke, u laktaciji od 5-6 meseci kreće se od 60 do 80 litara, računajući i mleko koje posisa jagnje. Od 100 ovaca se u proseku dobija 110-120 jagnjadi. Kasnostasna je i prvi put ulazi u priplod sa 18 meseci, a porast završava sa 3-4 godine.

Jelena Stanojlovic

Comments
  • svaki ozbiljan ogajivač sjeničke ovce, ima pravo da se smije ovakvim tekstovima, tj. nebulozama o sjeničkoj ovci.

    • Slobodno navedite šta smo pogrešili, spremni smo da prihvatimo bilo kakve predloge od ljudi sa iskustvom kao što ste vi i ispravimo greške. 🙂

  • Greska je u tome sto sto nikada nije izvrseno TEMELJNO ISTRAZIVANJE, o sjenickoj ovci, a pisu se koje kakvi tekstovi na osnovu povrsnog ispitivanja.

  • ja bih da znam, kada ce se izvrsiti temeljno istrazivanje o njima (sjenickoj ovci ) i na osnovu toga istrazivanja poceti pisati pravi tekstovi o sjenickoj ovci, a ne ovakve nebuloze ?!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *