//banners section

Sve rase kunića, koje kao odrasle jedinke ne prelaze težinu od 2 kg, nazivaju se patuljastim kunići. Najpoznatija rasa je holandski patuljasti kunić, pored njega tu su i lavlja glava, patuljasti ovnoliki, patuljasti obojeni, hotot kunić i drugi. Patuljasti kunići uglavnom su evropskog porekla, a uzgoj ovih kunića prisutan je i u Srbiji. Zbog svoje veličine i manje zahtevnosti za održavanje gaje se kao kućni ljubimci.

Eksterijer

Eksterijer patuljastog kunića

Eksterijerna odlika im je valjkasto telo sa kratkim nogama. Dugi su 34-45 cm. U odnosu na telo glava i oči su neproporcionalno velike. Uši su kratke. U zavisnosti od rase patuljastog kunića uši mogu da budu spuštene ili uspravne. Krzno im je dobrog kvaliteta. Postoje i rase koje se koriste za proizvodnju krzna. U poređenju sa kunićima, patuljasti kunići su dosta manji. Telesna masa varira od 0,7 do 1,5 kg.

Ostale karakteristike

Ostale karakteristike patuljastog kunića

Polnu zrelost patuljasti kunići dostižu veoma rano, ali za parenje se preporučuje jedinke sa navršenih 5-6 meseci. Ženke su dobre majke. Graviditet zečice traje 30 dana, kao i kod kunića. Plodnost patuljastih rasa je mala. Po leglu se dobija 2-4 mladunca. Mladi su vrlo osetljivi na kokcidijozu, tako da su česta uginuća u uzrastu od 3 do 10 dana. Životni vek patuljastih kunića je od 10 do 12 godina.

Patuljasti kunići hrane se raznim žitaricama, travama i zeljastim biljkama. Seno je najvažnije hranivo, koje možemo davati u neograničenim količinama. Ljubitelji su voća, ali moramo voditi računa da im dajemo u malim količinama. Ne preporučuje se uključivanje lisnatog povrća u ishranu (kupus, salate), jer zbog njihovog slabijeg sistema za varenje može doći do raznih komplikacija. Ako se uvode nove namirnice u ishranu to treba uraditi postepeno. Sveža voda mora biti uvek dostupna. Čuvaju se u kavezima.

Dimenzije ne smeju biti manje od 120×60 cm. Potrebno je obezbediti prateću opremu kao što je wc za glodare, pojilica i hranilica. Pod treba prekriti slamom ili steljom. Veoma su uredni, tako da moramo voditi računa o čistoći kaveza.

Jelena Stanojlovic

Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *