//banners section

Resavka, tj. vezičevska svinja postala je kada i moravka. Nastala je nesistematskim ukrštanjem šumadinke i mangulice sa berkšir nerastima. Pretpostavlja se da je resavka nastala kao međuprodukt prilikom stvaranja moravke.

Eksterijer

Resavka spada u srednje krupni tip svinja. Telo je srednje dugo i široko. Glava je duguljasta sa poluklopavim ili klopavim ušima. Boja resavke je šarena: crno bela, crveno bela, crvenih ili riđih pega, a manje belih i obrnuto, što pokazuje da šare nisu stalne. Prasad se rađa različite boje.

Proizvodne osobine

rasa svinja proizvodne osobine

Spada u srednje stasne rase mesno-masnog tipa. Prosečno po leglu prasi 8 do 10 prasadi. Prasad su dosta otporna, pa smrtnost nije velika. Na rođenju moravka teži oko 1,2 kg, a pri odlučenju sa 8 nedelja oko 12 kg. Krmače su teške oko 140kg, a nerastovi oko 160kg. Dobro iskorišćavaju hranu.

Pogodne su i za gajenje na paši. Pravac odgajivanja je proizvodnja mesa i masti. Spada u ugroženu grupu, a broj primeraka moravke kreće se od 50 do 100.

Jelena Stanojlovic

Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *