//banners section

Romanovska ovca je nastala u dolini Volge u Rusiji sredinom 19. veka. Zahvaljujući jakoj selekciji na plodnosti ova rasa je ubedljivo najplodnija rasa ovaca i nosi epitet – carska!

Eksterijer romanovske ovce

Ova rasa je ranostasna, ima malu, uglastu glavu sa zaobljenom lobanjom i uzdignutim i ušima. Romanovsku rasu karakteriše stabilna konstitucija, kratke noge i veoma sitne kosti. Zahvaljujući tome lako se jagnje, a novorođena jagnjad su veoma vitalna i brzo uvećavaju svoju telesnu masu.

Prosečna telesna masa ovaca iznosi oko 50 kg, a ovnova oko 70 kg.Visina grebena ovaca je od 60 do 62 cm, a ovnova oko 63 cm. Zbog mešavine finih, belih i crnih vlakana vuna ima plavičasto siv izgled. Prinos vune kod ovce je u proseku od 1,4 do 1,6 kg. Kod ovnova su dlake na vratu duže, a prinos vune kod ovnova je od 2 do 3kg.

Proizvodne karakteristike romanovske ovce

romanovska ovca
Slike preuzete sa internet stranice „Romanov“ farme ovaca iz Rakitova

 

Najvažnija karakteristika romanovske rase je veoma velika plodnost. Od 100 ovaca dobija se u proseku 200-250 jagnjadi, a ukoliko se jagnje dva puta godišnje od 100 ovaca dobija se i do 350 jagnjadi. Romanovske ovce imaju nesto kraći graviditet od 138 do 143 dana, pa je jagnjenje na svakih 6 meseci kod ovaca ove rase i njihovih meleza.

Mlada grla od 90 dana pri intenzivnom tovu, prosečno imaju 23-25 kg, čiji je randman mesa od 45 do 50{6cd17b10ab34226cae1d1fa77a729b0353f498ccbe1164c19971cd8f5cb7e905}. Meso romanovske rase se smatra delikatesom, a vuna može da se šiša i tri puta godišnje.
Jagnjad ove rase su izuzetno energična pri rođenju uprkos sitnoj strukturi kostiju. Izuzetno su izdržljivi i snalažljivi.

Romanovske ovce u laktacionom periodu od 100 dana, u proseku proizvedu 100-150 litara mleka odličnog kvaliteta. Rekorderke ove rase proizvedu i po 200 litara, ponekad i više. Zbog važnih proizvodnih karakteristika ovce ove rase su uvožene u različite krajeve naše zemlje, radi ukrštanja sa domaćim rasama ovaca.

Najvažnija karakteristika ove rase jeste visoka plodnost koja je jedan od osnovnih faktora zašto je toliko popularna. Pored toga ova rasa ima izraženu otpornost prema bolestima, pa retko dolazi do zapaljenja vimena kod ovce, bolesti papaka i skoro da nema jalovih ovaca. Grla ove rase su jako otporna, bez posebnih zahteva prema ishrani i smestaju. Utrošak hrane kod ove rase je znatno manji u odnosu na rase čija je telesna masa od 70 do 100 kg. Takođe ima skromne zahteve oko smeštaja i dosta je otporna na vremenske uslove.

Korisni saveti za uzgoj:

  • Romanovska rasa može mnogo da doprinese unapređenju produktivnosti u vašem stadu.
  • Jako je važno prilikom nabavke novih ovaca, a posebno ovnova grla kupovati od poznatih odgajivača. Tako se može izbeći kupovina ovaca koje po izgledu veoma podsećaju na romanovsku rasu, ali se po drugim osobinama razlikuju.
  • Mlade ovce mogu biti polno zrele več nakon 5-6 meseci, ali u priplod ženska grla ulaze sa 10-12 meseci. Muška grla u priplod ulaze prvi put kada navrše 18 meseci starosti. Tako da se prvi put jagnje sa godinu dana i vec u prvom jagnjenju prosečna plodnost je oko dva jagnjeta po ovci.
  • Pored navedenog imajte na umu da je ova rasa osetljiva na stres.

Gajite li ili tražite romanovske ovce? Podelite vaše mišljenje o ovoj rasi sa nama u komentarima ispod.

Tanja Sarić

Tanja Sarić, doktorant Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu. Svoju kreativnost usmerava ka poboljšanju ruralnog razvoja.

Comments
  • cao Tanja, Darko je iz ns koji je tvoj savet.romanovska ili sjenicka za sever cg??hvala.

  • Dragi Darko, i jedna i druga rasa su otporne na bolesti i imaju skromnije zahteve za smeštajem. Ipak sve zavisi šta je Vaš cilj proizvodnje. Kao što ste pročitali u tekstu, romanovsku rasu pre svega karakteriše izuzetna plodnost. Pa ako je Vaš cilj proizvodnja jagnjadi važno je da znate da se od 100 ovaca ove rase se dobija 200-250 jagnjadi, ukoliko se jagnjenje organizuje dva puta godišnje, na 100 ovaca može se dobiti i do 350 jagnjadi.Kod sjeničke rase se od 100 ovaca u proseku dobija 110-120 jagnjadi. Ostale karakteristike možete uporediti čitajući članak na našem blogu o sjeničkoj pramenki https://farmia.rs/blog/rasa-ovaca-sjenicka-pramenka/

  • Skojom ovcom je najbolje ukrstiti romanov.ovna.Posle koliko jagnjenja ovca dobija romanov karakteristike.pozdrav

  • Jako mi se dopada ova rasa ovaca i uprkos nedostatka novca potrudicu se da uskoro nabavim bar dva jagnjeta od farme romanov i djordjevic .

  • Koje su posledice ako su u srostvu romanovske ovce SA ovnom?

  • Imam pirotsku oplemenjenu i sjenicku rasu sve ukupno oko 15grla. Da li je ikako moguce da dobijem jedno musko i jedno zensko jagnje rase romanovske i to u zamenu za moja dva jagnjeta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *