//banners section

Kroz istoriju Japanci su kao odgajivači ptica i kokošaka bili pravi majstori u stvaranju ukrasnih, ali i minijaturnih rasa kokošaka. Dugogodišnjom selekcijom uspeli su da dobiju Šabo vrstu ukrštanjem sa nekim rasama koje su uvozili iz Kine i nizom drugih domaćih rasa.

Šabo sa operjanim nogama ukazuje na to, da je u selekciji bila zastupljena i japanska svilasta kokoš. Međutim, zanimljivo je to da će postanak i poreklo, a naročito urkrštanje sa drugim rasama, kada je japanski šabo u pitanju ostati tajna.

Izgled i rast šabo kokoši

Japanski šabo je niska kokoš sa zbijenim telom i uspravnim repom. Težina petla se kreće oko 600 g, a koke mogu dostići težinu do 500 g. Koke i petlići imaju veliku, široku glavu sa široko postavljenom debelom krestom. Zanimljivo je da su im oči narandžaste do crvene boje, zbog čega se stalno opisuju kao vatrene, a ova kokoš kao vatrena. Kljun je kratak i snažan.

šabo kokoš eksterijer

Trup je kratak, širok i zbijen. Gledano sa strane leđa koja su kratka i široka sa strane kada se gledaju podsečaju na latinično slovo U, koji se produžava na rep i vrat, koji liče na krakove trupa. Ovo je kokoš sa kratkim nogama, ali uzdignutim i širokim grudima, zbog čega krila skoro dodiruju zemlju. Širokog su trbuha, a rep krasi ovu pticu. Rep je izdignut i dugačak tako da za jednu trećinu štrči iznad glave, često bude povijen pa dodiruje krestu.

Ovu patuljastu kokoš kratkih nogu koje se skoro pa i ne vide krasi perje. Boja perja može biti čisto bela, bez ikakvih primesa, žuta, crna, plava, bela sa crnim repom, žuta sa crnim repom i crna sa belim pegama. Mogu biti boje kopca i zlatne boje. Boja nogu je najčešće žuta, što se posebni ispoljava kod crvenog i plavog soja ove kokoši.

Šabo spada u grupu abnormalnih rasa jer se smatra da je ta rasa nastala u osnovi zbog mutacijskih promena kod normalne kokoši. Nažalost, zbog malog rasta i slabe nosivosti ove koke se gaje radi ukrasa i razonode.

Šta treba da znamo ako želimo da uzgajamo ovu kokoš

Šabo kokoš ili japanski bantam je vrlo sitna rasa kokoške koja daje malo dobrog mesa i vrlo malo jaja. Zbog svog viskog repa, neobične boje očiju i perja, ova vrsta se od davnina u svojoj postojbini Japanu, ali i širom sveta gaji kao ukrasna živina.

Da bi ste sa uspehom održali jato ovih kokoši na svojoj farmi, morate znati da nisu otporne na zimu. Nose jaja belo-kremaste boje ljuske, dobrog kvaliteta, ali svega nekoliko destina godišnje što je u komercijalnom smislu malo. Budući da se gaje kao ukrasna živina, vrlo su pitome pa se preporučuju i kao kućni ljubimci za decu.

Međutim, treba biti vrlo oprezan ako gajite i druge rase kokošaka koje daju jaja i meso dobrog kvaliteta, jer se geni ove ukrasne koke dobro prenose, pa možete neplaniranim ukrštanjem dobiti generaciju kratkonogih kokošaka – 25{6cd17b10ab34226cae1d1fa77a729b0353f498ccbe1164c19971cd8f5cb7e905} kokošaka nasledi gen kratkih nogu kao dominantni, a 50{6cd17b10ab34226cae1d1fa77a729b0353f498ccbe1164c19971cd8f5cb7e905} kao recesivni. Za sada ova rasa kokoši se gaji isključivo kao ljubimac koji ukrašava vrtove i bašte, i nosi na izložbe ukrasne živine.

Marina Radičević

Marina Radičević završila je istoriju na Filozofskom fakultetu. Među temama od društvene važnosti koje aktivno proučava nalazi se i stočarstvo.

Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *