//banners section

Lepe vesti dolaze iz sveta poljoprivrede: nova šansa za mlade poljoprivrednike može da pomogne daljem i razvoju ovog sektora u našoj zemlji. Na koji način?

Ministarstvo poljoprivrede prvi put ove godine je obezbedilo sredstva za pokretanje biznisa za mlade poljoprivrednike. Prema rečima državnog sekretara Velimira Stanojevića cilj ove mere je da se podigne kapacitet poljoprivrede i da život na selu opstane, prenosi Agrodan.

Po prvi put na sredstva za pokretanje sopstvenog posla imaće pravo i mladi poljoprivrednici. „Želimo da podignemo kapacitete poljoprivredne proizvodnje i zato smo po prvi put ove godine odredili startap sredstva za biznis za mlade poljoprivrednike koji su ostali ili se vratili na selo kako bi pokrenuli proizvodnju“, rekao je državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Velimir Stanojević. de i da život na selu opstane.

lepe vesti nova šansa za

Startapovi u poljoprivredi su, uz predstavljanje inovacija kao što je korišćenje dronova i načina za unapređenje proizvodnje bili tema Agrobiznis konferencije koji su preredili Međunarodna organizacija studenata poljoprivrede i Privredna komora Srbije.

Na skupu se razgovaralo i o organskoj poljoprivredi, pogotovo kako to rade naše komšije. Danska je istaknuta kao dobar primer odličnog primera kako organska poljoprivreda može biti uspešna. Kako dodaje Agrodan, Danska je jedina država u svetu koja ima strategiju za poljoprivredu u narednih 25 godina, a koja je predvidela da model organske poljoprivrede bude glavna odrednica za ovaj plan i primenjena na čitavu zemlju.

Da li je ova šansa za mlade poljoprivrednike nova nova mogućnost da poljoprivreda u Srbiji uznapreduje i dobije novi tok? Šta vi mislite o tome? Ostavite komentar u nastavku teksta. Za više informacija posetite našu rubriku Farmia Novosti.

Marija Jolić

Comments
  • Bas lepo Ali napisite konkretno kako cete da pomognete mlade poljoprivrednike (krediti sa velikim kamatama bespovratna sredstva sa kamtom kolika je kamata )Ovaj clanak me podsetio na govor politicara u predizbornoj kampanji Molim vas napisite konkretno

  • Mnogo teško je dati pravi odgovor kada je poljoprivreda u pitanju a pogotovo kada je reč o mladima na selu i poljoprivredi.Jedna je stvar kako se zamisli i prezentuje a druga kako se radi,uzmimo primer podsticaj za vinogradarske traktore ;štaće traktor u vinogradu i voćnjaku od 100kw ili bolje rečeno ne primenljiv je,svi su podeljeni pre nego što je raspisan konkurs ,nas su prevarili za podsticaj za vinograd,osam godina smo vodili spor,četiri puta ih dobili na vrhovnom sudu dabi peti put taj isti sud poništijo i svoje prethodne presude odbivši nas bez mogućnosti žalbe i na taj načinin su oterali moje sinove sa sela i od kuće a vinograd je ostao meni da ga radim sa tri baj pasa ,dva veštačka zaliska na srcu i šećerom.Sve je to laž i prevara ,treba obezbediti sigurnost bavljenja poljoprivredom kroz cene,plasman proizvoda ,razne podsticaje ali bez privilegija,ministarstvo polj.treba da štiti selo i seljaka a ne da ga pljačka a kako dobro rade vidi se kako su nam sela prazna,Sve treba reći ali ne vama jer vi ne odlučujete,već onome ko će kazniti onoga neradi dobro ili mene ako lažem.Treba biti pošten pa reći istinu a to je;danas u Srbiji je nemoguće naći seljaka koji na neki način nije prevaren a ako i nije taj je prevarijo državu uz pomoć same države.Neznam šta vi predstavljati ili za koga radite,nevidim druge komentare,đžabe komentari ako nećemo istinu.pozdrav

  • Sve je to lepo i dronovi i organska proizvodnja ali bilo sta daje treba da bude dostupno i nama malima koji nemamo ni za hleba a ne samo za vuciceve tajkune i kriminalce

  • Potreban je dugorocan odrzivi plan. ove price otvaraju nadu, koje po pravilu ispare i ostave proizvocace na cedilu…

  • ne trbaju nama podsticaji, subvencije i krediti.
    napravite paritet i ctabilne cene bez ogromnih oscilacij.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *